ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επιτυχία της Κύπρου η οποία “βγήκε” στις αγορές, και τις ειρωνείες ότι η Ελλάδα παραμένει μη επενδύσιμη θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνες θεσμικοί επενδυτές που βρίσκονται στο Λονδίνο για τα επόμενα 24ωρα. Και τούτο διότι τραπεζίτες και θεσμικοί που βρίσκονται ήδη στην Βρετανική πρωτεύουσα Λονδίνο και έχουν ξεκινήσει επαφές με διεθνή χαρτοφυλάκια δεν έχουν να πουν κάτι καινούργιο στους ξένους fund managers οι οποιοι τους αντιμετωπιζουν στην κυριολεξία την χώρα “σαν σκουπίδι”. Σήμερα και αυριο (19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018) το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιεί road show στο Λονδίνο παρουσιάζοντας τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου ενώ θα παραβρεθεί και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε γενικές γραμμές όπως αναφέρουν τραπεζίτες και θεσμικοί, ακόμη δεν είναι διατεθειμένοι οι ξένοι Funds managers να πάρουν ρίσκο όσο μαίνεται η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει το ιταλικό ζήτημα και η Ελλάδα ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Επι της ουσίας οι ξένοι θεωρούν οτι πρέπει να παραμείνουν εκτός της ελληνικής αγοράς. Και όλα αυτα την ώρα που η Κύπρος δανείσθηκε 1,5 δισ ευρω με χαμηλό επιτόκιο.
Η Κύπρος, όχι μόνο κατάφερε να υπερκαλύψει την έκδοση κατά 5,7 φορές και να μειώσει το επιτόκιο έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (σε 2,4% από 2,6%), αλλά απολαμβάνει και τα οφέλη της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.
Από τη στιγμή που η Standard & Poor’ s αναβάθμισε την Κύπρο σε «BBB-», ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να εξετάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το περιβόητο QE, ενώ οι κυπριακοί τίτλοι θα είναι εκ νέου επιλέξιμοι ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.
Με αναβάθμιση κατά μία μόνο βαθμίδα από την Fitch στις 19 Οκτωβρίου , η Κύπρος θα βρίσκεται εκτός «junk» από δύο οίκους, που σημαίνει ότι μπαίνει για τα καλά στα «σαλόνια» της επενδυτικής κοινότητας, ήτοι σε δείκτες ομολόγων που παρακολουθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στον κόσμο.
Τι θα συμβεί στο Λονδίνο
Τα σημαντικά ερωτήματα του road show στο City θα είναι
1) Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και πότε θα καταστούν επενδύσιμες
2) Πότε θα βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές άπαξ και η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με 2,40%;
3) Πόσο επιτεύξιμοι είναι οι οικονομικοί στόχοι του 2019 από την Ελλάδα;
Είθισται – αυτό διδάσκει η παρελθούσα εμπειρία – ότι μετά από road show να εκδηλώνονται κάποιες αγοραστικές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο το γεγονός ότι όλοι οι επενδυτικοί οίκοι έχουν προβεί σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Στέλεχος της ιαπωνικής Nomura πάντως αναφέρει στο bankingnews ότι ενώ η Ελλάδα έχει προδιαγραφές να προσελκύσει κεφάλαια, ακόμη εμφανίζει αδυναμίες στα κρίσιμα σημεία.
Οι τράπεζες απαιτούν πειστικές απαντήσεις στα βασικά τους προβλήματα και λογικά θα απαιτηθούν ορισμένα τρίμηνα ώστε να διαμορφωθούν κάποιες πιο σαφείς εκτιμήσεις.
Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, ενώ θεωρητικά δεν είναι προτεραιότητα άπαξ και διαθέτει cash buffer 30 δισ. ωστόσο χρειάζεται να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές.
Έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά μικρότερη έκδοση θα τύγχανε αποδοχής με σχετικά ικανοποιητικό επιτόκιο.
Όμως η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα έδινε άλλο αέρα αξιοπιστίας στην Ελλάδα.
Αξίζει να τονισθεί ότι 21 και 24 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται τόσο η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s όσο και εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο επειδή η Πολωνία θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά στον FTSE Russell και η Ελλάδα θα αυξήσει το ειδικό βάρος της στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα