ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προστατευτικό για τον καταναλωτή, τουλάχιστον για το πρώτο μήνα εφαρμογής του, τον Αύγουστο, είναι το νέο σύστημα τιμολόγησης στο ρεύμα που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας, αφού με τη βοήθεια των επιδοτήσεων πετυχαίνει να μειώσει το κόστος της κιλοβατώρας κάτω από τα 0,20 λεπτά, όπως ήταν ο στόχος, παρά το ράλι στις τιμές αερίου και ρεύματος. Με την επιδότηση ανά κιλοβατώρα στα 0,337 ευρώ, το υψηλό κόστος των τιμολογίων που ανακοινώθηκαν χθες κάμπτεται.
Ο κίνδυνος μεταφέρεται στις εταιρείες προμήθειας, που έχουν κάνει μια εκτίμηση για τον Οριακή Τιμή Συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον Αύγουστο, η οποία αν ξεπεραστεί θα γράψουν ζημιές εκατομμυρίων. Επίσης, αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο του ενεργειακού τουρισμού και των ληξιπρόθεσμων, από πελάτες που θα αλλάζουν εταιρείες χωρίς να πληρώνουν.
Η επίσημη πρώτη του νέου τρόπου ανακοίνωσης των τιμολογίων των προμηθευτών ενέργειας, ωστόσο έγινε με διάφορα ευτράπελα, καθώς ούτε όλες μαζί ανακοίνωσαν την ίδια ώρα, ούτε συγκρίσιμα απόλυτα είναι τα τιμολόγιά τους, ούτε είναι ξεκάθαρο από τα σάιτ τους, ποια είναι τα καινούργια προγράμματα και που ισχύουν και ποια τα παλιά που δεν ισχύουν.
Ο στόχος του υπουργείου για συγκρίσιμα και διαφανή τιμολόγια, μοιάζει δύσκολος, αφού οι εταιρείες αναζητούν και βρίσκουν δυνατότητες διαφοροποίησης, που πάλι απαιτούν υπολογισμούς και μελέτη από τους καταναλωτές. Το πάγιο και η “αρνητική”ρήτρα, δηλαδή οι εκπτώσεις που θα παρέχουν, ανάλογα την πορεία της τιμής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε σχέση με την αρχική τους εκτίμηση, αλλάζει τελικά την τιμή που σήμερα αναφέρεται ως οριστική.
Γκρίνια προκάλεσε μεταξύ των προμηθευτών, το γεγονός ότι κάποιοι περίμεναν λίγο….και μετά ανακοίνωσαν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να συνυπολογίσουν τη μεγάλη αύξηση που είχε χθες το φυσικό αέριο, από τα 160 ευρώ η μεγαβατώρα το πρωί στα 180 λίγες ώρες μετά. Επίσης, άλλοι μείωσαν το πάγιο από αυτό που είχαν ανακοινώσει το πρωί, βλέποντας τα πάγια των άλλων, ενώ κάποιοι εισήγαγαν ως εργαλείο εμπορικής πολιτικής και εκπτώσεων την “αρνητική” ρήτρα διαφοροποιώντας ενδεχομένως έτσι προς τα κάτω τα τιμολόγιά τους.
Πάγιο
Ένα πρώτο αλαλούμ έγινε με το πάγιο. Κάποιες εταιρείες ανακοινώνοντας τα νέα προγράμματα, ανακοίνωσαν και νέα πάγια, κλιμακωτά, άλλες ανάλογα την τιμή κιλοβατώρας, άλλες ανάλογα την κατανάλωση ενέργειας. Θεωρώντας δηλαδή το πάγιο μέρος της εμπορικής τους πολιτικής, το εντάσσουν στο κομμάτι του τιμολογίου που μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νέα διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται η μεταβολή του παγίου κάθε εταιρείας σε σχέση με τα προ της εφαρμογής του νέου μηχανισμού επίπεδα.
Για παράδειγμα, η Watt and Volt προσφέρει τιμή 0,377 ευρώ την κιλοβατώρα στο υψηλότερο πάγιο των 29 ευρώ, 0,479 ευρώ τη κιλοβατώρα με πάγιο 14 ευρώ και με μηδενικό πάγιο η τιμή είναι 0,585 η κιλοβατώρα.
Η ΗΡΩΝ έχει κλιμακωτά πάγια ανάλογα την κατανάλωση και για κατανάλωση μέχρι 800 Κv έχει πάγιο 9,90, για 801-1400 Κv πάγιο 17,90, για κατανάλωση 1401-2000 Κv πάγιο 24,90 και 29,90 πάγιο για κατανάλωση πάνω από 2001 Κv.
Με 3,5 ευρώ πάγιο και τιμολόγιο ίσως και χαμηλότερα του αναμενόμενου, στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) “τοποθετήθηκε” το τιμολόγιο της ΔΕΗ με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.
Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε τιμολόγιο με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα και με ετήσια συνδρομή.
Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 4 ευρώ πάγιο.
“Αρνητική” ρήτρα
Στην προσπάθειά τους, να μειώσουν το ρίσκο ενδεχόμενης αυξημένης τιμής ενέργειας στο Χρηματιστήριο ενέργειας τον Αύγουστο άλλες εταιρείες, έβαλαν υψηλά το τιμολόγιό τους για να εξασφαλίσουν ότι δε θα έχουν ζημιές και προσθέτουν έκπτωση αν τελικά η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις τους.
Η Elpedison για παράδειγμα, για τον Αύγουστο ανακοίνωσε τιμή 0,939 η κιλοβατώρα εκτιμώντας την τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο στα 738 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, προβλέπει έκπτωση 0,4439, αν η τιμή στο Χρηματιστήριο είναι 370 ευρώ η μεγαβατώρα. Δεν αναφέρει όμως αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση αν η τιμή διαμορφωθεί, ανάμεσα στα 370 ευρώ και τα 738 ευρώ η μεγαβατώρα. Όσον αφορά το πάγιο το διατηρεί όπως ήταν στα 4,9 ευρώ, κατά πληροφορίες, το οποίο όμως δεν αναφέρεται, ακόμη στις νέες τιμές.
H ΗΡΩΝ, από την άλλη για παράδειγμα, στο τιμολόγιο που πέρασε όλους τους πελάτες της ανακοίνωσε τιμή 0,495 ευρώ η κιλοβατώρα εκτιμώντας ότι η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στον Αύγουστο θα είναι 380 ευρώ.
Έχει όμως και ένα δεύτερο τιμολόγιο στα 0,497 η κιλοβατώρα, για όσους θέλουν να πάρουν έκπτωση στην περίπτωση χαμηλότερης τιμής. Δηλαδή, αν τελικά η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφωθεί κάτω από 380 ευρώ η μεγαβατώρα, ο πελάτης θα πάρει πίσω το 80% της διαφοράς, ενώ αν πληρώσει στην ώρα του παίρνει πίσω και το υπόλοιπο 20% της διαφοράς, δηλαδή το σύνολο. Και από τον τρίτο μήνα πιστότητας, έχει επιπλέον έκπτωση 20%.
Άλλες εταιρείες όπως η Protergia κράτησε το παλιό πάγιο των 5 ευρώ, χωρίς διακύμανση παγίου, και ανακοίνωσε τιμή 0,549 ευρώ, χωρίς να θέτει έκπτωση σε περίπτωση διαφοράς της τελικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο από αυτή που υπολόγισε, διαμορφώνοντας τα τιμολόγια.
Τι θα πληρώσουμε τελικά τον Αύγουστο
H επιδότηση ανά κιλοβατώρα για τους καταναλωτές, ορίστηκε στα 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο και συνολικά για επιδοτήσεις για το μήνα Αύγουστο θα διατεθεί το ποσό των 1,136 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι, εκτός από τους γνωστούς πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, πιθανόν θα χρειαστεί να συμβάλλει και ο προϋπολογισμός.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, σημαίνει ότι ο καταναλωτής πράγματι θα πληρώσει την κιλοβατώρα από τα 15 λεπτά ή και ψηλότερα ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξει.
Οι εταιρείες προμήθειας, διαφοροποιούνται στις εκπτώσεις τους και στα πάγια και ο καταναλωτής θα χρειαστεί να ενημερωθεί καλά για να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα επιλογή.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός ΠΕΝ, μέσω των νέων επιδοτήσεων θα απορροφηθεί έως το 90% των αυξήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης τόσο στις κύριες όσο και στις μη κύριες κατοικίες. Ταυτόχρονα, απορροφάται το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), το 80% για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και το 82-99% για τους αγρότες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα 16 πρόσωπα της ναυτιλίας που σκαρφάλωσαν στη λίστα MONONEWS100
- Απίστευτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο
- Τραμπ: Απαιτεί συγνώμη από την επίσκοπο που του ζήτησε να «λυπηθεί» τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους μετανάστες
- Γεωργιάδης: Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ