Καταπέλτης είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, όσον αφορά τις νέες αλλαγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πυροπροστασία και των καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ο κ. Παραδιάς κάνει λόγο για ένα αλαλούμ μεταξύ των μετακινήσεων των καταληκτικών ημερομηνιών για τις προθεσμίες που είχε θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τονίζει ότι την ύστατη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια «μαλακώματος» ενός αυστηρού πλαισίου και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος κανονισμός για να αντιμετωπιστούν οι ακρότητες του υφιστάμενου πλαισίου.

Σχολιάζει, δε, ότι αν εφαρμόσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις, τα όσα προστάζει το υπουργείο, τότε το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που θα είναι πιο συμφέρον να αγοράσουν νέο σπίτι.

Ειδικά, εάν πρόκειται για ακίνητα που έχουν ξύλινα κουφώματα, τότε το κόστος των εργασιών που προτείνονται κινείται μεταξύ των 100 και 150 χιλιάδων ευρώ.

Όσον αφορά την ανέγερση μάντρας, ο κ. Παραδιάς προσθέτει ότι πρόκειται για ακόμα μία πρόταση, η οποία θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να βγουν νέες άδειες με αποτέλεσμα η όποια απόπειρα να κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Σχετικά με τη στάση του υπουργείου περιβάλλοντος με την αιφνίδια ανακοίνωση της 15ης Μαρτίου, η οποία έδωσε αρχικά διάστημα μόνο 15 ημερών στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δράσουν δημιουργώντας ασφυκτικά περιθώρια υπό την απειλή προστίμων, ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός είχε τεθεί προς διαβούλευση, η ΠΟΜΙΔΑ και κανένας άλλος φορέας δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα να μην εκφραστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη η γνώμη τους.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει τις κινήσεις αυτές ως μία βίαιη και πρωτοφανή μεταφοράς της πολιτικής ευθύνης προς τους πολίτες λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με ένα οικονομικά δυσβάσταχτο κόστος.

Οι αλλαγές του υπουργείου Περιβάλλοντος

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες βάζουν στον πάγο προς το παρόν τον κανονισμό πυροπροστασίας και του καθαρισμού οικοπέδων με την ευθύνη των πολιτών, προχώρησε το υπουργείο περιβάλλοντος προχωρώντας μάλιστα σε συνέντευξη τύπου πριν από μία εβδομάδα.

Εν ολίγοις ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε ως «ενδεικτικά» τα όσα προτείνει ο νέος κανονισμός, ο οποίος είχε συνταχθεί το 2023 και πήρε νομική μορφή, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε και η σχετικά ΚΥΑ.

Ωστόσο, ο κανονισμός απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για τη χρονιά που διανύουμε. Αυτές αφορούν την εκπόνηση σχεδίων από τους μηχανικούς που θα πρέπει να αναρτηθούν στη σχετική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Επίσης απαιτεί από τους δήμους εκπόνηση σχεδίων, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει καθώς δε χρηματοδοτούνται όλοι οι Δήμοι από το Πράσινο Ταμείο, ενώ όπως έχει αναφέρει στο Mononews ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο ώστε να γίνουν οι προσλήψεις των απαραίτητων ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις νέες αλλαγές στο κανονισμό τονίστηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος τα εξής:

1. Οι μηχανικοί την υποχρέωση να ακολουθήσουν τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου οι οποίες είναι ενδεικτικές. Επομένως ο ιδιοκτήτης να βάλει φράχτη ή να εφαρμόσει κατά γράμμα όσα αναφέρονται στο νέο κανονισμό.
2. Έθεσε ως προτεραιότητα τα κλαδέματα και την απουσία προσανάματος έξω από το σπίτι και να μην υπάρχει μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ο κανονισμός, όπως ισχύει από το 2023, χρειάζεται τροποποιήσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω υπουργικών αποφάσεων, ενώ σχολίασε ότι δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Ιουνίου

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανοίγει τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργαζόμενους

Η Κρήτη περισσότερο εκτεθειμένη μετά το «κανόνι» του FTI – Πώς αντιμετωπίζουν το νέο τοπίο οι φορείς του ελληνικού τουρισμού