• Business

    Ρόμπυ Μπουρλάς: Public και στο Ελληνικό – Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία

    Ο CEO του Ομίλου Olympia και του Public Group, κ. Ρόμπυ Μπουρλάς

    Ο CEO του Ομίλου Olympia και του Public Group, κ. Ρόμπυ Μπουρλάς


    Νέες επενδύσεις και άνοιγμα νέων καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και στο Ελληνικό, δρομολογούν τα Public, με τον CEO κ. Ρόμπυ Μπουρλάς να τονίζει ότι στόχος τριετίας είναι τα καταστήματα να φτάσουν τα 70 σε αριθμό από 59 μέχρι σήμερα.

    Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα Public θα «μπουν» και στο Ελληνικό, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία για ένα τριώροφο κατάστημα, σχεδόν 3.000 τμ. Ο ένας όροφος θα διαθέτει οικιακές συσκευές, ο δεύτερος προϊόντα τεχνολογίας ενώ στον τελευταίο θα είναι όροφος για πολιτισμό και σύμφωνα με τον CEO το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι θα λειτουργήσει το 2026.

    Παράλληλα η διοίκηση των Public ανέφερε ότι «για το 2024 εστιάζουμε στο να αναπτύξουμε το δίκτυο της Public την επόμενη τριετία με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η επένδυση στο Ελληνικό) για νέα καταστήματα σε Πελοπόννησο Κρήτη και Αττική. Θα επενδύσουμε σε νέους χώρους στο public+home αλλά και ανακαινίσεις σε καταστήματα (Σύνταγμα, metro mall & Λάρισα).

    Αν και τα Public δεν είναι κερδοφόρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπουρλάς, με όχημα τις λευκές συσκευές και τις υπηρεσίες στοχεύει να «γυρίσει» το παιχνίδι, ενώ όπως είπε το 2024 θα είναι το πρώτο έτος που η εταιρεία θα γράψει θετικό free cash flow.

    Πάνω από 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος – Ξανά ζημιές

    Ο τζίρος το 2023 έφτασε τα 515 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα καθαρά έκλεισαν ξανά με ζημιές, κάτι που αναμένεται να συμβεί και το 2024. Ωστόσο στόχος του κ. Μπουρλά είναι το 2024 να ξεπεράσει σε Ebitda τα 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο τζίρος αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένος.

    Οι υπηρεσίες και οι οικιακές συσκευές θα είναι το όχημα, καθώς στόχος είναι εντός τριετίας όλα τα καταστήματα Public να έχουν οικιακές συσκευές. Το 2023 τα Public πέτυχαν αύξηση της συμμετοχής των οικιακών συσκευών στο 27%, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που έδειξε το καταναλωτικό κοινό στο σύγχρονο μοντέλο αγορών οικιακών συσκευών που σύστησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα ο τζίρος από λευκές συσκευές αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2024.

    Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μπουρλάς, το επόμενο διάστημα θα γίνει συμφωνία με Apple, όπου θα γίνει και το μεγαλύτερο Apple Shop στη χώρα, με τον CEO εταιρείας να περιμένει πολλά από αυτή τη συνεργασία.

    Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο πρόβλημα ανεύρεσης προσωπικού, με τον κ. Μπουρλάς να λέει χαρακτηριστικά ότι είναι τεράστιο. Στην Κύπρο, σπανίζουν οι ελληνόφωνες πωλητές, πράγμα το οποίο για το retail είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά η δυνατότητα να βρεθεί προσωπικό παραμένει ένα ζήτημα ανέφερε ο CEO των Public.

    Επιπλέον, τα Public αποτελούν τον μοναδικό retailer στην αγορά που δίνει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων χωρίς πιστωτική κάρτα. Παράλληλα, λάνσαραν το νέο loyalty πρόγραμμα, ”Public +”, που θα περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων στο Public Wallet των πελατών και μακροπρόθεσμα επιβράβευση με ελκυστικά προνόμια.

    Όσον αφορά στον επενδυτικό βραχίονα PCP (Public Capital Partners), το 2023 επένδυσε στη μεγαλύτερη πλατφόρμα audiobooks στην Ελλάδα, το BookVoice, αλλά και την ηγέτιδα εταιρεία σε Digital Marketing τη Sleed. Με τις επενδύσεις αυτές τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια του PCP ξεπέρασαν τα 30 εκατ ευρώ. Παράλληλα τα Public στοχεύουν στη δημιουργία καινούργιων καταστημάτων “Public + home”, την εγκατάσταση των iRepair μέσα σε όλα τα Public, αλλά και τη δημιουργία 24 shop-in-shop με τη Vodafone.

    Διαβάστε επίσης:

    Public Group: Υψηλή κερδοφορία το 2023 – Στα €20 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα EBITDA

    Γιώργος Περιστέρης: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντός της επόμενης 5ετίας

    Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον 5 νέους ηλεκτρικούς διαδρόμους



    ΣΧΟΛΙΑ