ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Bettina Orlopp περιμένει στα παρασκήνια για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Καθώς η Commerzbank προσπαθεί να αποκρούσει έναν ανεπιθύμητο μνηστήρα, την UniCredit, η άνοδός της στην κορυφή πήρε ξαφνικά μία νέα τροπή.
Το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας διόρισε την Τρίτη την Orlopp ως την επόμενη διευθύνουσα σύμβουλο, την πρώτη γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο. Η ανακοίνωση έγινε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Manfred Knof δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει νέα θητεία όταν η τρέχουσα λήξει στο τέλος του επόμενου έτους.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωσή του, καθώς η ιταλική ανταγωνίστρια UniCredit SpA απέκτησε σημαντικό μερίδιο στη γερμανική τράπεζα και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της.
Η Orlopp, οικονομική διευθύντρια της Commerzbank, έχει τώρα το καθήκον να καθοδηγήσει την 154 ετών εταιρεία σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της, με το μέλλον της ως ανεξάρτητης εταιρείας να διακυβεύεται.
Ποια είναι η Bettina Orlopp
Πρώην εταίρος της McKinsey & Co., η Orlopp προετοιμάζονταν για τη συγκεκριμένη θέση τουλάχιστον από το 2020, όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Martin Zielke αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία μετά από τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων.
Ωστόσο, η Orlopp, μητέρα δύο παιδιών, η οποία είχε αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, απορρίφθηκε για τον Knof, έναν αουτσάιντερ που προσλήφθηκε από την Deutsche Bank AG.
Τα τελευταία χρόνια, έγινε το δημόσιο πρόσωπο της Commerzbank, παρουσιάζοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα και τις ενημερώσεις για τους επενδυτές και χτίζοντας σχέσεις με τους μετόχους.
Οι κυνηγοί ταλέντων ανέφεραν συνεχώς το όνομά της κάθε φορά που υπήρχε μία θέση υψηλού προφίλ που έπρεπε να καλυφθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γερμανίας. Ωστόσο, η Orlopp παρέμεινε στην Commerzbank, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά της.
Είμαι μια «πιστή ψυχή», δήλωσε η 54χρονη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ρωτήθηκε για τις φιλοδοξίες της, λίγο πριν ο Knof ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει.
Η Orlopp ξεκίνησε στην Commerzbank το 2014 ως στέλεχος υπεύθυνο για την ανάπτυξη και τη στρατηγική του ομίλου. Τρία χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αρχικά υπεύθυνη για τη συμμόρφωση, τους ανθρώπινους πόρους και τα νομικά θέματα. Συνέβαλε στη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου της Commerzbank και αργότερα ηγήθηκε ενός προγράμματος μείωσης του κόστους.
Κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της στο ρόλο της οικονομικής διευθύντριας, μερικές φορές εμφανιζόταν λίγο διστακτική κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων σε επενδυτές, αν και έκτοτε έχει κερδίσει επαίνους από επενδυτές, πελάτες και εργαζόμενους για τη σαφή επικοινωνία και τη διαχείριση των οικονομικών της τράπεζας.
Είναι μια ικανότητα που θα χρειαστεί στη νέα της δουλειά, καθώς θα ηγείται των συζητήσεων με την UniCredit.
Η ιταλική τράπεζα, που διοικείται από τον βετεράνο dealmaker Andrea Orcel, ελέγχει ουσιαστικά το 21% της Commerzbank. Αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο, ξεπερνώντας τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται σε μια πιθανή εξαγορά.
Ο Knof θα αποχωρήσει από το ρόλο του σε λίγες εβδομάδες ή και ημέρες, ανέφερε το Bloomberg News.
Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στην Orlopp να διασφαλίσει ότι η Commerzbank μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητη. Έχει ήδη δηλώσει ότι δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα μιας εξαγοράς.
«Θέματα όπως αυτό προκαλούν αναταραχή», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. «Δεν τα χρειαζόμαστε, διότι βρισκόμαστε σε εξαιρετική πορεία».
Διαβάστε επίσης:
Commerzbank: Στέλεχος της τράπεζας προειδοποιεί για κύμα απολύσεων αν εξαγοραστεί από την UniCredit
Όλαφ Σολτς: Καταγγέλλει την «εχθρική» κίνηση της UniCredit για την Commerzbank
UniCredit: Αυξάνει το ποσοστό της στην Commerzbank στο 21% – Η στρατηγική του Orcel
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση