Λένε, ότι οι πόρτες των ευκαιριών γράφουν «σπρώξε». Αλλά με πολύ ψιλά γράμματα… Τουλάχιστον στην περίπτωση της Quest Συμμετοχών όσοι μπόρεσαν να διακρίνουν έγκαιρα το «μήνυμα» και μπήκαν σαν μέτοχοι στην εταιρεία, απολαμβάνουν τώρα τον απόλυτο επενδυτικό θρίαμβο.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου μα καθόλου εύκολο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, να μετράει κάποιος αποδόσεις…1.555,8% μέσα σε έξι χρόνια. Γιατί επί της ουσίας αυτό  που έχει συμβεί με τις τοποθετήσεις στην επιχειρηματική «ναυαρχίδα» του δεινού dealmaker Θόδωρου Φέσσα, συνιστά ένα χειροπιαστό, οικονομικό θαύμα. Αφού τα 1.000 ευρώ μιας επενδυτικής θέσης που άνοιξε στο ξεκίνημα του 2016, έχουν γίνει τώρα…16.558 ευρώ.

1

Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της Quest Συμμετοχών έχει επίσης ενισχυθεί θεαματικά. Καθώς από τα «ταπεινά» επίπεδα των  46,3  εκατ. ευρώ, έχει εκτιναχτεί στα 675,5 εκατ. ευρώ. Αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία και τις σημαντικές κινήσεις στο πεδίο των  επιχειρηματικών συμφωνιών, ενός ομίλου  που δραστηριοποιείται στην πληροφορική, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και την πράσινη ενέργεια. Με επιχειρηματική παρουσία σε Ελλάδα,  Ρουμανία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ιταλία.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μεγέθη των πωλήσεων του ομίλου, από τα 388,2 εκατ. ευρώ που ήταν στην ετήσια χρήση του 2016, τείνουν τώρα να διπλασιαστούν. Καθώς στο 9μηνο του 2021 είχαν ήδη διαμορφωθεί στα 669,2 εκατ. ευρώ. Κινούμενα με άνοδο 39% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σε ορίζοντα εξαετίας η καθαρή κερδοφορία του ομίλου της Quest συμμετοχών ανέρχεται αθροιστικά στα 167,1 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 110,6 εκατ. προέρχονται από το 9μηνο της περσινής χρονιάς. Όπου και κατοχυρώθηκαν καθαρά κέρδη 80,9 εκατ. ευρώ, από την πώληση της θυγατρικής  Cardlink σε γαλλικό όμιλο έναντι 93 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίζοντας σχεδόν… 15πλάσια μικτή απόδοση για την Quest συμμετοχών , που επτά χρόνια νωρίτερα την είχε αποκτήσει με περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Με υπογραφή Φέσσα τα μεγάλα, κερδοφόρα deal

 Έτσι για άλλη μια φορά ο Θόδωρος Φέσσας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σε ένα deal, που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά.  Αναβιώνοντας  μνήμες του 2006, όταν ο ευρηματικός επιχειρηματίας είχε πουλήσει την επίσης θυγατρική Q Telecom στην TIM Hellas (μετέπειτα WIND). Κίνηση που απέφερε ζηλευτά κέρδη 234,4 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο…

Στην τρέχουσα συγκυρία το οικονομικό status της Quest συμμετοχών είναι στιβαρό, αν ληφθεί υπόψη ότι διαθέσιμα σε μετρητά που έχει στο ταμείο της (154,4 εκατ. ευρώ) είναι κατά…81,2 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα οφειλόμενα δάνεια ( 73,2 εκατ.). Από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, είναι μετρημένες στα δάκτυλα εκείνες που έχουν ένα αντίστοιχο «καθαρό» κεφαλαιακό μείγμα.

Όπως συνέβη με την πώληση της Q Telecom, έτσι και τώρα με τη Cardlink, η Quest συμμετοχών φροντίζει να ανταμείβει τους μετόχους της. Στην προκειμένη περίπτωση οι χρηματικές διανομές φτάνουν στα 44,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 1,25 ευρώ ανά μετοχή, που μετά από τη φορολογική παρακράτηση μένουν καθαρά τα 1,1875 ευρώ. Τα οποία από χθες άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για όγδοη φορά οι μέτοχοι…πάνε ταμείο

Αυτή είναι η όγδοη φορά από την αρχή του 2016, όπου οι μέτοχοι της εταιρείας…πάνε ταμείο. Έχοντας εισπράξει καθαρά 3,1075 ευρώ ανά μετοχή. Με τις συνολικές χρηματικές διανομές να ανέρχονται στα 89 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων προήλθε από (αφορολόγητες) επιστροφές κεφαλαίου.

Στην «ανατολή» του 2016 η μετοχή της Quest συμμετοχών βρισκόταν στα επίπεδα των 4 ευρώ. Κι αν κάποιος είχε διαθέσει τότε 1.000 ευρώ θα είχε λάβει 250 μετοχές. Τον Ιούλιο του 2019 λόγω του split που έγινε στο «χαρτί», παραχωρήθηκαν δωρεάν μετοχές με αναλογία αντικατάστασης 3 νέες για κάθε μία παλαιά. Ώς εκ τούτου η αρχική επενδυτική θέση ανέβηκε από τις 250 στις 750 μετοχές. Από τότε έως τώρα οι μετοχές αυτές έχουν καρπωθεί καθαρά μερίσματα 1.800,6 ευρώ. Τα 265 ευρώ οι πρώτες και τα υπόλοιπα 1.535,6 εκείνες που προέκυψαν από το split.

Το καλοκαίρι του 2017 οι μέτοχοι της Quest συμμετοχών έλαβαν επιστροφή σε είδος. Για κάθε μία μετοχή που κατείχαν πήραν άλλη 1 της θυγατρικής BriQ Properties , η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο. Γεγονός που σημαίνει ότι ο αρχικός επενδυτής απέκτησε κι άλλες 250 μετοχές της νέας εταιρείας, δωρεάν. Αν δεν μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου της BriQ που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 ( 2 νέες ανά 1 παλαιά στην τιμή των 2,10 ευρώ η μία) τότε και σήμερα θα εξακολουθεί να κατέχει τις 250 μετοχές. Η αξία των οποίων με βάση το χθεσινό κλείσιμο είναι 545 ευρώ. Ενώ μαζί με τα εισπραχθέντα μερίσματα τιμολογείται στα 582,5 ευρώ.

Χθες η μετοχή της Quest Συμμετοχών έκλεισε στα 18,90 ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι η αξία των 750 μετοχών, για τις οποίες προ εξαετίας δαπανήθηκαν 1.000 ευρώ, είναι τώρα στα… 14.175 ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα εισπραχθέντα μερίσματα των 1.800,5 ευρώ και τα παράπλευρα κέρδη που προκύπτουν από τη BriQ properties (582,5 ευρώ), τότε το «κοντέρ» της συνολικής, επενδυτικής αποτίμησης, γράφει… 16.558 ευρώ. Μια απόδοση με τηλαυγή χαρακτηριστικά , η οποία στην κυριολεξία «χρυσώνει» τους πιστούς μετόχους.

Οι υπεραξίες και το νέο split των μετοχών

Αναμφίβολα, ο 70χρονός σήμερα, ιδρυτής και Πρόεδρος της Quest συμμετοχών Θόδωρος Φέσσας είναι εκείνος που δικαιωματικά καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος των μερισμάτων και των υπεραξιών, καθώς κατέχει το 50,02% της εταιρείας. Από κοντά και η Αντιπρόεδρος, πρώην σύζυγός του, Ευτυχία Κουτσουρέλη που έχει το 25,25%, όπως επίσης και όλοι οι άλλοι…ευτυχισμένοι μέτοχοι μειοψηφίας. Στα χαρτοφυλάκια των οποίων υπάρχει το υπόλοιπο 24,73%.

Όμως, αντίθετα με ότι συμβαίνει στο σκάκι, στη ζωή και στις επιχειρήσεις το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά από το ματ…

Και σε ότι αφορά την Quest Συμμετοχών προχωρά τώρα σε ένα νέο split μετοχών, που αναμένεται η εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της 28ης Φεβρουαρίου. Και αυτή η διάσπαση μετοχών θα γίνει σε αναλογία 3 νέων, που θα αντικαταστήσουν 1 παλαιά μετοχή. Κίνηση, η οποία κατά κανόνα προσθέτει μεγαλύτερη ευλυγισία στο «χαρτί», παρά τον αριθμητικό  του… πληθωρισμό.

Την προηγούμενη φορά η μετοχή «έσπασε» όταν βρέθηκε στα επίπεδα των 21 ευρώ. Και χρειάστηκε σχεδόν 15  μήνες για να αναρριχηθούν τα νέα «χαρτιά» σχεδόν στις ίδιες τιμές του παρελθόντος. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το εντυπωσιακό επιχειρηματικό-επενδυτικό success story είναι καταφανώς στη δικαιοδοσία της ίδιας της αγοράς.