ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την J&Ρ Overseas, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα με δραστηριότητες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς υπέβαλε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η J&P Overseas βρίσκεται σε ειδική διαχείριση από τους πιστωτές της, με στόχο τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων σε νέο σχήμα – διαδικασία την οποία πιθανόν να αναλάβει ο οίκος Alvarez & Marsal.
Όπως αναφέρει η ελληνική εισηγμένη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κύριος Χρήστος Ιωάννου, ενημέρωσε την Εταιρεία J&Ρ-ΑΒΑΞ ότι η κατασκευαστική J&Ρ (Overseas) Limited, στην οποία κατέχει την θέση Αντικαταστάτη Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσε σήμερα στα δικαστήρια της έδρας της στο Guernsey αίτηση για υπαγωγή της J&Ρ (Overseas) Limited σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Η διοίκηση της J&Ρ-ΑΒΑΞ εκτιμά ότι η αναφερόμενη εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιωδώς τις υφιστάμενες εργασίες και μελλοντικές προοπτικές της. Οι σχέσεις μεταξύ της J&Ρ-ΑΒΑΞ και J&Ρ (Overseas) Limited περιορίζονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες συνεργασίες σε κατασκευαστικές κοινοπραξίες στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου για τις οποίες λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τράπεζες και πελάτες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των σχετικών συμβολαίων.
Η εγκριθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της J&Ρ-ΑΒΑΞ δεν επηρεάζεται και συνεχίζεται απρόσκοπτα, καταλήγει η ανακοίνωση.
O όμιλος J&P εργοδοτεί πέραν των 18.000 ατόμων σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς κατείχε εξέχουσα θέση στον κατασκευαστικό τομέα αραβικών χωρών, με την ανάληψη και εκτέλεση μεγάλων έργων.
Οι εξελίξεις προκαλούν έντονες ανησυχίες και στην Κύπρο, καθώς η εταιρεία ανέλαβε ή συμμετέχει σε κοινοπραξίες που αφορούν στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδης, γνωστή με τα αρχικά της J&P, ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους – τους αείμνηστους Στέλιο Ιωάννου και Γεώργιο Παρασκευαΐδη, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν την μεταμόρφωση της μικρής κυπριακής εταιρείας της δεκαετίας του 1940 σε ένα εργοληπτικό διεθνή κολοσσό, που καταλαμβάνει όλο το φάσμα κατασκευαστικών δραστηριοτήτων σε τέσσερις ηπείρους. Η φήμη που απέκτησε η J&P, η διεθνής εμπιστοσύνη και διακεκριμένη θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους τεχνικούς οργανισμούς, ήταν ένα καύχημα για την J&P αλλά και την Κύπρο.
Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται, μετά το θάνατο του «πατριάρχη» του ομίλου J&P Overseas, Γώγου Παρασκευαΐδη, πριν 11 χρόνια.
Το καλοκαίρι, η διαμάχη των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο ηγεσίας της πλευράς Παρασκευαΐδη, λύθηκε μέσα στις δικαστικές αίθουσες, μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης κατά του νυν επικεφαλής, Ανδρέα Παπαθωμά, για κακοδιαχείριση της εταιρίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον Παπαθωμά και στην ουσία τον άφησε εκτός εταιρείας. Τον έλεγχο ανέλαβαν ο Ευθύβουλος και η Λεώνη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι αναμενόταν ότι θα ενίσχυαν οικονομικά την εταιρεία, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους. Τελικά, φαίνεται ότι η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα Folli Follie στην Κύπρο: Τρύπα 600 εκ. στην J&P Overseas – Οι συγκρούσεις και η J&P Άβαξ