ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στόχος της διοίκησης, η οποία θα συνεδριάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είναι να εκπονηθεί νέο business plan που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και θα πατάει «στέρεα στο έδαφος» ενώ παράλληλα θα γίνει αποδεκτό από τους ομολογιούχους.
«Θέλουμε ένα business plan που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα δημιουργεί τις συνθήκες για να έχει μέλλον η εταιρεία. Η οποία πιστεύουμε ότι έχει ακόμη προοπτική παρ’ όλα τα προβλήματα και την απαξίωση που έχει υποστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εταιρείας, προσθέτοντας πως έτσι θα αυξηθούν και οι πιθανότητες να υπαχθεί η εταιρεία στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει δραστικές περικοπές και μειώσεις κόστους, οι οποίες είναι απαραίτητες για να διασωθεί το υπόλοιπο κομμάτι που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί υγιές. Τα βασικά σημεία του σχεδίου που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί είναι τα εξής:
- Διατήρηση και ενίσχυση των Factory Outlets: Είναι από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου και συνεχίζουν να παράγουν σημαντικά έσοδα. Χωρίς αυτά, αλλά και τις θυγατρικές στη Ρουμανία και την Βουλγαρία δεν θα ήταν δυνατό να αντέξει ο όμιλος. Μάλιστα, το κατάστημα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του ομίλου, καθώς και σήμερα δείχνει να μένει αλώβητο από την «καταιγίδα» που σάρωσε τον όμιλο. Στα σχέδια είναι και η ενδυνάμωση του καταστήματος στην περιοχή Ρέντη, ενώ δρομολογείται η λειτουργία ενός τρίτου σε ακίνητο κοντά στην έδρα του ομίλου στον Άγιο Στέφανο, με τις σχετικές άδειες να αναμένονται άμεσα.
- Πώληση ή πτώχευση της θυγατρικής Links of London: Με δεδομένο πως παρά τις προσπάθειες δεν έχει βρεθεί ακόμη υποψήφιος επενδυτής, η διοίκηση προσανατολίζεται στην υποβολή αιτήματος πτώχευσης σε δικαστήριο της Αγγλίας. Θεωρείται η καλύτερη λύση, για μια δραστηριότητα που δεν φαίνεται να έχει δυνατότητες ανάπτυξης.
- Πώληση της FF Cosmetics: Θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά, η πώλησή της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συζητήσεις με ανταγωνιστές, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν την εν λόγω θυγατρική. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω θυγατρική ήταν πολύ κοντά στο να μεταβιβασθεί στην Hondos Center, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της τελευταίας έκαναν καθώς θεώρησαν επισφαλή την συναλλαγή.
- Εκτεταμένο πλάνο μείωσης εξόδων και προσωπικού: Η αρχή θα γίνει από τις θυγατρικές στην Ασία και θα ακολουθήσει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Υπολογίζεται πως μετά την αναδιάρθρωση θα μείνουν συνολικά στον όμιλο περί τους 2.500 υπαλλήλους από 5.000 που έχει σήμερα. Ανάλογη μείωση προσωπικού θα υπάρξει και στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να μείνουν περί τους 900 εργαζόμενους από 1.200 σήμερα.
Το νέο business plan αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της «ανοιχτής» συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο καλείται να εγκρίνει τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της Folli για τη χρήση του 2017.
Συντονισμένη συμφωνία με ομολογιούχους
Παράλληλα, με τη σύνταξη του business plan επιχειρείται να πεισθούν και οι ομολογιούχοι που τηρούν σιγήν ιχθύος εδώ και πολλούς μήνες να στηρίξουν την προσπάθεια διάσωσης. Προτεραιότητα είναι να υπάρξει συντονισμένη συμφωνία καθώς οι ομολογιούχοι παραμένουν η μοναδική σανίδα σωτηρίας παρά τις κατά καιρούς διαρροές για ενδιαφέρον διάφορων επενδυτών.
Στο «κάδρο» και η Fosun
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Folli πάντως υποστηρίζουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον νέοι επενδυτές από την Κίνα, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα ενώ αποκαλύπτουν πως συζητήσεις γίνονται και με την κινέζικη Fosun, η οποία παραμένει ένας από τους μετόχους της εταιρείας και έχει συμφέρον να διασωθεί η εταιρεία. Ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού ο όμιλος εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σχοινί ενώ πολλοί αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να ξεφύγει από την στενωπό.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να εγκριθούν την προσεχή Δευτέρα οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, οι οποίες περιλαμβάνουν και το πόρισμα της PwC που σύμφωνα με πληροφορίες είναι «κόλαφος» για τα έργα και της ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα των ελεγκτών της PwC φέρεται να περιλαμβάνει 20 παρατηρήσεις και πλήθος ενστάσεων για τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων από την ομάδα της Folli. Από τις πιο χαρακτηριστικές παρατηρήσεις, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας ήταν για την αδικαιολόγητη διαδρομή ποσού 41 εκατ. ευρώ που δόθηκε από τη μητρική σε θυγατρικές του ομίλου, για το οποίο οι ελεγκτές της PwC δεν έλαβαν τα απαιτούμενα έγγραφα.
Ανεξάρτητα από την κατάληξη του εγχειρήματος, η εταιρεία λέγεται πως εξακολουθεί να ανταποκρίνεται μέχρι και σήμερα στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους της, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία. Επιπλέον, λέγεται πως έχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία της ρευστότητα περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα «τρέχει» πρόγραμμα δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ