ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά το γεγονός ότι είναι ο επικεφαλής του απόλυτου κυρίαρχου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, της OpenAI, που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ο Σαμ Άλτμαν, το «αγαπημένο παιδί» των δισεκατομμυριούχων και της Silicon Valley, κερδίζει χρήματα μόνο από την… part time δουλειά του.
Ο 39χρονος διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OpenAΙ, μίας εταιρείας που εκτιμάται ότι αξίζει τουλάχιστον 86 δισ. δολάρια, λαμβάνει μόλις 65.000 δολάρια ετησίως για να τρέχει την εταιρεία που ξεκίνησε την επενδυτική φρενίτιδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη τον Νοέμβριο του 2022.
Ο επιθετικός επενδυτής
Στα παρασκήνιο όμως, ο Σαμ Άλτμαν αποτελεί έναν από τους πιο επιθετικούς επενδυτές, με συμμετοχές σε πάνω από 400 εταιρείες, οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 2,8 δισ. δολάρια.
Μεταξύ αυτών κολοσσοί όπως η Airbnbκαι η Reddit, αλλά και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Αν και Άλτμαν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει αποφύγει τη συμμετοχή του στην εταιρεία ανάπτυξης του λογισμικού ChatGPT, ώστε να μην διαφθαρεί από τα χρήματα και να παραμείνει πιστός στην ανάπτυξη μίας ασφαλούς υπηρεσίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει βρει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έναν άλλο τρόπο να κερδίζει χρήματα, ο οποίος όμως έχει προκαλέσει ερωτήματα.
Πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχές, συνεργάζονται με την OpenAI, είτε ως πελάτες, είτε ως επιχειρηματικοί εταίροι.
«Η συνθήκη αυτή διατηρεί τον Άλτμαν και στις δύο πλευρές των συμφωνιών, δημιουργώντας μία συνεχώς αυξανόμενη λίστα πιθανών συγκρουόμενων συμφερόντων, από τις οποίες μόνο ο ίδιος επωφελείται για το έργο της OpenAI», σημειώνει το δημοσίευμα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της OpenAI και μίας εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, της Helion. Ο Άλτμαν επένδυσε 375 εκατ. δολάρια στην Helionτο 2021, τη μεγαλύτερη συμμετοχή του σε νεοφυή επιχείρηση. Η εταιρεία συνεργάστηκε πέρσι με την Microsoft, τον μεγαλύτερο επενδυτή της OpenAI. Ο Άλτμαν πάντως λόγω της εμπλοκής του, έχει αναφέρει ότι απέχει από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Μία ακόμα συνεργασία της OpenAI είναι αυτή με τη Reddit. Με τον Άλτμαν να είναι μέτοχος της δεύτερης, η είδηση ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την OpenAI εκτόξευσε κατά 10% τη μετοχή της και το μερίδιο του στα 754 εκατ. δολάρια.
Η OpenAI, λίγο νωρίτερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Άλτμαν δεν συμμετείχε ούτε σε αυτές τις συζητήσεις.
Η αγάπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ως επενδυτής, ο Άλτμαν ποντάρει σε εταιρείες που θέλουν να επωφεληθούν από την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η ApexSecurity, στην οποία η Altman επένδυσε ένα άγνωστο ποσό το περασμένο καλοκαίρι, στοχεύει στην πώληση λογισμικού κυβερνοασφάλειας σε εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης όπως η ChatGPT.
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, δεν είναι γνωστές όλες οι συμμετοχές του, ούτε τα ποσά που επενδύει.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το δράμα που βίωσε η OpenAI, όταν διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν την απομάκρυνση του Άλτμαν, επικαλούμενοι έλλειψη ειλικρίνειας από τον δεύτερο. Μεταξύ των ανησυχιών που εξέφρασαν ήταν οι παράλληλες δραστηριότητές του, στις οποίες ήταν πιθανόν να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Ακολούθησαν λίγες ημέρες αναταραχής με τον Άλτμαν να φεύγει και να ξαναγυρνάει εκ νέου κυρίαρχος στην εταιρεία.
Η επιστροφή
Μεταξύ των νέων διατάξεων που θεσπίστηκαν μετά την επιστροφή του Άλτμαν ήταν μια ενισχυμένη πολιτική σχετικά με τα συγκρουόμενα συμφέροντα, και η δημιουργία μίας νέας, ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου που θα εξετάζει τυχόν περιπτώσεις που αφορούν διευθυντές και στελέχη της εταιρείας.
Μέχρι στιγμής πάντως, το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία των εξαγγελιών του.
Αν και δεν απάντησε δημοσίως σε ερωτήσεις σχετικά με τα δικά του εξωτερικά συμφέροντα, ο Άλτμαν συζήτησε αυτό το θέμα σε μια ανάρτηση του Νοεμβρίου στο X, λίγο μετά την αποκατάστασή του ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία.
«Αναμένουμε ότι αν το OpenAI είναι τόσο επιτυχημένο όσο ελπίζουμε, θα αγγίξει πολλά μέρη της οικονομίας και θα έχει πολύπλοκες σχέσεις με πολλές άλλες οντότητες στον κόσμο, με αποτέλεσμα διάφορες πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων», ανέφερε. «Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι με πλήρη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις».
Διαβάστε επίσης:
Δικαστική απόφαση βόμβα: Τα McDonald’s έχασαν το σήμα «Big Mac» στην ΕΕ
TikTok: Χάκερ παραβίασαν λογαριασμούς διασήμων και του CNN – Τι λέει η εταιρεία
Έλον Μασκ – Σαμ Άλτμαν: Το «bromance» της Silicon Valley που κατέληξε στο πόλεμο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση