ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Richemont: Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις της ιδιοκτήτριας του Cartier – Προτίμηση στα luxury κοσμήματα τις γιορτές
Ο ελβετικός όμιλος πολυτελών ειδών Richemont ανακοίνωσε βουτιά των κερδών της στο πρώτο εξάμηνο, καθώς το τμήμα ωρολογοποιίας του επλήγη από την περιορισμένη ζήτηση στην Κίνα.
Ο ιδιοκτήτης της Cartier ανακοίνωσε πτώση 12% στα λειτουργικά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ (2,37 δισ. δολάρια) κατά το εξάμηνο που έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 2,47 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ήταν στάσιμες σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες.
Η Richemont, στην οποία ανήκουν επίσης η ωρολογοποιία Vacheron Constantin και ο οίκος κοσμημάτων Van Cleef & Arpels, συγκαταλέγεται μεταξύ των κατασκευαστών ειδών πολυτελείας που επηρεάζονται από τους επιφυλακτικούς καταναλωτές στην Κίνα.
Η ζήτηση για ρολόγια πολυτελείας μειώθηκε επίσης καθώς οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές κατά την διάρκεια της άνθησης του εμπορίου την εποχή της πανδημίας.
Το τμήμα κοσμημάτων της Richemont αποδείχθηκε ανθεκτικό, ενώ οι ωρολογοποιοί «επιβάρυναν» τα αποτελέσματα, ανέφερε ο αναλυτής της Bernstein, Luca Solca, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.
Η αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία αντισταθμίστηκε από την πτώση κατά 18% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα.
Ο πρόεδρος της Richemont, Johann Rupert. δήλωσε ότι η κινεζική ζήτηση για ακριβά αγαθά «θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει» και πλήττει ιδιαίτερα τις μάρκες ρολογιών της.
Αύξηση του κόστους
Οι πωλήσεις των ακριβών ρολογιών μειώθηκαν κατά 16% στο εξάμηνο, μια πιο απότομη πτώση από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι πωλήσεις κοσμημάτων ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι οι περιορισμένες αυξήσεις των τιμών δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους εισροών και των πρώτων υλών, όπως ο χρυσός.
Με περίπου το 70% των εσόδων να προέρχεται από το τμήμα επώνυμων κοσμημάτων, οι μετοχές της Richemont έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις των περισσότερων μετοχών των ανταγωνιστών του κλάδου πολυτελείας αλλά και του ελβετικού χρηματιστηρίου γενικότερα, σημειώνοντας άνοδο περίπου 15% το τελευταίο έτος.
Η Richemont – που ελέγχεται από τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο Johann Rupert – προχώρησε φέτος σε αλλαγές της διοικητικής της ομάδας, ορίζοντας τον Nicolas Bos ως νέο CEO του ομίλου.
Ο Bos, ο οποίος προηγουμένως ηγούνταν της κατασκευάστριας κοσμημάτων Van Cleef & Arpels, και αύξησε τις πωλήσεις της, ανέλαβε την νέα του θέση την 1η Ιουνίου 2024.
Παράλληλα, η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι ο πρώην επικεφαλής της Vacheron Constantin, Louis Ferla, θα αναλάβει τη διοίκηση της Cartier, της γαλλικής εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων που είναι η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις της Richemont.
Ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου Yoox Net-A-Porter στη γερμανική ιστοσελίδα Mytheresa, έναντι του ενός τρίτου του μετοχικού κεφαλαίου του διαδικτυακού λιανοπωλητή ειδών πολυτελείας.
Διαβάστε επίσης:
Mercedes-Benz – Moncler: Η συνεργασία που δεν είχαμε αντιληφθεί πως κατά βάθος επιθυμούσαμε
Burberry: Σενάρια για πρόταση εξαγοράς από την Moncler – Άλμα της μετοχής έως 8%