Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα δέχθηκε σήμερα επίθεση από τους υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία, αφού προέβει σε σπάνιες αντιπολεμικές δηλώσεις στις οποίες χαρακτήρισε τη σύγκρουση «τρελή» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ντεριπάσκα έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που έδωσε αυτήν την εβδομάδα στο μέσο Nikkei Asia στην Ιαπωνία , στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Επιχειρήσεων της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), όπου εκπροσώπησε επίσημα τη Ρωσία.

1

Το Nikkei Asia ανέφερε ότι επέκρινε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του και ζήτησε «άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, λέγοντας: «Αν θέλετε να σταματήσετε τον πόλεμο, πρέπει πρώτα να σταματήσετε τη φωτιά».

Οι εν λόγω δηλώσεις του σηματοδότησαν την ισχυρότερη κριτική που έχει γίνει στον πόλεμο από οποιονδήποτε ισχυρό επιχειρηματία που εξακολουθεί να παραμένει στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

«Προηγουμένως, η θέση του Ντεριπάσκα σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν διφορούμενη. Τώρα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του. Είναι στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους βασικούς ιδεολόγους του πολέμου.

«Πρόκειται για μια μαχαιριά στην πλάτη των δυνάμεών μας και μια βοήθεια προς τους τρομοκράτες του ουκρανικού στρατού που εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ», πρόσθεσε ο Ντούγκιν σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Εκπρόσωποι του Ντεριπάσκα δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Ντεριπάσκα επέκτεινε τις δραστηριότητες του στο εμπόριο μετάλλων, καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, κάνοντας μια περιουσία μέσω της αγοράς μεριδίων σε εργοστάσια αλουμινίου. Το Forbes κατέταξε την περιουσία του το 2024 στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις τελευταίες του αυτές δηλώσεις προχώρησε περισσότερο από ό,τι το 2022, όταν είχε ζητήσει ειρήνη στην Ουκρανία και είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο ως τραγωδία τόσο για τον ρωσικό όσο και για τον ουκρανικό λαό.

Ο Ντεριπάσκα τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2018 και έχει προσπαθήσει να τις αμφισβητήσει νομικά στα αμερικανικά δικαστήρια. Κυρώσεις του έχουν επιβάλει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία από το 2022. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις «εργαλείο του 19ου αιώνα» και έχει δηλώσει ότι είναι αναποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η Άγκυρα στηρίζει την τριμερή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα στη Σιδώνα αξιωματούχος της Χαμάς

Πυροσβεστική: 31 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα