• Business

    Roche: Αγώνας δρόμου για να λανσάρει το χάπι κατά της παχυσαρκίας

    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche

    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche Group


    Μία αισιόδοξη μελέτη για την επίδραση ενός χαπιού κατά της παχυσαρκίας έχει φέρει τη Roche στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να χτυπήσει το μονοπώλιο του Ozempic.

    Σε δηλώσεις του στους FT, ο Thomas Schinecker, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας, ανέφερε ότι τα πρώτα χάπια είναι πιθανό να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι το 2028, νωρίτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

    Μάχη με τον χρόνο

    Η φαρμακοβιομηχανία κατάφερε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς εξαγόρασε τον περασμένο Ιανουάριο έναντι 3,1 δισ. δολαρίων την βιοτεχνολογική εταιρεία Carmot, η οποία βρισκόταν ήδη σε φάση ανάπτυξης ενός χαπιού για την απώλεια βάρους.

    Πριν μία εβδομάδα μία έρευνα έδειξε δραστικά αποτελέσματα σε ασθενείς που λαμβάνουν το χάπι, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να εκτοξευτούν.

    Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο σε ενέσιμη μορφή, με το «όραμα» ενός χαπιού να είναι ο στόχος πολλών εταιρειών, που βλέπουν τις Novo Nordisk και Eli Lilly να κυριαρχούν σε μία αγορά που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επόμενα χρόνια τα 100 δισ. δολάρια.

    Υπάρχουν και κάποιοι ακόμα πιο αισιόδοξοι όπως η Goldman Sachs, η οποία αναμένει η αγορά κατά της παχυσαρκίας να ξεπεράσει τα 130 δισ. δολάρια έως το 2030.

    Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι τεράστιος, καθώς η Roche δεν τρέχει να «προλάβει» μόνο τις δύο εταιρείες που κυριαρχούν στον τομέα, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση παρασκευής νέων φαρμάκων για αποτελεσματικότερες θεραπείες από τα φάρμακά τους Wegovy και Ozempic (Novo Nordisk) και Mounjaro (Eli Lilly).

     Ήδη αυτά τα σκευάσματα έχουν προσφέρει στους ασθενείς απώλεια βάρους κατά 15% και 20%.

    Υψηλός ανταγωνισμός

    Άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Boehringer Ingelheim και η Pfizer, ελπίζουν επίσης να κυκλοφορήσουν φάρμακα στο άμεσο μέλλον, ενώ οι μετοχές της αμερικανικής βιοτεχνολογίας Viking Therapeutics αυξήθηκαν κατά 30% την Πέμπτη, αφού ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ένα χάπι παχυσαρκίας σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών. Ο

    Όσο για τη Roche, η Emily Field, αναλύτρια της Barclays, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η εταιρεία θα μπορέσει να διαταράξει το προβάδισμα που έχουν η Novo και η Lilly.

    «Αν κοιτάξετε τι έχει δημοσιοποιηθεί, τα νέα είναι καλά. Αλλά υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε», είπε, επισημαίνοντας την έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου, όπως η ναυτία και ο εμετός.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγή του περιζήτητου Ozempic

    Φάρμακα αδυνατίσματος: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των φαρμακευτικών κολοσσών – Ποιοι ηγούνται

    Roche: Άλμα για τη μετοχή χάρη στο νέο χάπι για το αδυνάτισμα



    ΣΧΟΛΙΑ