Το «επίτευγμα» ενός ιδιοκτήτη να βαρύνει με χρέη άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ έναν μόνο όροφο πολυκατοικίας φέρνει στο φως ο πλειστηριασμός του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο, εκτός από τις υπέρογκες προσημειώσεις, φέρει και την υπογραφή ενός επιχειρηματία που το όνομά του συνδέθηκε με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο λόγος για τον Σοφοκλή Ροβή, γνωστό από την Rovinvest, εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων, της οποίας η επωνυμία ήχησε στις δικαστικές αίθουσες όταν βγήκε στο φως το σκάνδαλο της Proton Bank.

Το κτίριο γραφείων στο Κολωνάκι

Το φιλέτο του Κολωνακίου με τα πολλαπλάσια της αξίας του βάρη

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου βγαίνει σε πλειστηριασμό ακίνητο της Smart Q, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, στην οποία συμμετέχουν στελέχη που εμφανίζονται και στο διοικητικό συμβούλιο της Rovinvest, δηλαδή ο Σοφοκλής και ο Γιάννης Ροβής.

Πρόκειται για τον πέμπτο όροφο μίας πολυκατοικίας στην καρδιά της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, στη διασταύρωση των οδών Αμερικής και Βαλαωρίτου 17, που βγαίνει στο σφυρί έναντι 840 χιλ. ευρώ.

Ο όροφος των 401 τ.μ. διαμορφώθηκε σε ενιαίο συγκρότημα γραφείων στον πεζόδρομο του Κολωνακίου, αποτελούμενο από 12 γραφεία, ένα μεγάλο χωλ, χωλ αναμονής, τρίτο χωλ, χώρους για αρχείο, ενός χώρου για TELEX, μίας αποθήκης και ενός συγκροτήματος τεσσάρων τουαλετών.

Βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος και βάσει της εξωτερικής αυτοψίας, ολόκληρη η πολυκατοικία, η οποία κατασκευάστηκε το 1980, είναι καλά συντηρημένη.

Σύμφωνα με το φάκελο των εκτιμητών, τα ενοίκια στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 16 έως 18 ευρώ το τ.μ. μηνιαίως, ενώ η συγκεκριμένη ιδιοκτησία φέρεται να είναι μισθωμένη στη Vester, broker ασφαλίσεων.

Το κτίριο γραφείων στο Κολωνάκι

Αντίβαρο στα καλά του χαρακτηριστικά, είναι τα βάρη που φέρει το ακίνητο, το οποίο εκπλειστηριάζεται με επισπεύδουσα τη Eurobank. Εκτός από το ποσό των 100 χιλ. ευρώ, για το οποίο βγήκε στο σφυρί, ο όροφος των 400 τ.μ. βαρύνεται με

  • προσημείωση υποθήκης 10 εκατομμυρίων υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς,
  • προσημείωση υποθήκης 200 χιλ. υπέρ της Eurobank,
  • υποθήκη για 7,44 εκατ. ευρώ υπέρ της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένη της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης,
  • προσωρινή διαταγή υπέρ της Eurobank για το ποσό του 1 εκατομμυρίου,
  • αναγκαστική κατάσχεση για 6,6 εκατ. υπέρ της ΔΟΥ Πειραιά και
  • αναγκαστική κατάσχεση για 100 χιλ. ευρώ υπέρ της Eurobank.

Οι business των Ροβή στο real estate

Αυτό δεν είναι το μοναδικό ακίνητο ιδιοκτησίας της Smart Q που έχει φιγουράρει στη λίστα με τα εκπλειστηριαζόμενα, καθώς ένα ακόμη ισόγειο κατάστημα επί της Κηφισίας 296 στο Χαλάνδρι άλλαξε χέρια μέσω της διαδικασίας του ηλεκτρονικού σφυριού.

Η εταιρεία των αδελφών Ροβή είχε επίσης στην κατοχή της οικόπεδο στην Καραολή & Δημητρίου στο Νέο Φάληρο κι ένα ισόγειο γραφείων σε κτίσμα της Αχαρνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε πριν από 8 χρόνια, το 2014, είχε γράψει τζίρο 418 χιλιάδων και ζημιές 168 χιλ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά είχε κάνει γνωστή την πώληση εξοπλισμού που αφορούσε σε γραμμές αιμοκάθαρσης στη φαρμακοβιομηχανία Demo.

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο της Proton Bank…

Το όνομα του Σοφοκλή Ροβή ήταν γραμμένο στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, η Rovinvest συμφερόντων του ίδιου είχε βρεθεί ανάμεσα στις εταιρείες του συμπλέγματος των επιχειρηµατικών χρηµατοδοτήσεων με προνοµιακά κριτήρια και χαµηλές εξασφαλίσεις που παρείχε η τράπεζα.

Τα δημοσιεύματα ήθελαν τη Rovinvest να καταθέτει αίτημα χρηματοδότησης ύψους 57,6 εκατομμυρίων στην Proton Bank, το οποίο εγκρίθηκε και εκταμιεύτηκε την ίδια μέρα, με αποτέλεσμα, δύο μέρες μετά να την καταστήσει ικανή για δύο εξαγορές, των Provet και Κτηνιατρική Προμηθευτική, με το ίδιο αντικείμενο των κτηνιατρικών φαρμάκων.

Με τον ίδιο τρόπο χρηματοδοτήθηκε η εταιρεία Νovo Atreus του Γιάννη Μπαϊλάν, συνεταίρου των Ροβή σε Smart Q και Rovinvest.

Παρόλα αυτά, αμφότεροι κρίθηκαν αθώοι από τη δικαιοσύνη.

…και η διάσωση από τους Ρώσους

Ύστερα από όσα ακολούθησαν η Provet πέρασε στο όμιλο της Lime Capital το 2020. Θυμίζουμε πως πρόκειται για το ρωσικό fund που κατάφερε να εξυγιάνει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία  Δωδώνη – η οποία, σημειωτέον, ελέγχεται πλέον από τη CVC –, ενώ επένδυσε και στη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία σνακ Unismack, επίσης μέσω της Δωδώνης, καθώς και στην εταιρεία ζωοτροφών Άρτεμις.