• ΑΓΟΡΕΣ

    Raspberry Pi: Θερμή υποδοχή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για την τεχνολογική εταιρεία – Υπάρχει και συνέχεια;

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry Pi, Eben Upton

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry Pi, Eben Upton (Πηγή: pi-top.com)


    Στο Ηνωμένο Βασίλειο στράφηκε σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς το ντεμπούτο της έκανε η εταιρεία τεχνολογίας Raspberry Pi, σημειώνοντας άλμα μετοχής, σε μια σπάνια συνθήκη για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο δυσκολεύεται να προσελκύσει τεχνολογικές εισαγωγές.

    Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας χαμηλού κόστους, εκτινάχθηκε έως και 43%, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει 166 εκατομμύρια λίρες στην IPO τεχνολογίας στο Λονδίνο.

    Η Raspberry Pi, η οποία κατασκευάζει μικροσκοπικούς υπολογιστές με μία πλακέτα, τιμολογούσε τις μετοχές της στις 280 πένες ανά τεμάχιο.

    Με βάση την τιμολόγηση των μετοχών της, η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια στερλίνες.

    Οι μικροεπενδυτές δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές αυτήν τη στιγμή και πρέπει να περιμένουν μέχρι την έναρξη των άνευ όρων συναλλαγών την Παρασκευή.

    Η προσφορά Raspberry Pi περιλαμβάνει 45,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από τον υφιστάμενο μέτοχο πλειοψηφίας της εταιρείας, Raspberry Pi Mid Co Limited, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική του Raspberry Pi Foundation.

    Περιλαμβάνει επίσης 2,13 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από άλλους μετόχους, μαζί με 11,23 εκατομμύρια πρόσφατα εκδοθείσες μετοχές.

    Εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, μια λεγόμενη επιλογή overallotement θα επιτρέψει στο Raspberry Pi Foundation να εκδώσει άλλα 4,6 εκατομμύρια μετοχές.

    Εάν ασκηθεί το δικαίωμα συνολικής κατανομής, το τελικό μέγεθος προσφοράς θα είναι 178,9 εκατομμύρια στερλίνες.

    Από τους χομπίστες στη βιομηχανία

    Παρόλο που η εταιρεία κατασκευής υπολογιστών είναι μικρής αξίας σε σύγκριση με μερικούς από τους τεχνολογικούς γίγαντες στις ΗΠΑ, είναι μια εταιρεία που πριν την εισαγωγή της, είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Sony, ενώ έχει δεχτεί στήριξη και από την Arm.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Eben Upton, ίδρυσε την εταιρεία το 2012 για να κάνει την πληροφορική πιο προσιτή στους νέους ανθρώπους.

    Σήμερα, το 72% των πωλήσεών της στοχεύει στη βιομηχανική αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία, παρόλο που ξεκίνησε ως μια εταιρεία περισσότερο για τους “χομπίστες” και εκπαιδευτικούς.

    Το 2023, η Raspberry Pi σημείωσε έσοδα 265,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 41% από έτος σε έτος από το 2022.

    Δοκιμασία για το Λονδίνο

    Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζωή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ότι οι εταιρείες μπορούν να αντλήσουν αξία από την εισαγωγή τους στο Λονδίνο.

    Η συγκεκριμένη καταχώρηση της Raspberry Pi, αποτελεί δοκιμασία και πρόκληση για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία φαίνεται ότι αντιδρά αρκετά καλά.

    Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

    Η Raspberry Pi, εισήχθη σε μια καλή στιγμή, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ανεβαίνουν και πρωτοστατούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Οι Nvidia, HP και Hewlett Packard βρίσκονται στις 10 κορυφαίες μετοχές, ενώ οι τομείς ημιαγωγών και υπολογιστών και ηλεκτρονικών είναι οι τομείς με τις κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 τις τελευταίες εβδομάδες.

    Όσον αφορά στο Λονδίνο, ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι εάν η Shein, η κινεζική μάρκα fast-fashion, θα τύχει την ίδια θερμή υποδοχή αργότερα φέτος.

    Η πιθανή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα μπορούσε να είναι η μεγάλη είδηση που περίμενε τόσο καιρό η πόλη.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε προγραμματίσει να καταθέσει αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg News.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nvidia: Το καταιγιστικό ράλι των 1,8 τρισ. δολαρίων της 3ης πολυτιμότερης εταιρείας της Wall Street

    Arm: Βουτιά η μετοχή της εταιρείας σχεδιασμού τσιπ μετά την υποβάθμιση του ετήσιου guidance

    Ηλεκτρικά οχήματα: Αυξάνονται οι πωλήσεις των κινεζικών στην Ευρώπη – Οι εταιρείες αναθεωρούν τα προγράμματα τους



    ΣΧΟΛΙΑ