Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η ΒΙΚΗ, η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι στα όρια της κατάρρευσης. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου, η αλλαντοβιομηχανία φέρεται να αιτήθηκε και υπήχθη στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το λουκέτο και να ξανασταθεί όρθια. Το mononews.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να διασταυρώσει την παραπάνω πληροφορία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΒΙΚΗ αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία απ’ ότι φαίνεται οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Τη δεινή θέση της εταιρείας είχε επισημάνει και ο επικεφαλής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον να την αποκτήσει, λέγοντας πως η εταιρεία βαρύνεται με πάρα πολλά χρέη, πολλά εκ των οποίων είναι στις τράπεζες.
Στο μεταξύ, οι περίπου 190 εργαζόμενοι της ηπειρώτικής αλλαντοβιομηχανίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά 24ώρα απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ κάποιοι φέρονται να έχουν κάνει και επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα που σωρευτικά υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του εργαζομένων μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε πως έχουν να πάρουν χρήματα εδώ και τρεις μήνες ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος με την κατάληξη της εταιρείας, λέγοντας πως τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίαζε κέρδη.
Οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις και με την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας για ένταξη της εταιρείας στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106Α, της παρέχει την δυνατότητα μέχρι τον Μάιο, να προχωρήσει σε κινήσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της.
«Το deal με Θεοδωρόπουλο»
Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο τρόπο θα επιδιώξει η εταιρεία να ξανασταθεί στα πόδια της και να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με κάποιον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα βάλει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθέρμανση των συζητήσεων με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, οι οποίες σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης είχαν παγώσει λόγω έλλειψης συγκεκριμένης πρότασης από την πλευρά του γνωστού επιχειρηματία.
Οι ίδιοι κύκλοι πάντως επισημαίνουν πως η εταιρεία παραμένει ανοιχτή στη συγκεκριμένη συνεργασία και έτοιμη να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ελέγχει ήδη την Νίκας έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του για την ΒΙΚΗ.
Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, είπε μάλιστα πως οι συζητήσεις με την ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία είχαν προχωρήσει αρκετά, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη της συμφωνίας, λέγοντας πως «οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία».
Ξεκαθάρισε πάντως πως πρόθεση της Νίκας είναι να ηγηθεί της συγκέντρωσης στον χώρο των αλλαντικών, για να προσθέσει πως τόσο ο κλάδος επιχειρηματικά σχήματα.
Who is Who
Η ιστορία της BIKH ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ. To όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου.
Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων.
Στην πορεία αυτή, η εταιρεία κέρδιζε διαρκώς μερίδιο στην αγορά και έκανε ταυτόχρονα τις απαραίτητες επεκτάσεις ώστε η παραγωγή να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΒΙ.Κ.Η. έχουν ανεγερθεί σε ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής έκτασης 46.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν: σύγχρονο σφαγείο δυναμικότητας 120 ζώων την ώρα, μονάδα αποστέωσης χοιρινού και βοδινού κρέατος, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής αλλαντικών, κονσερβών κρέατος και έτοιμων γευμάτων, μονάδες συσκευασίας και τυποποίησης, αποθηκευτικούς – ψυκτικούς χώρους για την άριστη συντήρηση των παραγόμενων προϊόντων και άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.
Έχει μεγάλο στόλο από φορτηγά ψυγεία ενώ διαθέτει και δύο μεγάλα κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.