Ριμπολόβλεβ: Έβγαλε 450 εκατ. από τον “Salvator Mundi” του Vinci, ρίχνει 120 εκατ. στον Σκορπιό: Καθυστέρησε ελαφρώς ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου με την ένταξη επένδυσης της Vodafone για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο “fast track”, όπως είχε γράψει προ ημερών η στήλη.
Όμως σε χρόνο – ρεκόρ εντάχθηκε η επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ για την κατασκευή 22 πολυτελών κατοικιών στο Σκορπιό, σε μια επένδυση που φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Ριμπολόβλεβ είχε αποκομίσει καθαρά περί τα 400 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 50 δόθηκαν σε προμήθειες ) από την πώληση του πίνακα “Salvator Mundi” του Leonardo da Vinci στη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της τέχνης!
Ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει πάντως αρκετούς πονοκεφάλους, με πρόσφατη την επεισοδιακή έξοδο από το Μονακό. Μπορεί να βρει την ηρεμία του στον Σκορπιό που απέκτησε από την Αθηνά Ωνάση προ ετών.
Ο Γ. Σταθάκης και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: Για άλλη μια φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε πως “κλείνει”, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν. Πρόσθεσε, επίσης, πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και η αντίστοιχη συμφωνία με τους θεσμούς. Στο χθεσινό συνέδριο του ΙΕΝΕ, που ήταν όλος ο καλός ο κόσμος της ενεργειακής αγοράς, εμφανίστηκε, χαλαρός ως συνήθως, και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Είπε, μάλιστα, πως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα είναι θετικό νέο για τη ΔΕΗ καθώς θα αποκτήσει ρευστότητα για νέες επενδύσεις.
Δεν γνωρίζουμε πως μεταφράζουν τις δηλώσεις Σταθάκη – Παναγιωτάκη στη Μεγαλόπολη, απ’ όπου προέρχονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Γνωρίζουμε, όμως, πως αν το υπουργείο έχει επενδύσει στους Κινέζους ενδέχεται να διαψευστεί γιατί η Κομισιόν έχει αγριέψει. Πολύ μάλιστα!
Βυθίζουν τον EastMed
Είναι κοινό μυστικό στην αγορά ενέργειας πως δύσκολα θα προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed που υποτίθεται πως θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Χθες, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πολλές επενδύσεις, χωρίς να αναφέρει τον EastMed. Μίλησε για άλλα σχέδια όπως “ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας ως αποθήκη φυσικού αερίου”.
Πάντως μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και θα ακούσουμε πάλι για τον EastMed. Πρέπει, πρώτα, όμως, να βρεθεί και κανένα κοίτασμα, πέραν των Ισραηλινών.
Πάντως, το ενδιαφέρον των αμερικανών για την Αλεξανδρούπολη δείχνει πως ούτε η Ουασινγκτον “επενδύει” στον EastMed και αναζητεί “πίσω πόρτα” για είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Α, εκείνος ο σύζυγος της Καφαντάρη ακόμα πληρώνεται;
Ένα βήμα πιο κοντά η αξιοποίηση της έκτασης της ΔΕΘ
Το σίριαλ για την αξιοποίηση ενός από τα σημαντικότερα ακίνητα της χώρας, της έκτασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) άρχισε χθες με τη δημοσίευση, στη “Διαύγεια” απόφασης της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ειρήνης Κλαμπατσέα, με την οποία προεγκρίνεται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο της έκτασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6, ενώ στο χώρο του Αλεξάνδρειου δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης πέραν της ήδη υφισταμένης.
Εκτός από το μητροπολιτικό πάρκο που προβλέπεται, οι άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν εκθεσιακά κέντρα, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, Γραφεία, τράπεζες, τουρισμό/αναψυχή, πολιτιστικά κτίρια, αθλητισμό, κοινόχρηστο πράσινο, χώρους στάθμευσης.
Οι πληροφορίες για σχέδιο γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος για επιχειρηματικό πάρκο δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Μήπως επειδή έχει βρεθεί άλλο μεγάλο ακίνητο;