• Business

    Rolls-Royce: Άλμα για τη μετοχή στον απόηχο ενός προβλήματος σε κινητήρα της – Ξεκίνησε έρευνα

    • NewsRoom
    Chief Executive Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic (Πηγή: rolls-royce.com)

    Chief Executive Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic (Πηγή: rolls-royce.com)


    Άνοδο 4,6% σημείωνε το πρωί της Τρίτης η μετοχή της Rolls-Royce, αντισταθμίζοντας μερικές από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις πτήσεων της Cathay Pacific, μετά από την εύρεση τεχνικών προβλημάτων σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν κινητήρες Trent XWB-97.

    Σημειώνεται ότι η Cathay Pacific ανακοίνωσε ότι εντόπισε βλάβη σε εξαρτήματα κινητήρα σε 15 από τα αεροσκάφη της Airbus A350 – ένα μεγάλου βεληνεκούς, ευρείας ατράκτου που χρησιμοποιεί κινητήρες Rolls-Royce.

    Το πρόβλημα εντοπίστηκε μετά από βλάβη εξαρτήματος σε κινητήρα αεροσκάφους εν πτήση με προορισμό τη Ζυρίχη, που εκτελούσε ο αερομεταφορέας από τη βάση του στο Χονγκ Κονγκ στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Το αεροπλάνο δεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του και επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ.

    Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι τρία αεροσκάφη έχουν ήδη επισκευαστεί με επιτυχία, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη  αναμένεται να ξαναρχίσουν τις πτήσεις τους έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

    Υπό έρευνα

    Το συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα οδήγησε στην ακύρωση σχεδόν 40 πτήσεων τη Δευτέρα.

    Ωστόσο, οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων δεν αναμένεται να επηρεαστούν στο μέλλον, ενώ στους πελάτες θα προσφερθούν εναλλακτικές διαδρομές, ανακοίνωσε η Cathay Pacific.

    Λεπτομέρειες για ακυρώσεις έως τις 7 Σεπτεμβρίου, θα γνωστοποιηθούν έως τις 14:00 τοπική ώρα την Τετάρτη, πρόσθεσε η εταιρεία.

    Παράλληλα, η Rolls-Royce επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε ο Trent XWB-97.

    Σύμφωνα με το CNBC, οι επενδυτές παρακολουθούν το θέμα, όπως και τα προβλήματα με τον κινητήρα στην Pratt & Whitney, που έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων αεροσκαφών της Airbus, και τη μακροχρόνια σειρά κατασκευαστικών προβλημάτων στην αμερικανική Boeing.

    Σύμφωνα με την Rolls-Royce, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν ξεκινήσει έρευνα, τονίζοντας ότι «δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά με την αεροπορική εταιρεία, τον κατασκευαστή αεροσκαφών και τις αρμόδιες αρχές, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα κρατά και τις άλλες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν κινητήρες Trent XWB-97 «πλήρως ενήμερες για οποιεσδήποτε σχετικές εξελίξεις».

    «Παρόλο που τα νέα εγείρουν ορισμένες ανησυχίες, η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος δεν είναι μεγάλος. Ως εκ τούτου, η θετική μας άποψη για την μετοχή παραμένει αμετάβλητη», δηλώνουν αναλυτές της Deutsche Bank.

    Επιβραβεύει τους εργαζομένους με μετοχές

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Rolls-Royce, έχει υπερπενταπλασιάσει την αξία της τότε που ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tufan Erginbilgicτον Ιανουάριο του 2023, υποστηριζόμενη από την αύξηση στα διεθνή ταξίδια και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο επικεφαλής της και πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

    Έτσι, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα, η Rolls-Royce πρόκειται να δώσει μετοχές αξίας άνω των 700 στερλινών σε όλους τους εργαζομένους της μετά την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν αφενός τα κέρδη της και να μπορέσει αφετέρου να ξαναρχίσει να καταβάλλει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Rolls-Royce: Έκανε το turnaround και επιβραβεύει τους εργαζομένους της με μετοχές 35,31 εκατ. ευρώ!

    Rolls-Royce: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων το 2023 – Οι στόχοι για το νέο έτος

    Rolls-Royce: Η χρονιά του δράκου!



    ΣΧΟΛΙΑ