ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη έξοδό της στη διεθνή αγορά ομολόγων, ευελπιστεί πως θα προσελκύσει περισσότερα μεγάλα ονόματα και παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων και λιγότερα hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) που ήταν οι βασικοί «πελάτες» της τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα πούλησε δύο νέα ομόλογα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και μέχρι τον Ιούνιο σχεδιάζει να κάνει ακόμη μία έξοδο στις αγορές.
«Για να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ελλάδα θα χρειασθεί επενδυτές με μακρύ χρονικό ορίζοντα, όπως είναι η BlackRock και η Amundi. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο: η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επίπεδο της επενδυτικής διαβάθμισης κατηγορίας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από τους μεγάλους δείκτες που χρησιμοποιούν ως σημεία αναφοράς οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων», αναφέρει το πρακτορείο.
«Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου και η βελτίωση της οικονομίας αρχίζουν να βάζουν ξανά τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτών» σημειώνει το Reuters.
«Επενδύουμε στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο και βλέπουμε αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και στα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Iain Stealey, επικεφαλής επενδύσεων στην JP Morgan Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 369 δισ. δολαρίων.
«Μπορεί η Ελλάδα να έχει ακόμη προβλήματα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της το έχουν δημόσιοι πιστωτές, κάτι που μας καθησυχάζει», πρόσθεσε ο ίδιος. Μόνο 60 δισ. ευρώ από το συνολικό ελληνικό χρέος των περίπου 350 δισ. ευρώ είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια θεσμικών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Οι τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων δείχνουν, πράγματι, ότι αλλάζει το προφίλ των επενδυτών για τον «πρώην παρία της ευρωζώνης», σημειώνεται. Οι θεσμικοί επενδυτές (real-money investors) αποτελούσαν λιγότερο από το 30% των αγοραστών όταν η Ελλάδα δοκίμασε τις αγορές με μία νέα έκδοση το 2014, ενώ τα hedge funds αγόρασαν σχεδόν το 50%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Στις φετινές, όμως, εκδόσεις, τα hedge funds αποτελούσαν μόνο το 11% των αγοραστών, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές άντλησαν σχεδόν το 70%.
«Για να προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις αγορές της -πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τακτικές εκδόσεις διαφορετικής διάρκειας», δήλωσε ο Lee Cumbes, επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Barclays.
Μία νέα ομολογιακή έκδοση θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δοκιμάσει αν μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα hedge funds, τα οποία κατηγορούνται συχνά ότι αυξάνουν τη μεταβλητότητα μπαινοβγαίνοντας στις αγορές, πουλώντας ομόλογα που μόλις έχουν αγοράσει για να αποκομίσουν γρήγορο κέρδος, σημειώνει το Reuters.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία που είχαν πάρει, όχι πολύ παλαιότερα, και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά η ανάκαμψή της μπορεί να είναι βραδύτερη», προσθέτει.
Για να ενταχθεί στο δείκτη Markit iBOXX EUR της Ευρωζώνης, ο οποίος έχει μία κεφαλαιοποίηση 6,4 τρισ. ευρώ, η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα αξιόχρεο τουλάχιστον στο μέσο του ΒΒΒ. Ωστόσο, σημειώνεται στην ανάλυση του Reuters, η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P μόλις επιβεβαίωσε το αξιόχρεό της στο B+ με θετικές προοπτικές. Ε
ν τω μεταξύ, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα, χρησιμοποιώντας επενδυτικά ταμεία τους που δεν περιορίζονται από κριτήρια σχετικά με το αξιόχρεο. Η BlackRock, για παράδειγμα, έχει μικρές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, σε ταμεία της που είναι πιο επιθετικά και χωρίς περιορισμούς.
«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες εκείνες που, σε σχέση με τρία χρόνια πριν, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Michael Krautzberger, επικεφαλής της ομάδας της BlackRock για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Η Amundi, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο με ενεργητικό 1,425 τρισ. ευρώ, διατηρεί μία μικρή θέση σε τίτλους διάρκειας γύρω στα 5 έτη, δήλωσε ο Eric Brard, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων.
Ο Brard αγόρασε το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, στοιχηματίζοντας σε μία καλύτερη επίδοση βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια το πούλησε για την αποκόμιση κέρδους. Η απόδοση του ομολόγου αυτού μειώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) μετά την έκδοσή του.
Ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BlueBay Asset Management, υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα προσελκύει περισσότερους επενδυτές όσο βελτιώνεται η πιστοληπτική της διαβάθμιση.
«Αρχίζεις να κάνεις προβολή μίας πορείας που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά προς την επενδυτική διαβάθμιση, αυτό θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών σε εκδόσεις ομολόγων», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Αποδόσεις… Παπαρίζου για τα ελληνικά ομόλογα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πακέτο παροχών 5+1 δισ. στo Euroworking Group η κυβέρνηση ενόψει εκλογών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ενθουσιασμένος ο Ορμπάν για την νέα θητεία Τραμπ: Ο ήλιος θα λάμψει ξανά στις Βρυξέλλες – Τέλος η «αριστερή-φιλελεύθερη ολιγαρχία»
- Χρυσή Βαρδινογιάννη-Νικόλαος Ντε Γκρες: Φήμες για γρήγορο γάμο
- ΥΠΕΝ: Διαθέσιμη η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων
- Πάπας Φραγκίσκος σε Τραμπ: Στις Ηνωμένες Πολιτείες ας μην αφεθούν περιθώρια για αποκλεισμούς