ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που απέτυχε η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ; Το πραξικόπημα στην Αλγερία, η παραίτηση το Προέδρου της χώρας και οι αυστηροί όροι της σύμβασης, σίγουρα λειτούργησαν καθοριστικά, ήταν όμως αυτές οι αιτίες που έκαναν τις δύο υποψήφιες κοινοπραξίες να αποσυρθούν;
Το ερώτημα αυτό του mononews.gr απαντά ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίας του ομίλου ΕΛΠΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ Ρομπέρτο Καραχάννας, προσπαθώντας να μπει με την εμπειρία και τη γνώση του στα παπούτσια των υποψήφιων επενδυτών. Και εξηγεί πώς, εκτός από τη διεθνή συγκυρία, το πραγματικό πρόβλημα είναι τα χρόνια προβλήματα στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον που απωθεί τις μεγάλες επενδύσεις.
“Στα ΕΛΠΕ, έχουμε δημιουργήσει μια εταιρεία κολοσσό, είμαστε στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, μια χρυσή εταιρεία που έχει προοπτικές να γίνει και Platinum. Με κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. και με τα κέρδη που παρουσιάζει, πάμε για 1 δισ. EBITDA το 2019, δεν ήταν δυνατό τα τιμήματα να πέσουν χαμηλά. Και αυτό ήταν και το πρόβλημα. Γιατί το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι ελκυστικό για τόσο μεγάλες επενδύσεις. Βέβαια το τί έχει στο μυαλό του ο κάθε επενδυτής κανείς δεν το ξέρει.”
“Όταν ξεπουλάμε, οι επενδυτές έρχονται, γιατί παίρνουν το ρίσκο του κακού επενδυτικού περιβάλλοντος, όταν όμως πουλάμε χρυσάφι, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε όσο όσο, τότε δεν θέλουν κανένα ρίσκο και γι αυτό δεν μπορούν να έρθουν.”
Ειδικά σε τόσο μεγάλες επενδύσεις, όλα μετράνε γιατί όλα ζυγίζονται.
“Σε τόσο υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές γίνονται απαιτητικοί και εξετάζουν τα πάντα. Ζυγίζουν πολύ καλά τα δεδομένα πριν λάβουν μια επενδυτική απόφαση και όσο μεγαλύτερα κεφάλαια πρόκειται να επενδύσουν τόσο πιο απαιτητικοί και προσεκτικοί είναι στα ρίσκα που παίρνουν. Στα ΕΛΠΕ ερχόντουσαν και δεν μπορούσαν να μπουν στην εταιρεία από τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Η προεκλογική αβεβαιότητα, το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αλλά και τα θέματα του ενεργειακού μετασχηματισμού δημιούργησαν ένα ευρύτερο πλαίσιο αβεβαιότητας που δημιουργεί επιφυλάξεις. Ειδικά σε τόσο μεγάλες επενδύσεις, όλα μετράνε γιατί όλα ζυγίζονται.”
Στα αίτια, από το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς η μια από τις εταιρείες της μία κοινοπραξίας είναι κρατική εταιρεία της Αλγερίας, της οποίας ο Πρόεδρος είχε παραιτηθεί μια μέρα πριν.
“Δεν λέω πώς δεν ήταν σημαντική και η συγκυρία της Αλγερίας, αλλά αυτό ισχύει για τη Sonatrech μόνο. Η άλλη κοινοπραξία γιατί δεν κατέβηκε; Εκτιμώ ότι συνυπολογίστηκαν όλα τα δεδομένα και οι αυστηρές δεσμεύσεις της σύμβασης, και το περιβάλλον και η μεγάλη αποτίμηση που έπρεπε να καταβάλουν και δεν βγήκε η άσκηση…Αν είχαμε ως χώρα κάποια άλλα χαρακτηριστικά, αν ήμασταν φορολογικά ελκυστικοί, με μια οικονομία δυνατή και με άλλα πλεονεκτήματα θα μπορούσε να είναι άλλο το αποτέλεσμα.
Επίσης πρέπει να θυμόμαστε, ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, και όσο μεγαλύτερη είναι μια επένδυση, ανάλογα αυξάνεται και το κόστος ευκαιρίας, δηλαδή οι εναλλακτικές επιλογές που μπορεί ο επενδυτής να διαλέξει. Και όσο περισσότερες είναι τόσο πιθανότερο είναι κάποιες να είναι πιο αποδοτικές σε πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Δεν αρκεί μια εταιρεία να είναι χρυσή για να προσελκύσει επενδυτές, ειδικά από ένα μέγεθος και πάνω, παίζει ρόλο και το περιβάλλον και η χώρα…”