ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο πλαίσιο τις εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ με την ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποδέχθηκε τα συμπεράσματα έρευνας η οποία δείχνει ότι οι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και τη Ν. Κορέα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αμερικανική αγορά.
Το υπουργείο προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές σωλήνων από τις χώρες αυτές, που θα αφορούν πρόσθετους φόρους. Η τελική απόφαση για την επιβολή των δασμών θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την Κίνα και την Ινδία, και τον προσεχή Ιανουάριο για τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία.
Οι εισαγωγές των σωλήνων από τις έξι χώρες είχαν αξία που υπερέβη τα 720 εκατομμύρια δολάρια το 2017, διευκρίνισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η έρευνα για τις συγκεκριμένες εισαγωγές άρχισε τον Μάρτιο, κατόπιν αίτησης μιας ομάδας αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες. Αφορά σωλήνες διαμέτρου μεγαλύτερης των 406,4 χιλιοστών.
Η έρευνα είναι μία από τις 100 και πλέον που έχουν ανοίξει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο πλαίσιο του δόγματός του «πρώτα η Αμερική» λαμβάνει μέτρα προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.
Αναμένεται να κριθεί οριστικά την 20ή Δεκεμβρίου εάν οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία και κατόπιν το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δυτικής Μακεδονία: Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία
- Γάζα: Το Ισραήλ έπλήξε κρησφύγετα πυρήνων της Ισλαμικής Τζιχάντ – Παγώνει η συμφωνία για εκεχειρία
- Πρόεδρος Παναμά: “Δεν υπάρχουν Κινέζοι στρατιώτες στη Διώρυγα του Παναμά” απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας