ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τιμές σοκ αναμένεται να χρεώσουν οι προμηθευτές ενέργειας για το μήνα Αύγουστο, τις οποίες και θα ανακοινώσουν στις 10 Ιούλιου.
Η αγορά ενέργειας είναι σε μεγάλο αναβρασμό, καθώς καλείται να προβλέψει ένα μήνα πριν που θα πάει η Οριακή Τιμή τον Αύγουστο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές και με ανοδικές τάσεις και ουσιαστικά να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μεγάλες αυξήσεις ή ενδεχόμενες ζημιές.
Εκτιμάται ότι τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια θα εμπεριέχουν το κόστος πρόβλεψης τιμής ή αλλιώς την ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και θα είναι υψηλότερα από τα προηγούμενα κυμαινόμενα με ρήτρα. Ταυτόχρονα, κάθε μήνα οι εταιρείες προμήθειας θα είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο για ζημιές και χρέη, αυξάνοντας τις επισφάλειες και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Κι αυτό γιατί οι εταιρείες, μπροστά στον κίνδυνο να δεσμευτούν για τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα που τελικά θα διαμορφωθεί η Οριακή Τιμή τον Αύγουστο, και να γράψουν τεράστιες ζημιές, θα προτιμήσουν να εξασφαλιστούν, προεξοφλώντας μεγάλη αύξηση της ΟΤΣ για τον Αύγουστο.
“Τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια δε διαμορφώνονται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος του μήνα που πέρασε. Το νέο σύστημα καλεί τους προμηθευτές να προβλέψουν ένα μήνα πριν που θα είναι οι τιμές τους τον επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προβλέψουν χαμηλότερες τιμές από εκεί που τελικά θα διαμορφωθεί η Οριακή Τιμή και να γράψουν μεγάλες ζημιές, θα προβλέπουν όσο μπορούν υψηλότερες τιμές.
Για το λόγο αυτό, οι αυξήσεις που θα δούμε σε νέα κυμαινόμενα τιμολόγια που φέρνει η ρύθμιση, θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις που θα είχαμε αν απλά στο τέλος του μήνα αποτυπώναμε το κόστος της Οριακής Τιμής Συστήματος, όπως ήταν μέχρι σήμερα τα κυμαινόμενα τιμολόγια”, σημειώνει επικεφαλής εταιρείας προμήθειας ενέργειας.
Σημαντικό αίτημα της αγοράς, αυτή την περίοδο είναι να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν εκτός από τα σταθερά που συνεχίζουν να προσφέρονται και τα προηγούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια που υπάρχουν σήμερα με ρήτρα ή με ενσωμάτωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, τα οποία θα είναι χαμηλότερα….
ΕΣΠΕΝ: Να μην καταργηθούν τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια
Η νέα ρύθμιση, καταργώντας τη ρήτρα, δε διευκρινίζει τι γίνεται με τις υπάρχουσες συμβάσεις κυμαινόμενων τιμολογίων των καταναλωτών. “Θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αναγκάζουμε τους πελάτες μας με τους οποίους έχουμε συμβάσεις κυμαινόμενων τιμολογίων με ρήτρα, ή με σύνδεση με την Οριακή Τιμή, να τα εγκαταλείψουν για να περάσουν στα πολύ ακριβότερα νέα τιμολόγια με πρόβλεψη τιμής” σημειώνουν. Επίσης, δε διευκρινίζεται τί θα γίνει μετά από 1 χρόνο, αν θα επιστρέφουν στα προηγούμενα τιμολόγια, ή καταργούνται.
Ταυτόχρονα, τονίζουν πηγές από την αγορά, ότι το νέο σύστημα είναι μεγάλου ρίσκου, καθώς όποια εταιρεία προβλέψει χαμηλότερα τις τιμές από εκεί που θα διαμορφωθούν τελικά, θα γράψει τεράστιες ζημιές. Ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίζει κάθε μήνα τον κίνδυνο οι καταναλωτές να αλλάζουν εταιρεία κάθε μήνα, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς και αυξάνοντας για τις εταιρείες επισφάλειες και ληξιπρόθεσμα.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση της αγοράς, αφού θα αυξηθούν κατακόρυφα οι επισφάλειες για τον κλάδο της προμήθειας.
Όπως αναφέρει, η σχετική τροπολογία για την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν παρουσιάστηκε σε δημόσια διαβούλευση, ούτε συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Όπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ με την τροπολογία αυτή επιχειρείται η διαχείριση της πλέον επώδυνης ενεργειακής κρίσης της σύγχρονης εποχής σε παγκόσμια κλίμακα, με προτεινόμενες διατάξεις που παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή τους, και δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της «οριακής τιμής» του συστήματος. Οι διατάξεις αυτές αναμένεται συνεπώς να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια.
Απειλείται η ομαλή λειτουργία της αγοράς
Όπως εξηγεί ο ΕΣΠΕΝ, “δεδομένης της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς”.
“Η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών, αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν.
Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις με τις οποίες οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.
Επιπρόσθετα, η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προηγούμενους προμηθευτές, αναμένεται με βεβαιότητα να επιτείνει τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού», και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους στις ανακύπτουσες επισφάλειες.
Οι προτεινόμενες διά της τροπολογίας αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε κατάργηση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζουν πολύ σοβαρά τεχνικά και ρυθμιστικά ζητήματα, και θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω ως προς την εφαρμογή τους”, καταλήγει ο ΕΣΠΕΝ.
Διαβάστε επίσης
ΡΑΕ: Βαβέλ με την εξάλειψη της ρήτρας – Πώς θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και τις τιμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση