Προ των πυλών είναι μια μεγάλη συνεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες,  μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της θυγατρικής της ΔΕΗ στο χώρο των ΑΠΕ και του γερμανικού κολοσσού RWE. Οι πρώτες συζητήσεις για την προσέγγιση των δύο εταιρειών είχαν γίνει κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία στις 29 Αυγούστου.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το υπουργείο Ενέργειας θέλουν να δώσουν έμφαση στην πράσινη ατζέντα και να στρέψουν τη δραστηριότητα της ΔΕΗ από τη λιγνιτική ενέργεια στις ΑΠΕ, όπου σήμερα το μερίδιό της είναι μόλις 3%.

Όμως για να υλοποιηθεί μια τέτοια στρατηγική, χρειάζονται επενδύσεις και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν της επιτρέπει να το κάνει.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η είσοδος της RWE στην ελληνική αγορά ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ, ώστε η ελληνική εταιρεία να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε κεφάλαια και τεχνογνωσία.

Σημειώνεται ότι μετά την εξαγορά των αιολικών της Eon στους στόχους της γερμανικής εταιρείας είναι να επενδύσει στις ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας 2-3 GW ισχύος ετησίως. Η εγκατεστημένη ισχύς της σε αιολική ενέργεια είναι 9 GW και επιπλέον 2,5 GW είναι σε φάση κατασκευής.

Η RWE που πρόσφατα ολοκλήρωσε σχετική συμφωνία με την Εon, θα αναλάβει όλα τα ενεργητικά από ανανεώσιμες πηγές τόσο της Eon όσο και της Innogy – αφού την  αποκτήσει η Eon.

Η συναλλαγή θα καταστήσει την RWE τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Η RWE δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε πρόσθετες δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι κάποια από τα κεφάλαια αυτά να καταλήξουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου η επιτυχημένη στροφή που πραγματοποίησε η RWE από τη ρυπογόνα στην πράσινη ενέργεια την κάνει το πρότυπο που η ΔΕΗ θέλει να ακολουθήσει. Η εταιρεία αποτελείται από 4 θυγατρικές, τις RWE Renewables, RWE Supply & Trading, RWE Generation and RWE Power και απασχολεί 20.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης είπε «ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με Έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό που έχει, διότι μια επιχείρηση που έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς σήμερα, στις ΑΠΕ έχει το 3%».

Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Dr. Schmitz, CEO και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της RWE,  με  θέμα τις δυνατότητες επένδυσης στην αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός είχε πει  ότι  θα παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την ‘πράσινη οικονομία’, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον». Όπως είπε το σχέδιο περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, η οποία «βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση» και «προχωρούμε σε δραστικές κινήσεις, προκειμένου να την εξυγιάνουμε». Αλλά για να εξυγιανθεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και οι Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν τεχνογνωσία και ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας.

Οι γνώστες της αγοράς από τότε έβλεπαν πίσω από τις δηλώσεις αυτές το ενδιαφέρον  του κολοσσού RWE για την ελληνική αγορά.

H RWE… από το γκρι στο πράσινο

«Κάθε ενέργεια έχει το χρόνο της. Τώρα έρχεται η εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα αρχίζει η εποχή του νέου RWE», δήλωσε ο Rolf Martin Schmitz, διευθύνων σύμβουλος της RWE  πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση στο Έσσεν για τα σχέδια του ομίλου. Ο κ. Schmitz επέμεινε ότι η RWE είχε ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθειά της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Μεταξύ 2012 και 2018 μειώσαμε τις εκπομπές CO2 στη RWE κατά 60 εκατομμύρια τόνους. Αυτή είναι μια περικοπή του ενός τρίτου και είναι ισοδύναμη με τις ετήσιες εκπομπές CO2 των 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων», ανέφερε.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων ύψους 43 δισ. ευρώ μεταξύ της RWE και του αντιπάλου της Eon που θα αναδιοργανώσει τη γερμανική αγορά ενέργειας.

Η RWE σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012. Σύμφωνα με μελέτη της Carbon Market Data, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η RWE ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών CO2 στην Ευρώπη πέρυσι.

Ωστόσο, για την επίτευξη του κλιματικού της στόχου, η RWE θα πρέπει να κλείσει όλους τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στη Γερμανία, την εγχώρια αγορά του ομίλου, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα να κλείσουν το αργότερο το 2038 – δύο χρόνια πριν από το στόχο της RWE. Σύμφωνα με τον κ. Schmitz, αυτό εξακολουθεί να αφήνει την πρόκληση για τον τρόπο αντικατάστασης των σταθμών αερίου του ομίλου: “Νομίζουμε ότι αυτός ο στόχος του 2040 είναι περισσότερο από φιλόδοξος”, δήλωσε.

Η RWE είναι από καιρό μεταξύ των κορυφαίων στόχων των ακτιβιστών του κλίματος, εν μέρει ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας μάχης υψηλού επιπέδου για τη διατήρηση ενός δάσους στη δυτική Γερμανία που απειλείται από τη σχεδιαζόμενη επέκταση ενός από τα λιγνιτικά ορυχεία του ομίλου. Η RWE εκμεταλλεύεται επίσης μερικούς από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλη την Ευρώπη.