Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ryanair: Μειώνει τις προβλέψεις, βλέπει «σημαντικά χαμηλότερους» ναύλους για το καλοκαίρι

Michael O'Leary, CEO Ryanair

Η Ryanair Holdings μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές των εισιτηρίων κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, λέγοντας ότι οι ναύλοι θα είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους επισημαίνει σε ανακοίνωση της, ότι οι μέσοι ναύλοι μειώνονται κατά 15% το πρώτο οικονομικό τρίμηνο.

Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ στα 360 εκατ. ευρώ την περίοδο αυτή, από 663 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη εκτίμηση της προέβλεπε ότι οι ναύλοι στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι «σταθεροί έως ελαφρώς αυξημένοι».

Το καλοκαίρι είναι κρίσιμο για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα. Η σεζόν έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί δύσκολη για τους αερομεταφορείς λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων, των προβλημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, των καθυστερήσεων στην παράδοση αεροσκαφών και της παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε την ακύρωση και τις καθυστερήσεις χιλιάδων πτήσεων.

Ενώ οι αεροπορικές ανέμεναν ότι οι περιορισμοί της χωρητικότητας θα οδηγούσαν σε αύξηση των ναύλων, μέχρι στιγμής αυτοί παραμένουν χαμηλότεροι, αναγκάζοντας τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, να προσφέρουν εκπτώσεις για να καλύψουν την επιπλέον χωρητικότητα θέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary δήλωσε ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναγκάζει τους ναύλους να υποχωρήσουν.

«Οι καταναλωτές είναι απλώς λίγο πιο συντηρητικοί», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Neil Sorahan σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Οι άνθρωποι θέλουν να βγουν εκεί έξω, αλλά είναι απλά λίγο πιο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους».

Ο επικεφαλής των οικονομικών δήλωσε ότι η Ryanair έχει την πολυτέλεια να πετάει με ελαφρώς χαμηλότερους ναύλους επειδή έχει το πλεονέκτημα του κόστους και ότι η στρατηγική του αερομεταφορέα ήταν πάντα να γεμίζει τα αεροπλάνα, «και τιμολογούμε ανάλογα».

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών

Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών Boeing Co. 737 Max μπορεί να ενταθούν περαιτέρω, αν και υπήρξε βελτίωση στην ποιότητα και τη συχνότητα των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η κίνηση για το σύνολο του έτους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8% εφόσον οι παραδόσεις της Boeing δεν καθυστερήσουν περαιτέρω, δήλωσε η εταιρεία. Η Ryanair παραμένει με περίπου 20 αεροπλάνα λιγότερα από το συμβόλαιό της και επικεντρώνεται τώρα στην απόκτηση των υπόλοιπων 50 αεροσκαφών, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής.

Οι πωλήσεις στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο υποχώρησαν κατά 1% στα 3,63 δισ. ευρώ, δήλωσε η εταιρεία.

Η Ryanair είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το τρίμηνο, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η EasyJet και την επόμενη εβδομάδα η IAG SA και η Wizz Air Holdings.

Η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 14% μέχρι στιγμής φέτος, έναντι πτώσης 10% της EasyJet και κερδών 2% της Wizz.

Διαβάστε επίσης:

Airbus: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση 30 A330neo στη Flynas

Delta One Lounge: Η επιτομή της first class πολυτέλειας ανοίγει τις πύλες της στο JFK 

Air France: Πρόβλεψη για πλήγμα στα έσοδα, καθώς οι επιβάτες αποφεύγουν το Παρίσι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων