Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως έφτασαν τα 226 δισ.δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας νέο ρεκόρ εξαμήνου, οότι η  παγκόσμια ενεργειακή κρίση λειτουργεί ως επιταχυντής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Η διάθεση για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια είναι ισχυρότερη από ποτέ, εν μέρει λόγω των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται σήμερα σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο.Η άνοδος των επενδύσεων αντανακλά επιτάχυνση της ζήτησης για καθαρή ενέργεια, προς αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το Renewable Energy Investment Tracker 2H 2022, μια νέα έκθεση που δημοσίευσε το BloombergNEF (BNEF).

Οι επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας ανήλθαν σε ρεκόρ 120 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 33% από το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η χρηματοδότηση αιολικών αυξήθηκε κατά 16% από το πρώτο εξάμηνο του 2021, στα 84 δισ. δολάρια. Και οι δύο τομείς έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα προκλήσεις από την αύξηση του κόστους εισαγωγών για βασικά υλικά όπως ο χάλυβας και το πολυπυρίτιο, καθώς και από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Το Renewable Energy Investment Tracker συνοψίζει τις παγκόσμιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, έως και το 1ο εξάμηνο του 2022 και καλύπτει τόσο τις επενδύσεις σε έργα όσο και τη συγκέντρωση εταιρικών κεφαλαίων.

Εκτός από την άνθιση των επενδύσεων σε έργα, το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε επίσης ρεκόρ όλων των εποχών για τις επενδύσεις κεφαλαίων και ιδιωτικών μετοχών σε ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας, με 9,6 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν – αύξηση 63% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Albert Cheung: Κλειδί οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας

Ο Albert Cheung, επικεφαλής ανάλυσης στο BloombergNEF, δήλωσε: “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης από ασταθή ενεργειακά αγαθά.

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό στο κόστος και τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού, η ζήτηση για καθαρές πηγές ενέργειας δεν ήταν ποτέ υψηλότερη και αναμένουμε ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να λειτουργεί ως επιταχυντής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”.

“Αγώνας δρόμου” οι επενδύσεις για ΑΠΕ στην Κίνα

Η Κίνα σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων τόσο στη χρηματοδότηση αιολικών όσο και ηλιακών έργων. Τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά της χώρας ανήλθαν σε 41 δισ. δολάρια το 1ο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 173% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, επένδυσε 58 δισ. δολάρια σε νέα αιολικά έργα, σημειώνοντας αύξηση 107% σε ετήσια βάση.

Ο Nannan Kou, επικεφαλής ανάλυσης της BNEF για την Κίνα, δήλωσε: “Οι πράσινες υποδομές είναι ο σημαντικότερος τομέας επενδύσεων στον οποίο βασίζεται η Κίνα για να δώσει ώθηση στην αδύναμη οικονομία της το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η τάση αύξησης των επενδύσεων ακολουθεί τη στρατηγική της Κίνας για την ανάπτυξη νέας δυναμικότητας παραγωγής από ΑΠΕ, ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο άνθρακα. Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της για αιολική και ηλιακή ισχύ 1.200 γιγαβάτ έως το 2030”.

Ανοδικά τα offshore αιολικά

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια ήταν ένας άλλος τομέας που σημείωσε κατακόρυφη αύξηση, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 32 δισ. δολάρια.

Η Chelsea Jean-Michel, αναλυτής offshore αιολικών στο BNEF, δήλωσε: “Η επένδυση σε υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις είναι πολύ σημαντική: “Οι επενδύσεις το 2022 θα κατευθυνθούν σε έργα, που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, καθώς η εγκατεστημένη δυναμικότητα υπεράκτιων αιολικών θα δεκαπλασιαστεί από 53GW το 2021 σε 504GW το 2035.

Τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας επιτρέπουν στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να σημειώνουν πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που αύξησαν τους στόχους τους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σηματοδοτώντας περαιτέρω υποστήριξη για επενδύσεις στην τεχνολογία