ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την κατάσταση σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νερού στην Ελλάδα περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η Στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον» που διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά έργα τις τελευταίες δεκαετίες οπότε δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας ή έλλειψης νερού» ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλάμε το νερό».
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα σημείωσε ότι τα δίκτυα είναι 60 ετών και γνωστοποίησε ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων.
Παράλληλα η εταιρεία κάνει ανακύκλωση όχι μόνο του νερού άρδευσης αλλά και των υλικών που βγαίνουν από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα όπως εκείνο που υλοποιείται στο Δήμο Αθηναίων μέσω του οποίου γίνεται καθαρισμός λυμάτων για πότισμα σε ορισμένες περιοχές.
Τόνισε, επίσης ότι το νερό στην Αθήνα έρχεται από πηγές στην Δυτική Ελλάδα, στην ορεινή Ναυπακτία και είναι καθαρό νερό ενώ διανέμεται αφού καθαριστεί ακόμη περαιτέρω.
Επιπλέον γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακοί έλεγχοι οπότε η ποιότητα του νερού είναι από τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη.
Επέκταση εγκαταστάσεων και αναβαθμίσεις
Από την πλευρά του, ο Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ μίλησε για τα έργα που κάνει η εταιρεία και αναφέρθηκε στην επέκταση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου νερού ώστε να παρέχεται περισσότερο νερό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Επιπρόσθετα, όπως είπε, μετά από 40 χρόνια επισκευάζεται ο υδαταγωγός της Αραβησσού, ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εν λειτουργεία του αγωγού χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών.
Ακόμη αναβαθμίζεται ο βιολογικός στη Σίνδο, η ΕΥΑΘ γίνεται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μια μονάδα συμπαραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας 5 Μεγαβάτ και ενός φωτοβολταϊκού και δίνεται βαρύτητα στην αποχέτευση με ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, εκείνο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα τηλεμετρίας ώστε να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι ποσότητες του νερού, ενώ έχουν συνδεθεί τα υδραγωγεία Αλιάκμονα και Αραβησσού ώστε να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης της πόλης και σκοπός της εταιρείας είναι ο περιορισμός των απωλειών του νερού από το 28% στο οποίο βρισκόμαστε, (στο μη τιμολογούμενο νερό) στο 15% ως το 2030.
Στις απειλές που μπορεί να υπάρξουν και σχετίζονται με το νερό αναφέρθηκε ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO μιλώντας ειδικότερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την ξηρασία, τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις ζημιές σε δάση και σε φυσικά οικοσυστήματα.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απολιγνιτοποίηση ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου
Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους Έλληνες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης