• Business

    Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο μεγιστάνας των media ζει το δικό του δράμα για τη διαδοχή

    • NewsRoom
    Ρούπερτ Μέρντοχ - Έλενα Ζούκοβα (πηγη: NewsCorp)

    Ρούπερτ Μέρντοχ – Έλενα Ζούκοβα (πηγη: NewsCorp)


    Πώς μοιράζεις μία περιουσία δισεκατομμυρίων, ενός από τους επιδραστικότερους μεγιστάνες των mediaπαγκοσμίως.

    Ο φρεσκοπαντρεμένος, Ρούπερτ Μέρντοχ μπορεί να ζει αυτή την περίοδο ευτυχισμένες στιγμές στο πλευρό της συζύγου του Έλενα Ζούκοβα, μητέρας της Ντάρια Ζούκοβα, συζύγου του Σταύρου Νιάρχου, όμως στα παρασκήνια εκτυλίσσεται μία αδυσώπητη μάχη των κληρονόμων του για την πρωτοκαθεδρία στην αυτοκρατορία που έχει χτίσει ο πατέρας τους.

    Οι «αδικημένοι» γόνοι

    Ο ακμαιότατος –και πάντα ερωτευμένος- Ρούπερτ Μέρντοχ έχει εδώ και έναν χρόνο ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη Fox και την NewsCorp, με τον γιο του, Λάχλαν Μέρντοχ να αναλαμβάνει επικεφαλής.

    Ρούπερτ και Λόκχαν Μέρντοχ
    Ρούπερτ και Λόκχαν Μέρντοχ

    Ο μεγιστάνας των media έχει έξι παιδιά από τρεις γάμους (συνολικά έχει κάνει πέντε γάμους). Από τον πρώτο του γάμο έχει την Προύντενς, από τον δεύτερο τους Λάχλαν, Ελίζαμπεθ και Τζέιμς, ενώ από τον τρίτο του γάμο δύο ακόμα κόρες, τις Γκρέις και Κλόη.

    Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα διοικητικά συμβούλια ανακοινώνοντας παράλληλα ως διάδοχό του τον Λάχλαν, ξεκίνησαν τα πρώτα οικογενειακά δράματα.

    Ο Μέρντοχ κατέχει το 40% των δικαιωμάτων ψήφου τόσο στην Fox και την NewsCorpΩστόσο, ένα οικογενειακό καταπίστευμα όριζε ότι οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου θα μοιράζονταν εξίσου μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων παιδιών του μετά τον θάνατο του Μέρντοχ, με κάθε παιδί να έχει μία ψήφο, όρος που συμφωνήθηκε από τον Μέρντοχ και τη δεύτερη σύζυγό του στο πλαίσιο του διαζυγίου τους.

    Οι τελευταίες κινήσεις του Μέρντοχ έδειξαν ότι ο μεγιστάνας προσπαθεί να αλλάξει την προηγούμενη «μοιρασιά» ενισχύοντας τη ψήφο του Λάχλαν.

    Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην Προύντενς, τον Τζέιμς και την Ελίζαμπεθ, οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει τις αλλαγές σε δικαστήριο της Νεβάδα, το οποίο χειρίζεται νομικές διαδικασίες γύρω από τη μεταβίβαση της περιουσίας μετά το θάνατο ενός ατόμου, για να διατηρηθεί το καταπίστευμα ως έχει.

    Μία δικαστική απόφαση που δεν «ταιριάζει» με τις τελευταίες επιθυμίες του Μέρντοχ θα έφερνε σημαντικές αλλαγές στις ισορροπίες της αυτοκρατορίας του.

    Πολιτικές έριδες

    Η εξήγηση του Μέρντοχ για την «αδυναμία» του στον Λάχλαν αφορά τα… πολιτικά. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι θα αποτρέψει τα αδέλφια του από το να κάνουν το FoxNews πιο πολιτικά μετριοπαθές και να πλήξουν την αξία του ως συντηρητικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

    Τα τρία αδέρφια από την άλλη έχουν υποστηρίξει ότι οι αλλαγές θα παραβιάσουν τους αρχικούς όρους του καταπιστεύματος και ισχυρίστηκαν ότι ο πατέρας τους προσπαθεί να τους στερήσει άδικα τα δικαιώματα τους.

    Ο Λάχλαν σίγουρα δεν είναι αυτοδημιούργητος όπως ο πατέρας του, όμως από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στον χώρο των media και στα 34 του χρόνια ήταν το Νο. 3 στη News Corp.

    Για τους καλά γνωρίζοντες, η μάχη για τη διαδοχή παιζόταν μεταξύ του Λάχλαν και του Τζέιμς, του δεύτερου γιου του Μέρντοχ, μιας και ο μεγιστάνας θεωρείται πολύ παλιομοδίτης για να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην κόρη του, Ελίζαμπεθ.

    Ο Λάχλαν ξεχώρισε και γιατί οι πολιτικές του πεποιθήσεις και επαφές είναι πιο κοντά σε αυτές του πατέρα του, με τα άλλα δύο αδέρφια να χαρακτηρίζονται πιο «κεντρώα» στις θέσεις τους.

    Ενδεικτικό των θέσεων του αλλά και της μαχητικότητάς του είναι ότι υπερασπίστηκε τον σχολιαστή του FoxNews,Τάκερ Κάρλσον όταν αυτός αναφέρθηκε στους μετανάστες, ως αυτοί που κάνουν την Αμερική πιο βρώμικη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

    Το «κόσμημα» της αυτοκρατορίας

    Φυσικά κάθε οικογενειακή διαμάχη για την περιουσία κρύβει την αδυναμία των απογόνων που βρίσκονται σε «πόλεμο» για ένα συγκεκριμένο κόσμημα αυτής.

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι το ειδησεογραφικό δίκτυο, FoxNews. Το πιο δημοφιλές καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι, το οποίο έχει επικεντρωθεί σε ειδήσεις και αθλητικά, επιλογή που το έκανε ανθεκτικότερο σε αναταράξεις, σε σχέση με άλλα κανάλια.

    Το πιο δημοφιλές κανάλι έχει το δικό του μερίδιο επιρροής, γι’ αυτό και καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα σχέδια του Μέρντοχ από δικαστικές αποφάσεις, θα άλλαζε ριζικά τον χαρακτήρα του καναλιού έτσι όπως το είχε διαμορφώσει ο Ρούπερτ κι ελπίζει να συνεχίσει το έργο του ο Λάχλαν.

    Ένα παρελθόν γεμάτο σκάνδαλα

    Ο ΡούπερτΜέρντοχ κυριάρχησε στα media για δεκαετίες, σε μία πορεία που δεν ήταν αναίμακτη.

    Κέρδισε τον θαυμασμό του επιχειρηματικού χώρου χάρη σε ιστορικές συμφωνίες όπως η πώληση των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας 21st CenturyFox στην WaltDisney Co. έναντι 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και κατάφερε να δημιουργήσει μία προσωπική περιουσία αξίας 10,6 δισ. δολαρίων.

    Όμως το όνομά του αλλά και οι επιχειρήσεις του μπλέχτηκαν σε μία σειρά από σκάνδαλα με υποκλοπές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

    Το FoxNewsειδικότερα προχώρησε σε μία τέραστια «εκκαθάριση» στελεχών στη δεκαετία του 2010 καθώς οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση οδήγησαν στην έξοδο κορυφαίων ταλέντων του, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του FoxNewsRogerAiles.

    Η στάση του καναλιού επικρίθηκε έντονα κι όταν κατηγόρησε την DominionVoting Systems για αλλοιωμένη καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές του 2020, υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Το Fox συμφώνησε να καταβάλει έπειτα από διακανονισμό ποσό ύψους 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων για δυσφήμιση στην εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο αιώνια ερωτευμένος Ρούπερτ Μέρντοχ – Οι γυναίκες της ζωής του βρετανού μεγιστάνα

    Πρίγκιπας Χάρι: Θέλει να συμπεριλάβει τον Ρόμπερτ Μέρντοχ στη δίκη κατά των βρετανικών ταμπλόιντ

    Ρούπερτ Μέρντοχ: Η επόμενη ημέρα για την αυτοκρατορία του μεγιστάνα των media



    ΣΧΟΛΙΑ