• Business

    Revolut: Διπλασιασμός εσόδων και κέρδη ρεκόρ το 2023

    • Bloomberg
    Nik Storonsky, CEO Revolut

    Nik Storonsky, CEO Revolut (Πηγή: Twitter)


    Η Revolut ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της για το 2023 σχεδόν διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 1,8 δισ. στερλίνες (2,2 δισ. δολάρια).

    Η fintech με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι τα έσοδα από τόκους σκαρφάλωσαν στα 500 εκατ. στερλίνες πέρυσι από 83 εκατ. στερλίνες το 2022.

    Ωστόσο, αυτή η αύξηση αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση των πιστωτικών ζημιών που συνδέονται τόσο με προϊόντα δανεισμού όσο και με μη δανειακά προϊόντα, με αποτέλεσμα τα κέρδη της να συμπιεστούν.

    «Η Revolut παραμένει έτοιμη για ραγδαία ανάπτυξη το 2024 και μετά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος  Nik Storonsky στην ανακοίνωση. Η εταιρεία πρόσθεσε 12 εκατομμύρια νέους πελάτες παγκοσμίως πέρυσι, με το σύνολο να φτάνει τα 38 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023 και τα 45 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούνιο.

    Τα τελευταία αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πολύ νωρίτερα από την προθεσμία που θέτει ο νόμος, μετά από τις καθυστερημένες δηλώσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Revolut τα προηγούμενα χρόνια.

    Η έγκαιρη υποβολή των αποτελεσμάτων της θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την fintech ώστε να εξασφαλίσει τελικά την κρίσιμη τραπεζική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα επιτρέψει στη Revolut να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην πατρίδα της. Η εταιρεία προσπαθεί εδώ και χρόνια να λάβει την άδεια.

    Ο ορκωτός ελεγκτής εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τους λογαριασμούς της Revolut για το 2023, ενισχύοντας περαιτέρω τις φιλοδοξίες της fintech.

    «Είμαστε χαρούμενοι που το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Revolut μας επέτρεψε τώρα να επιστρέψουμε σε ένα τακτικό πρόγραμμα οικονομικών ανακοινώσεων», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής Victor Stinga στην ετήσια έκθεση.

    Επίσης, έκανε αναφορά στις φιλοδοξίες της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ευθυγραμμίσει τις «οικονομικές της διαδικασίες με τα πρότυπα που αναμένονται από τις δημόσιες εταιρείες».

    Η εταιρεία προσέλαβε τραπεζίτες για να τη βοηθήσουν να πουλήσει υφιστάμενες μετοχές αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, σε μια συναλλαγή που μπορεί να αποτιμήσει την επιχείρηση σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι της αποτίμησης των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε στον προηγούμενο γύρο άντλησης κεφαλαίων το 2021, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

    Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας το 2023 σημείωσαν ρεκόρ, στα 438 εκατ. λίρες. Το χαρτοφυλάκιο δανείων εκτινάχθηκε σε 528 εκατ. λίρες από 204 εκατ. λίρες.

    Οι συνδυασμένες πιστωτικές ζημιές σε προϊόντα δανεισμού και μη δανειακά προϊόντα αυξήθηκαν στα 46,6 εκατομμύρια λίρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Revolut: Τα επόμενα σχέδια και ο στόχος για αποτίμηση άνω των 40 δισ. δολ.

    Revolut: Πουλά μετοχές αξίας 500 εκατ. δολαρίων – Ανάσα ρευστότητας για υπαλλήλους και μετόχους

    SoftBank: Το νέο στοίχημα του επενδυτικού ομίλου στην τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ