ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η διαδικασία μέχρι την αδειοδότηση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα που περιγράφεται στα άρθρα του σχετικού σχεδίου νόμου, είναι χρονοβόρα, μακροχρόνια και με πάρα πολλά διακριτά στάδια, σημείωσε χθες η ΡΑΕ, με την τοποθέτησή του Ιωάννη Χαραλαμπίδη, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων και Τήρησης Μητρώων & Αρχείων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που έγινε χθες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.
Τόνισε ότι οι εταιρείες οι οποίες θα επέλθουν στη διαδικασία αυτή, θα μπούνε σε μια μακροχρόνια και πολυδάπανη διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσουν σε σημείο να καταθέσουν προσφορά για την ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία, σημείωσε, ότι πρέπει να οριοθετηθεί και να περιγραφεί και σε χρονοδιάγραμμα ποιο σαφώς, έτσι ώστε να είναι και οι επενδυτές οι οποίοι θα θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, πιο ενημερωμένοι και τα πλαίσια, να είναι πιο αυστηρά και σφιχτά.
Ποια είναι τα στάδια – Δεν θα έχουμε πολλούς συμμετέχοντες ενδιαφερόμενους
Συγκεκριμένα, είπε, έχουμε τον ορισμό των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, τον ορισμό των περιοχών εγκατάστασης, την άδεια έρευνας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, την χορήγηση βεβαίωσης αιολικού πάρκου, τη διασύνδεση με το ΔΕΣΜΗΕ μέσω της αίτησης που έχει υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ.
Μετά τον ορισμό των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, το επόμενο βήμα είναι να χορηγηθούν οι άδειες, έρευνας και παράκτιων αιολικών πάρκων. Αυτό είναι μια διαδικασία που την εκτελεί ο φορέας αδειοδότησης αιολικών πάρκων μέσω κάποιων κριτηρίων, σημείωσε, τα οποία υπάρχουν μέσα στο σχέδιο νόμου και τα οποία χαρακτήρισε ρεαλιστικά και σφιχτά. Ζητείται μεγάλη εμπειρία- δεκαετίες τουλάχιστον εμπειρίας σε ανάπτυξη αιολικών πάρκων και με μεγάλη ισχύ, τουλάχιστον 100 μεγαβάτ. Και επειδή η τεχνολογία των πρώτων αιολικών πάρκων δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη, εκτιμά ότι θα περιορίσει πολύ τους συμμετέχοντας στη διαδικασία αυτή.
Επίσης, είπε ότι και τα κριτήρια της χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας τα οποία τίθενται, είναι αρκετά περιοριστικά «και θα μειώσουν πολύ τον ανταγωνισμό και έτσι πιστεύει ότι δε θα έχουμε πολλούς συμμετέχοντες ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών πάρκων», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης των ερευνών, ξεκινά η διαδικασία των μελετών για να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες και στο τέλος, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ορίζονται οι περιοχές ενδιαφέροντος και πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναλαμβάνει τη διαδικασία να εκτελέσει την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στα έργα που έχουν συμμετάσχει και έχουν πάρει την άδεια έρευνας.
Το βασικό κριτήριο, σημείωσε, το οποίο τίθεται είναι η χαμηλότερη τιμή, η οποία αφορά σε ευρώ ανά μεγαβατώρα για το κάθε έργο, σημείωσε.
Ο κάτοχος παράκτιων αιολικών πάρκων ο οποίος θα εγκριθεί στην ανταγωνιστική διαδικασία, θα υπογράψει μια σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για 20 έτη. Στη συνέχεια, ολοκληρώνετε η διαδικασία εκδίδοντας την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μετά από την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου που έχει εγκριθεί στην διαγωνιστική διαδικασία, για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου.
Να μπει κριτήριο για την τεχνολογία των έργων
Επίσης, πρότεινε να προστεθεί ένα δεύτερο κριτήριο, που να αφορά την τεχνολογία των έργων. «Δεν βλέπουμε να υπάρχει μια διαφοροποίηση και σε σχέση με την τεχνολογία των έργων, δηλαδή και τα σταθερής εγκατάστασης και τα πλωτά δεν έχουν διαφοροποίηση στην τιμή, το οποίο σημαίνει ότι ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την επιλογή των έργων», σημείωσε.