Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Quest: H Κωτσόβολος, οι προοπτικές και οι επόμενες κινήσεις

Θεόδωρος Φέσσας - Απόστολος Γεωργαντζής

Θεόδωρος Φέσσας - Απόστολος Γεωργαντζής

Νέες επενδύσεις, με την προσοχή φυσικά να στρέφεται στην εξαγορά της Κωτσόβολος, περιμένει η διοίκηση της Quest για το δεύτερο μισό του 2023.

Ο Απόστολος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους αναλυτές, μίλησε για το ενδιαφέρον της Quest για την εξαγορά της Κωτσόβολος, τονίζοντας ότι αυτή τη περίοδο η διοίκηση μελετά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Όπως παραδέχτηκε, ο όμιλος ενδιαφέρεται για την Κωτσόβολος και έχει περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, ωστόσο μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από ένα με δύο μήνες. Ωστόσο όπως είπε, εφόσον υπάρξει λευκός καπνός στη διαδικασία, αυτό θα γίνει στο τέλος του 2023.

Το επόμενο διάστημα ο όμιλος αναμένεται να προχωρήσει σε μια αποτίμηση της αξίας της εταιρείας και να υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Currys.

Για επιπλέον εξαγορές στο κομμάτι του ΙΤ και της τεχνολογίας, ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι ο όμιλος κοιτάει μικρότερες εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως η ΕΠΑΦΟΣ, καθώς βλέπει περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς επίσης ο όμιλος έχει μεγάλη δραστηριότητα σε αυτό τον κλάδο.

Με αυτές τις κινήσεις θέλει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό της αλλά και το αποτύπωμά της στην αγορά, στοχεύοντας αύξηση της κερδοφορίας και των πωλήσεων.

Για την πορεία της Toyotomi, ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι η αγορά πάει καλά και έχει πολλά ακόμα να δώσει, με το 2024 να προμηνύεται καλύτερο από το 2023. Επίσης τόνισε ότι η Quest θέλει να συνεχίσει να επεκτείνει την παρουσία της στη λιανική, κάτι που αποσκοπεί να γίνει και μέσω της Κωτσόβολος – εάν προχωρήσει τελικά το deal- αλλά και μέσω της Xiaomi, που τώρα κάνει δυναμικό…μπάσιμο στη Ρουμανία.

Η Quest στη λιανική

Όπως έχουν πει πηγές της Quest, ο λόγος που ο όμιλος θέλει να προχωρήσει στην εξαγορά της Κωτσόβολος είναι διότι επιθυμεί να αναπτύξει τη θέση του στον κλάδο της λιανικής, όπου μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται μέσω των καταστημάτων λιανικής της Apple και της εταιρείας IStorm.

Ήδη έχει βάλει στόχο αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων που διαθέτει, ωστόσο είναι σαφές ότι σε περίπτωση εξαγοράς της Κωτσόβολος, η Quest θα αποκτήσει ένα τεράστιο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Επιπλέον  ο όμιλος έχει συστήσει και θυγατρική στη Ρουμανία για τη διανομή των προϊόντων της Xiaomi.

Αύξηση των εσόδων

H διοίκηση του ομίλου εκτιμά αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2022 και ειδικότερα, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων μέσω της αύξησης μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας του κλιματισμού.

Επιπλέον οι εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό, αλλά προς το παρόν η κερδοφορία πιέζεται, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (αύξηση του Euribor) και αποσβέσεων.

Για το σύνολο του 2023, εκτιμάται αύξηση στα έσοδα και στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) που θα μεταβάλλεται σε ρυθμό παρόμοιο με τις πωλήσεις. Τα κέρδη προ φόρων θα έχουν χαμηλότερη ανάπτυξη λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αποσβέσεων. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.

H ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Quest: Στα 544 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο – Μείωση 0,2% στα καθαρά κέρδη

Quest: Στην επόμενη φάση για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Θεόδωρος Φέσσας στο mononews: Τα νέα βήματα για την επόμενη ημέρα στην Quest