ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν συνολικά 304 δισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους την Τετάρτη, καθώς οι αγορές μετοχών εκτινάχθηκαν μετά την υπόσχεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην ιστορία του Bloomberg Billionaires Index, που αποτυπώνει τα περιουσιακά στοιχεία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο από το 2008 μετά την ανακοίνωση του Τραμπ το μεσημέρι της Τετάρτης, αντιστρέφοντας τις δραματικές απώλειες των τελευταίων ημερών και αυξάνοντας την περιουσία των 500 δισεκατομμυριούχων της λίστας του Bloomberg κατά μέσο όρο 3,5%.
Ο δείκτης Nasdaq Composite επίσης ανέκαμψε, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο σε περισσότερα από 24 χρόνια.
Η ιστορική αυτή ημέρα ακολούθησε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς την περασμένη εβδομάδα, στο άκουσμα των δασμών που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Το εύρος των προτεινόμενων φόρων ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών και προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες πλούτου από τότε που το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τον δείκτη του, το 2013.
Η συνολική αύξηση πλούτου της Τετάρτης ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 233 δισ. δολαρίων που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, αφότου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αλλά καθησύχασε τους επενδυτές ότι η οικονομία παρέμενε ανθεκτική.
Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Τετάρτης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος πρόσθεσε 36 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του καθώς η μετοχή της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων εκτινάχθηκε κατά 23%.
Ακολούθησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta Platforms, ο οποίος κέρδισε σχεδόν 26 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia Corp. είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 15,5 δισ. δολάρια καθώς οι μετοχές της κατασκευάστριας τσιπ ανέκαμψαν κατά 19%, αντισταθμίζοντας σχεδόν την πτώση του κατά 13% που σημείωσαν τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας.
Ο Έρνεστ Γκαρσία ΙΙΙ, Διευθύνων Σύμβουλος της Carvana Co., ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της ημέρας σε ποσοστιαία βάση: η περιουσία του αυξήθηκε κατά 25% καθώς η άνοδος της μετοχής της εταιρείας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πρόσθεσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του.
Διαβάστε επίσης
Ασιατικές αγορές: Ράλι μετά το 3μηνο πάγωμα των δασμών Τραμπ – Πάνω από 8% ο Nikkei
«Ρελάνς» της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
