ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς προσθήκες ή αλλαγές που να λαμβάνουν υπόψη τα 250 – καταγγελτικά στην πλειοψηφία τους – σχόλια της διαβούλευσης, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο Τουρισμού για τις ποιοτικές προδιαγραφές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).
Οι ρυθμίσεις, που προβλέπουν και την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης, βρίσκουν σφόδρα αντίθετο τον κόσμο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης αλλά και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που προειδοποιούν για δικαστικές προσφυγές, αλλά και… απεργίες εν μέσω της θερινής σεζόν.
Θυμίζουμε πως οι προδιαγραφές που ορίστηκαν είναι τα ακίνητα Airbnb να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής, πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης και φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών.
Συγκεκριμένα, το σχόλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) επικεντρώνεται στο ότι η δραστηριότητα αυτή έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της, καθώς και στην «παραβίαση του οικογενειακού ασύλου», που συνιστά, κατά τον Σύλλογο η είσοδος στο ακίνητο, που θα πρέπει να γίνεται «με εισαγγελικό ένταλμα».
Αυτό είναι και το σημείο που θα εστιάσουν τα μέλη του για να κινηθούν δικαστικά με σκοπό να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ενώ διαμηνύουν ότι θα περιμένουν την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για να ετοιμάσουν μια συλλογική αγωγή μέσα από τον Σύλλογο για να τον ακυρώσουν στην πράξη.
Η πρώτη κίνηση που προαναγγέλλουν είναι μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ (Ελλάδας και εξωτερικού) και στα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
Τον Φεβρουάριο η πρώτη «απεργία»
Η πρώτη αντίδραση θα είναι το κλείσιμο του ημερολογίου των διαχειριστών τον Φεβρουάριο του 2025 και, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα κλείσουν και τον Αύγουστο του 2025. «Αυτό θα δώσει ένα μήνυμα παγκοσμίως για την αντίδρασή μας στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Εκεί θα δημοσιοποιήσουμε την καμπάνια μας για να πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα», αναφέρει ο ΠΑΣΥΔΑ. Μάλιστα, οι ιδιώτες καλούνται να συμμετέχουν στις κοινές προσφυγές που διοργανώνουν οι ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, με σκοπό να μειωθεί το οικονομικό κόστος.
Τα περισσότερα από τα σχόλια της διαβούλευσης ζητούν την πλήρη κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από τη βραχυχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και κάνουν λόγο για «οριζόντια μέτρα που στραγγαλίζουν τους μικροεπιχειρηματίες», ενώ καταδεικνύουν τον ξενοδοχειακό κλάδο ως «ηθικό αυτουργό» των μέτρων.
Ενδεικτικά, ιδιοκτήτης ακινήτου σχολιάζει πως «η κυβέρνηση αντί για να προωθεί την οικονομία την καταστρέφει, θέλοντας να έχει ευχαριστημένους τους επαγγελματίες του χώρου της τουριστικής μίσθωσης», ενώ μέρος των συμμετεχόντων ζητά να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων από το 2026, ώστε να μην αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb να ακυρώσουν κρατήσεις.
Ακόμη ένα σχόλιο ιδιώτη που υπογράφει ως σύμβουλος επιχειρήσεων τονίζει ότι «όροφοι ολόκληροι που αγοράστηκαν στις περιοχές του Ψυρρή – Ομόνοια – Σύνταγμα και στις πέριξ περιοχές, να αχρηστευτούν πλήρως. (σ.σ. Η διάταξη) θα μετατρέψει τα κτήρια του ιστορικού κέντρου σε νεκροταφείο ακινήτων (δωμάτια με μία τουαλέτα) που κανείς δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να κατοικήσει σε αυτά. Πιστεύω είναι απολύτως προφανές ότι αυτά τα καταλύματα τελικά θα νοικιάζονται παράνομα, χωρίς να αποδίδουν έσοδα στο κράτος προωθώντας πλήρως την παραοικονομία. Η οικοδομική δραστηριότητα, άρα και όλα τα επαγγέλματα του οικοδομικού τομέα αλλά και των πωλήσεων αγαθών, στο ιστορικό κέντρο θα πληγούν ανεπανόρθωτα, με μια μείωση της τάξης του 80%».
Σχόλιο στη διαβούλευση κατέθεσε και η Airbnb που «χαιρετίζει τους κανόνες για την ασφάλεια και τα λειτουργικά πρότυπα για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι παρέχουν σαφήνεια σε όλους τους ενδιαφερόμενους και θα ωφελήσουν την κοινότητα τόσο των οικοδεσποτών όσο και των επισκεπτών. Όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, τα δίκαια και αναλογικά λειτουργικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας όχι μόνο διασφαλίζουν ασφαλή ταξίδια τόσο για τους οικοδεσπότες όσο και για τους επισκέπτες, αλλά συμβάλλουν επίσης σε διαμονές υψηλής ποιότητας. Ένα διαφανές πλαίσιο εξασφαλίζει σταθερότητα για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα και για τις ελληνικές οικογένειες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτή τη δραστηριότητα για να τα βγάλουν πέρα».
Είχαν προηγηθεί τα σχόλια του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) που έκανε λόγο για «αντισυνταγματική παρέμβαση στην επιχειρηματική ελευθερία, παραβίαση του Άρθρου 5 του Συντάγματος περί οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας» και της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την οποία «η διάταξη του νομοσχεδίου για τα Airbnb είναι προϊόν της δημόσιας αξίωσης της πλευράς των ξενοδοχειακών ομίλων για την επιβολή της και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους σε αποχώρηση από τη βραχυχρόνια μίσθωση».
Επιπλέον μέτρα & περιορισμούς προτείνουν οι ξενοδόχοι
Από την άλλη πλευρά, μικρότερο μέρος των σχολίων αναφέρονται σε «πολύ ήπια τα μέτρα που λαμβάνονται για μια δραστηριότητα που έχει προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα στους πολίτες που αναζητούν στέγη». Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης διαπιστώνει «μια έντονη τάση υπεραπλούστευσης των προϋποθέσεων και διαδικασιών για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που οδηγεί αδιάκριτα στην πλήρη και θεσμοθετημένη πλέον απελευθέρωση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που αντιβαίνει στα όσα εδώ και χρόνια ζητάμε από την Πολιτεία σχετικά με την θέσπιση αυστηρών όρων και προϋποθέσεων αλλά και ποσοστώσεων της βραχυχρόνιας σε σχέση με τα ξενοδοχεία».
Ζητά, δε, την ποσόστωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών ανά περιοχή της Ελλάδας, αλλά και τη μη αλλαγή χρήσης των ακινήτων που ενώ είναι προορισμένες και χαρακτηρισμένες και οικοδομούνται για κατοικίες, μετατρέπονται σε επαγγελματικά ακίνητα.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ πρότεινε η απαλλαγή από ΦΠΑ σε ιδιοκτήτες δύο ακινήτων να εφαρμόζεται μόνο αν σε ένα από τα δύο ακίνητα ιδιοκατοικεί ο εκμισθωτής, του οποίου το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Πρόταση του Συνδέσμου είναι επίσης να οριστεί ρητά πως σε περίπτωση που εντός του καταλύματος διεξάγεται οποιασδήποτε μορφής παροχή υπηρεσιών ή διαμεσολάβηση για παροχή υπηρεσιών, τότε το ακίνητο θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, ώστε να διαχωρίζονται τα Airbnb από τα ξενοδοχεία.
Διαβάστε επίσης:
Ανατροπές σε Airbnb, χιονοδρομικά, πισίνες – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή
Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
ΑΑΔΕ: Νέος οδηγός για τα Airbnb – Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και η φορολογία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Παπανδρέου για κηδεία Σημίτη: Οι υποχρεώσεις μου στην Κίνα δεν μου επιτρέπουν να επιστρέψω εγκαίρως
- Πάτρικ Χάρκερ (Fed Φιλαδέλφειας): Έρχονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων σε αβέβαιο χρόνο
- Κόλινς (Fed Βοστόνης): Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές Τραμπ επηρεάζουν τις μειώσεις το 2025
- Λος Άντζελες: 5 νεκροί και 2.000 κτίρια στάχτη από την πυρκαγιά – Ο Έλον Μασκ έρχεται να βοηθήσει