• Business

    Σάλος στις αγορές για την τιμή αναφοράς του ασημιού

    ράβδοι ασημιού


    Σάλο έχει προκαλέσει στις αγορές η χαμηλή τιμή αναφοράς του ασημιού που ορίστηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή την περασμένη εβδομάδα, σε ποσοστό περίπου 6% κάτω από την τιμή spot, με τον μεγαλύτερο παραγωγό ασημιού στον κόσμο, την KGHM, να καταδικάζει την απόφαση αυτή και να ζητά εξηγήσεις.

    Η Τιμή LBMA, το κρίσιμο καθημερινό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί και οι έμποροι ασημιού ανά τον κόσμο για να καταρτίσουν συμβόλαια σχετικά με προϊόντα που σχετίζονται με το ασήμι, ορίστηκε στις 28 Ιανουαρίου στα 13,58 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή 84 σεντς κάτω από την τιμή spot εκείνη τη μέρα.

    Όπως ανέφεραν πηγές που επικαλείται το The Bullion Desk, από τη στιγμή που το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις σε όλες τις συναλλαγές που βασίζονται στην τιμή αναφοράς του ασημιού, ελλοεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η αξιοπιστία της διαδικασίας και οι άνθρωποι της αγοράς να αναζητήσουν άλλες τιμές βάσει των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές τους.

    Η KGHM χαρακτήρισε τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών «πολύ ανησυχητική» και ζήτησε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή LBMA να δώσει εξηγήσεις. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής spot και της τιμής αναφοράς είναι πολύ ανησυχητική, ειδικά αφού συνέβη δύο φορές στη σειρά», ανέφερε ο επικεφαλής ρίσκου της KGHM Grzegorz Laskowski στο FastMarkets. «Νομίζω πως η LBMA πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη και πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βοηθούσε να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

    Η τιμή αναφοράς είναι μέχρι σήμερα η τιμή που χρησιμοποιούν κεντρικές τράπεζες, ορυχεία, διυλιστήρια, κοσμηματοπωλεία και όλες οι σχετιζόμενες βιομηχανίες για να καθορίσουν συμβόλαια με βάση το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή καθορίζεται καθημερινά από πέντε τράπεζες, τις HSBC, JPMorgan Chase Bank, The Bank of Nova Scotia, Toronto Dominion Bank και UBS, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα της CME και της Thomson Reuters.



    ΣΧΟΛΙΑ