Ράνια Αικατερινάρη
“Κεφάλαια υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα είναι η ταχύτητα, η οργάνωση και η ωρίμανση των έργων”, είπε την Παρασκευή, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη, μιλώντας για τα προγράμματα επενδύσεων των εταιρειών του Υπερταμείου, από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum στο πάνελ με θέμα “Η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα”.
“Το πρόβλημα με την ανάπτυξη στην Ελλάδα εκτός από το πρόβλημα της συνεννόησης και του συντονισμού, είναι και το πρόβλημα με την ταχύτητα. Κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, σαν να έχουμε το χρόνο με το μέρος μας, ενώ στην πραγματικότητα, ο χρόνος δεν υπάρχει, έχει τελειώσει και πρέπει να κινηθούμε τάχιστα”, σημείωσε.
“Όμως, αναφορικά με τις εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, με αυτές κινούμαστε τάχιστα”, σημείωσε. Αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια τριών εταιρειών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ: στην ΕΥΑΘ γίνονται επενδύσεις σε υποδομές 65 εκατ. ευρω ενώ το επενδυτικό σχέδιο της πενταετίας είναι 178 εκατ ευρώ (εκ των οποίων 80 εκατ. ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης), στην ΚΑΘ 10 εκατ. ευρω για την εκσυγχρονισμό της κεντρικής αγοράς, ενώ στη ΔΕΘ προχωράν τα σχέδια της ανάπλασης προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, στο ποσό των περίπου 350 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που έχουν σχεδιάσει και δρομολογούν στη Θεσσαλονίκη οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΔΕΘ-Helexpo και ΚΑΘ.
Όπως εξήγησε, για το επενδυτικό πρόγραμμα των 170 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ, η εταιρεία έχει αιτηθεί να ενταχθούν τα 80 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ υπάρχει και το τρέχον ΕΣΠΑ αλλά και το νέο ΕΣΠΑ όπως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τέτοιες επενδύσεις.
Τόνισε, ωστόσο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. “Ο πλούτος της χώρας εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητος” είπε η ίδια, ενώ δήλωσε ότι κάτω από την ΕΕΣΥΠ θα ενταχθεί ένα Ταμείο (το Φαιστός) που θα διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο 5G.
Η τεχνολογία είναι προτεραιότητα, τόνισε, και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή αλλιώς Υπερταμείο, δίνει έμφαση στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη χρηματοδότηση τεχνολογιών αιχμής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπερταμείο μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία Φαιστός θα «προικοδοτηθεί» με το 25% των εσόδων από τη διάθεση του φάσματος για το προηγμένο σύστημα κινητής τηλεφωνίας 5G. Mε τα έσοδα αυτά αλλά και με τα διαθέσιμα του Υπερταμείου η Φαιστός θα λειτουργήσει ως επιχειρηματικό κεφάλαιο (Venture Capital) που θα χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις για εφαρμογές 5G, που θα προτείνονται από start-ups, Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ή οποιαδήποτε επιχείρηση. Έτσι η ΕΕΣΥΠ μετεξελίσσεται από ένας φορέας που διαχειρίζεται δημόσιες επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν, σε ένα wealth fund που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, παράγοντας υπεραξίες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει άνω των 350 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, μέσω διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν και οι τρεις παίκτες της κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind.
Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ψηφιακή εποχή
Όπως τόνισε η κυρία Αικατερινάρη, η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ψηφιακή εποχή, επιλέγοντας να επενδύσει σε αυτήν. Προτεραιότητες της διοίκησης του Υπερταμείου είναι η διαχείριση των εφαρμογών και των υπηρεσιών του 5G από το Ταμείο που θα δημιουργηθεί κάτω από την ΕΕΣΥΠ.
Σημειώνεται εξάλλου, ότι οι τεχνολογίες 5G θα προσθέσουν σημαντικές δυνατότητες στα δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με τρόπους που θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρων τομέων, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι προμήθειες αγαθών.
Ταυτόχρονα, οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος 5G και άλλων τεχνολογιών αιχμής, αξιοποιώντας το εύρος κάλυψης των δικτύων τους αλλά και μέσω εφαρμογών αυξημένης αξίας, όπως ενδεικτικά οι «έξυπνες» μεταφορές και τα «έξυπνα» δίκτυα ενέργειας, που στηρίζονται στη μετάδοση και στην ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Η αξία του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είπε η κ. Αικατερινάρη ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.
Στόχος του είναι η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αλλά και να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δημόσιων επιχειρήσεων και του κράτους.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση