ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει στρατηγική ανοίγματος στα Βαλκάνια. Η εξαγορά στα Σκόπια έγινε τον περασμένο χρόνο, με αξιολογήσεις και είναι απόλυτα θεμιτή. Απορώ τι θυμάται η Νέα Δημοκρατία, μάλλον έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και έχει ανοίξει το ντουλάπι προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα. Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, έγινε γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την εξαγορά».
Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε ερώτηση σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας EDS των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.
Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με την αντίθεση των οικολόγων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, που έγινε στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Δημαρά, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως είναι γνωστό ότι υπάρχει καταστατική διαφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων υπογραμμίζοντας πως η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή και απόλυτα θεμιτή καθώς και ότι δεν τρομάζει τους επενδυτές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του στις εξορύξεις υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι αποτελεί θέση αρχής στην οποία εμμένει. Ανέφερε επίσης ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται στα Ιωάννινα κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.
«Μείζον πολιτικό θέμα»
Τίθεται μείζον πολιτικό θέμα, είχε δηλώσει νωρίτερα στον Σκάι ο Βασίλης Κικίλιας, καλώντας τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντήσει σήμερα «ποιος έδωσε εντολή στη σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ να αγοράσει εν κρυπτώ εταιρεία του αντιπροέδρου των Σκοπίων και στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ».
«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον Σκάι ο Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η κυβέρνηση, γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ.
Σε απάντησή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι η εξαγορά έγινε με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, χωρίς να διευκρινίζει αν υπήρξαν εισηγήσεις από τους υπουργούς ή αν τα μέλη της πλειοψηφίας ανακοίνωσαν την ανάγκη της εξαγοράς της προς την κυβέρνηση.
Η εταιρεία ΕDS ανήκε στον αντιπροέδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιο για την οικονομία, Κότσο Ανγκιούσεφ, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΔΕΗ
«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.
Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).
Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά “ουρά” και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βαριές καταγγελίες Κικίλια: Ποιος έδωσε εντολή να αγοράσει η ΔΕΗ εταιρεία στενού συνεργάτη του Ζάεφ;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Η κυβέρνηση η μόνη υπεύθυνη για την κατάντια της ΔΕΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή