• Business

    Σάλιβαν: Η Κίνα θα βλάψει τον εαυτό της με τους περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου

    • NewsRoom
    ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν

    Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν


    Η Κίνα θα βλάψει μόνο τον εαυτό της με τους προγραμματισμένους περιορισμούς στις εξαγωγές δύο βασικών μετάλλων για τη βιομηχανία των ημιαγωγών, των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

    «Πιστεύω ότι είναι μια αυτοκαταστροφική κίνηση γιατί πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα πολλών άλλων χωρών στον κόσμο να αποβάλουν τον κίνδυνο», είπε ο Σάλιβαν την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CBS .

    Αυτές οι χώρες θα παρακινηθούν «να βρουν τρόπους για να μειώσουν τις εξαρτήσεις και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικών τους αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ειδών ορυκτών που αποτελούν αντικείμενο αυτής της συγκεκριμένης απόφασης», πρόσθεσε.

    Η Κίνα έχει δηλώσει ότι το γάλλιο και το γερμάνιο, μαζί με τις χημικές τους ενώσεις, θα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών που αποσκοπούν στην προστασία της κινεζικής εθνικής ασφάλειας από την 1η Αυγούστου. Είναι το τελευταίο επεισόδιο σε έναν αυξανόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας από τη μια πλευρά και των ΗΠΑ και Ευρώπης από την άλλη.

    Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Κίνας ακολουθούν τις κινήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέγεται ότι σχεδιάζει να εμποδίσει τις πωλήσεις ορισμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

    Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός γαλλίου και γερμανίου.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τονίζει προς το Πεκίνο πως ενώ οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να «αποσυνδεθούν» από το εμπόριο με την Κίνα, θα υπερασπιστούν αυτά που θεωρούν ως «συμφέροντα εθνικής ασφάλειας».

    Ο Σάλιβαν εξήγησε ξανά την ευρύτερη στάση των ΗΠΑ, την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετέφερε σε ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Πεκίνο αυτόν τον μήνα.

    «Δεν επιδιώκουμε να τερματίσουμε κάθε εμπόριο με την Κίνα», είπε. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια μικρή αυλή περιορισμών στην τεχνολογία με επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και ένα ψηλό φράχτη γύρω από αυτήν την αυλή».

    «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και η Κίνα φυσικά θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο Σάλιβαν.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: Κρυμμένες υπεραξίες στις σπάνιες γαίες – Το στοίχημα για την Ευρώπη

    Γάλλιο: Γιατί έρχεται γεωπολιτική μάχη για το υγρό μέταλλο που ζητήθηκε από τη Mytilineos

    FT: Επείγουσα έκκληση της ΕΕ στην Mytilineos να αντικαταστήσει τους Κινέζους στην παραγωγή γαλλίου



    ΣΧΟΛΙΑ