Το πρωτοφανές ενδιαφέρον όσων λατρεύουν τα ρολόγια πολυτελείας, το οποίο κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα Rolex να βρίσκονται στη κορυφή της λίστας, εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, καθώς οι πωλήσεις κορυφαίων λιανοπωλητών καταγράφουν επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς.

Τα προηγούμενα χρόνια η αγορά ρολογιών πολυτελείας καθώς και η αγορά των μεταχειρισμένων είδαν μια εκρηκτική αύξηση, με τις αγορές να ισχυρίζονται ότι ένα μεταχειρισμένο Rolex είναι καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα Bitcoin. Οι μανιώδεις συλλέκτες αλλά και μία νέα «γενιά» αγοραστών, που απέκτησαν γρήγορα και εύκολα χρήματα την περίοδο που τεχνολογία και crypto βρίσκονταν στο ζενίθ τους προκάλεσαν μία πρωτοφανή ζήτηση στα ρολόγια πολυτελείας εκτοξεύοντας τα κέρδη και τις πωλήσεις σε brands όπως Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet.

Η ζήτηση δεν υποχώρησε ακόμα και όταν η Rolex προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της κατά το προηγούμενο έτος.

Το τέλος του «ράλι»;

Ένας από τους κορυφαίους λιανοπωλητές πολυτελών ρολογιών Rolex στο Λονδίνο, η  Watches of Switzerland Group Plc ανακοίνωσε τα «άσχημα» νέα για την πορεία της μέχρι πρότινος «θερμής» αγοράς.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σταθερή συναλλαγματική βάση πέρυσι σε 1,5 δισεκατομμύρια λίρες. Αν και εξακολουθεί να αναμένει αύξηση των πωλήσεων και το τρέχον οικονομικό έτος, η δυναμική έχει εξασθενήσει με τις εκτιμήσεις να βλέπουν ότι θα αυξηθούν μεταξύ 1,65 και 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών, αύξηση 8% έως 11% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και σύμφωνα με τις προβλέψεις συναίνεσης των αναλυτών.

Η Watches of Switzerland είναι ο μεγαλύτερος έμπορος πολυτελών ρολογιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει 193 εκθεσιακούς χώρους και μπουτίκ παγκοσμίως, ενώ παράλληλα επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μεγαλύτερη αγορά πολυτελών ρολογιών.

Μακραίνουν οι λίστες αναμονής

Η εταιρεία, η οποία είδε βουτιά ακόμα και 12% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ύστερα από την δημοσιοποίηση των εκτιμήσεών της έκανε αναφορά σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο διαρκεί εδώ και έξι μήνες και θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος. Κατηγόρησε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων προϊόντων από τα brands ως αιτία των μειωμένων πωλήσεων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Ντάφι να αναφέρει ότι θα ήταν παραπλανητικό, τα στοιχεία αυτά να θεωρηθούν ως μία τάση της αγοράς.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι λίστες αναμονής συνεχίζουν να μεγαλώνουν για τα περιζήτητα μοντέλα ρολογιών, χωρίς όμως να αντιστρέψει τη βουτιά των μετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Rolex: Τιμή ρεκόρ για το σπάνιο “ρολόι του επιστήμονα” σε δημοπρασία