• Business

    Rivian: Άλμα για τη μετοχή καθώς η Volkswagen επενδύει 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία

    • Bloomberg
    Rivian

    Rivian


    Στα ύψη εκτινάχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές της Rivian Automotive καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά σε μια ανακοίνωση για μια επένδυση 5 δισ. δολαρίων της Volkswagen στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων.

    Η μετοχή της Rivian, μια ώρα πριν το κλείσιμο της Wall Street, κινείται με άνοδο 20% ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε φτάσει έως και το +30%. Ωστόσο ακόμη και με με ένα άλμα κατά 30%, η Rivian θα υποχωρούσε κατά 90% από το υψηλότερό της σημείο, τον Νοέμβριο του 2021, λίγες ημέρες μετά το ντεμπούτο της στη Wall Street.

    H μετοχή εκτινάχθηκε  στην είδηση ​​μιας εισφοράς 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, την οποία ωστόσο η Rivian κάποτε είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία. Εκείνη την εποχή, το 2021, η αποτίμηση  της Rivian είχε φτάσει τα 153 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας για λίγο διάφορους  «γίγαντες« της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η General Motors Co. και η Ford Motor Co. Σήμερα αξίζει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, μια διαφορά περίπου 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι επενδυτές τότε εμφανίζονταν «πεινασμένοι» για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, ειδικά μετά από το ράλι στις μετοχές της Tesla. Αλλά η αφήγηση γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει αλλάξει από τότε.

    Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα εξακολουθούν να θεωρούνται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί και ακόμη και η Tesla χρειάστηκε να μειώσει επιθετικά τις τιμές για να δελεάσει τους αγοραστές. Οι πόλεμοι τιμών στριμώχνουν ιδιαίτερα σκληρά τους μικρούς, όπως η Rivian και η Lucid Group , καθώς δεν διαθέτουν τα πλεονεκτήματα κλίμακας της Tesla.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης της Volkswagen δίνει στη Rivian μερικά από αυτά που χρειάζεται πιο πολύ. Χρόνο να αναπτυχθεί και να σταματήσει τη διαρροή χρημάτων.

    Ωστόσο, πολλοί επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η εταιρεία θα «σκοντάψει». Περίπου το 18% του free float της Rivian είναι σε θέσεις short, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners. Τα  shorts της Rivian θα υποστούν ζημιές σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε απώλειες mark-to-market στην άνοδο της Τετάρτης εάν αυτή διαμορφοθεί στο +30%, δήλωσε ο Ihor Dusaniwsky του S3.

    «Στη VW, η Rivian βρήκε κάποιον που εκτιμά τα οχήματα που καθορίζονται από λογισμικό», έγραψε σε ένα σημείωμα ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Τζόνας. «Ενώ τα δισεκατομμύρια αγοράζουν πολύτιμο χρόνο, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η Rivian μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την επιχείρηση, μετατρέποντας ενδεχομένως το «πρώτο ραντεβού» του join venture σε κάτι που μπορεί να διατηρήσει ένα διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

    Διαβάστε επίσης

    Amazon: Για πρώτη φορά ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία τα 2 τρισ. δολάρια

    Ευρωαγορές: Παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, ισχυρές απώλειες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιστροφή κεφαλαίου €0,25/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ



    ΣΧΟΛΙΑ