Βαρύ σαν ιστορία είναι το όνομα που κουβαλά ο 48χρονος σήμερα Νίκος Βαρδινογιάννης. Το τέταρτο, κατά σειρά ηλικίας, από τα πέντε παιδιά της κραταιάς και συνάμα εμβληματικής επιχειρηματικής οικογένειας του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και κάτοχος bachelor σε διεθνείς επιχειρήσεις από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Georgetown, νυμφευμένος με την Αλεξία Αντσακλή και πατέρας δύο αγοριών, ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης δείχνει να έχει το επιχειρείν στο DNA του. Ιδρυτής, Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της τεχνολογικής εταιρείας Real Consulting, την οδήγησε στις 6 Αυγούστου της περσινής χρονιάς στην Εναλλακτική Αγορά του Xρηματιστηρίου της Αθήνας.

1

Σχεδόν 6,5 μήνες από τότε, έχει γίνει στη μετοχή ένα φανταχτερό πάρτι υπεραξιών. Υπό τους ήχους των… προοπτικών της δυναμικής ανάπτυξης, που ενσωματώνει η εταιρεία. Η οποία δραστηριοποιείται στο ευρύτερο περιβάλλον των συστημάτων λογισμικού και παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής. Έτοιμη να καρπωθεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που γεννά η διαγραφόμενη ένταση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Στην κοινοποιημένη στοχοθεσία της Real Consulting περιλαμβάνονται και οι εξαγορές, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της παρουσίας της. Τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Το story όμως δεν σταματά εδώ, καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει ουσιαστικά αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου.

 Άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι πρόσφατες παραχωρήσεις μετοχών, που έγιναν από την πλευρά του βασικού μετόχου και αντιστοιχούν στο 9,3% της εταιρείας. Με την Ambrosia,του διαχειριστή χαρτοφυλακίων Τάσου Αστυφίδη, να έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η είσοδος νέων επενδυτών και η συνακόλουθη ενίσχυση του free float της Real Consulting, συνιστούν το πρώτο βήμα για τη χρηματιστηριακή προαγωγή της εταιρείας στην κεντρική σκηνή των εισηγμένων επιχειρήσεων.

 Για να μπει στη χαλαρότερων προϋποθέσεων Ενναλακτική αγορά, η Real Consulting παραχώρησε μετοχές με ιδιωτική εγγραφή. Διατέθηκαν 4,8 εκατ. νέοι τίτλοι, που αντιστοιχούν στο 22,32% των υφιστάμενων, στην τιμή  των 1,02 ευρώ ανά μετοχή.

Παραχωρήθηκαν σε συνολικά 73 ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές. Δηλαδή σε 3 Fund, σε 7 εταιρείες συμμετοχών, σε 38 ιδιώτες και 25 άτομα από το προσωπικό της εταιρείας.

Στο χαρτοφυλάκιο του βασικού μετόχου έμεινε το 73,014%. Με κάτοχο την εταιρεία Onedealer, ελεγχόμενη κατά 59,55% από τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη και κατά 40,45% από τον εξ αρχής στενό του συνεργάτη και Αντιπρόεδρο στην εταιρεία Αναστάσιο Παπαργύρη.

Επίσης, με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής βρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος Διονύσης Αθανασάκος (2,33%) και η Γενική Διευθύντρια Διονυσία Καρατζά (1,17%).

Υπεραξίες 172,5% μέσα σε διάστημα 6,5 μηνών

Η χθεσινή ολοκλήρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών βρήκε τη μετοχή της Real Consulting να κλείνει στα 2,78 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 59,77 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να καταγράφονται υπεραξίες…172,5% μέσα σε διάστημα 6,5 μηνών.

Μακράν οι μεγαλύτερες αποδόσεις από τις συνολικά 9 αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ενώ με όρους χρηματιστηριακής αξίας η τεχνολογική εταιρεία μεγάλωσε από την ημέρα εισαγωγής της, κατά 37,84 εκατ. ευρώ. Ξεπερνώντας πλέον σε κεφαλαιοποίηση και εταιρείες της Κύριας αγοράς, όπως είναι η Πετρόπουλος, η Byte και η Έλτον χημικά.

Στο 9μηνο του 2021 η Real Consulting είχε άνοδο 13% στις πωλήσεις (16 εκατ. ευρώ) ενώ τα λειτουργικά κέρδη σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκαν κατά 29% ( 2,23 εκατ. ευρώ) και η προ φόρων κερδοφορία κατά 40% ( στα 1,61 εκατ. ευρώ). Επίσης ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ( δάνεια μείον τα μετρητά στο ταμείο) ανέβηκε στα 964 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα 13,827 εκατ. ευρώ έφτασαν τα ίδια κεφάλαια.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αντιστοιχεί σε 4,3 φορές την καθαρή της θέση, σε 3 φορές τις ετήσιες πωλήσεις του 2020 και σε 41,8 φορές τα καθαρά κέρδη του τελευταίου κυλιόμενου 12μηνου ( Β’6μηνο του 2020 και Α’6μηνο του 2021). Οι συσχετισμοί αυτοί μπορεί να δείχνουν χρηματιστηριακή υπερθέρμανση, αλλά γενικότερα οι τεχνολογικές εταιρείες τιμολογούνται υψηλές αποτιμήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, τα τρέχοντα μεγέθη ενσωματώνουν τις προσδοκίες των αναμενόμενων ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Που με τη σειρά τους, πιστεύεται οτι θα μπορούν να υπερασπιστούν ,αλλά και να ενισχύσουν περεταίρω την αποτίμηση της εταιρείας.

Η Διοίκηση της Real Consulting  έχει πρόσφατα τονίσει οτι παραμένει αισιόδοξη για την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της, στο το τέλος της χρήσης του 2021. Διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η ενδεχόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας.

Σε πρώτο πλάνο οι εξαγορές εταιρειών

Η ίδια η εταιρεία έχει πεί ότι τα 3,65 εκατ. ευρώ από τα 4,89 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν κατά την εισαγωγή της στην ΕΝ.Α θα χρησιμοποιηθούν για την επιχειρηματική της διεύρυνση.

Πιο συγκεκριμένα , σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά μικρών εταιρειών  στην Γερμανία και σε δεύτερο στάδιο σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με στόχο την διείσδυσή της σε αυτές τις αγορές. Εκμεταλλευόμενη το know-how που διαθέτει.

Επιπλέον, στους στόχους της  περιλαμβάνεται και η εξαγορά μικρών εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένες (niche) υπηρεσίες , με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος και συνεργειών, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Οι παραπάνω εξαγορές ,αποσκοπούν στην επέκτασή της τεχνολογικής εταιρείας στο εξωτερικό, στην αύξηση του
μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και στην διείσδυση σε νέες αγορές και νέα προϊόντα.

Προ ημερών ( 10,11 και 14 Φεβρουαρίου) από την ελεγχόμενη από τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη εταιρεία Onedealer εκποιήθηκαν 2 εκατ. μετοχές της Real Consulting. Στην τιμή των 2,37 ευρώ ανά μετοχή  και με συνολικό τίμημα 4,74 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αποτελούν κεκτημένες υπεραξίες για τον πωλητή, στο βραχύβιο διάστημα της παρουσίας της εταιρείας στην Εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου.

Είναι άγνωστο αν το μετοχικό «πακέτο» του 9,3% που εκποιήθηκε, ευθυγραμμίστηκε αναλογικά με την συμμετοχή του Νίκου Β .Βαρδινογιάννη και του Αναστάσιου Παπαργύρη στην Onedealer.

Ο ρόλος της Αmbrosia και ο Αστυφίδης

Όπως και να ’χει σχεδόν το 80% των μετοχών που παραχωρήθηκαν ( για την ακρίβεια 1.594.372 «κομμάτια» που αντιστοιχούν στο 7,415%) αγοράστηκαν από την Αmbrosia capital και την ελεγχόμενη από αυτήν  Ambrosia capital Hellas ΑΕΠΕΥ. Όχι μόνο σε ίδιους λογαριασμούς, αλλά και για λογαριασμό πελατών. Που κατά τα φαινόμενα είναι fand. Χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ιδιωτών, Ελλήνων κεφαλαιούχων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αφήσουν ευδιάκριτα τα ίχνη τους.

Η Ambrosia capital είναι μια χρηματιστηριακή εταιρεία-boutique που εδρεύει στο Λονδίνο και είναι δημιουργία των Ελλήνων διαχειριστών Τάσου Αστυφίδη και Σταύρου Ανάγνου. Με τον πρώτο να είναι ο πιο… αναγνωρίσιμος στην αγορά, όχι όμως με θετικό πρόσημο για όλες τις κινήσεις του.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η Ambrosia capital ήταν ανάμεσα στους «μνηστήρες» για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, που κατέληξε εν τέλει στον επιχειρηματικό όμιλο Βαρδινογιάννη για να μετεξελιχθεί σε Optima Bank. Στην οποία ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης κατέχει τώρα το 3,44%…

Το ελληνικό παρακλάδι της Ambrosia είναι η ομώνυμη ΑΕΠΕΥ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Με έδρα στο Άλιμο, αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 125 χιλιάδων ευρώ και Πρόεδρο τον Αστυφίδη και άλλα δύο μέλη στο Δ.Σ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται ο Σταύρος Ανάγνου. Στη χρήση που αφορά το διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου του 2020 έως και τις 30 Ιουνίου του 2021, η ΑΕΠΕΥ αυτή είχε κύκλο εργασιών περίπου 804 χιλιάδες ευρώ, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη 24,4 χιλιάδες ευρώ. Για τη συγκεκριμένη χρήση και για φορολογικούς λόγους ο ορκωτός λογιστής διατύπωσε γνώμη με επιφύλαξη.

Τον Ιούλιο της περσινής χρονιάς η Ambrosia capital Hellas ΑΕΠΕΥ ήταν κύριος ανάδοχος στην ΑΜΚ των 75 εκατ. ευρώ ( με μετρητά, αλλά και εισφορά σε είδος) της Premia. Λαμβάνοντας προμήθεια 945 χιλιάδων ευρώ. Μετέπειτα στο ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ η Ambrosia έλαμψε… δια της απουσίας της. Δίνοντας λαβή για σχόλια περί ρήξης σχέσεων. Τα οποία ορισμένοι στην αγορά δεν τα αποδέχονται κάνοντας λόγο για μια …φυσιολογική εξέλιξη, αφού τα ομόλογα είναι εκτός αντικειμένου της χρηματιστηριακής.

Αν και οι ικανότητες του Τάσου Αστυφίδη είναι καταφανώς εξαιρετικές, εν τούτοις δεν λείπουν και τα ιοβόλα βέλη των επικριτών του, που θεωρούν ότι «κάνει περισσότερο θόρυβο, σε σχέση με το πρακτικό αποτέλεσμα.»

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η μετοχική θέση που πήρε η Ambrosia  στην  Real Consulting, φαίνεται να τον δικαιώνει και μάλιστα με το καλημέρα. Διότι τόσο εκείνη, όσο και οι άλλοι επενδυτές που πήραν τα «χαρτιά», τα οποία παραχωρήθηκαν από το βασικό μέτοχο γράφουν κέρδη. Αγόρασαν στα 2,37 και η μετοχή πήγε άμεσα στα 2,78 ευρώ. Δηλαδή 17,3% πιο πάνω.

Η συνέχεια επί της οθόνης όπως θα ’λέγαν  και οι παλιοί σινεφίλ…

Διαβάστε επίσης

Real Consulting: Στην Ambrosia Capital το 7,415%

Real Consulting: Υποχώρησε στο 64,177% το ποσοστό του Νίκου Βαρδινογιάννη

Real Consulting: Αύξηση 29% τα EBITDA του ομίλου στο 9μηνο