• Business

    Quest: Δυνατό deal Φέσσα για ACS – Έτοιμη για νέες εξαγορές

    Θεόδωρος Φέσσας πρόεδρος Quest – Απόστολος Γεωργαντζής, CEO Quest


    Την πολυπόθητη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, συμφωνία για πώληση της ACS έκλεισε τις προηγούμενες ώρες η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, πετυχαίνοντας ένα σπουδαίο deal, που εφόσον ολοκληρωθεί θα βάλει στα ταμεία σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, στις 21/10 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Quest και της General Logistic Systems (GLS). Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η GLS θα εξαγοράσει αρχικά το20% της ACS έναντι 74 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα απόκτησης του υπόλοιπου 80% είτε στις 31/10/2025 ή στις 30/10/2026 έναντι 296 εκατ. ευρώ.

    Ένα deal που φαίνεται να έχει τη σφραγίδα του Θεόδωρου Φέσσα, καθώς με τα EBITDA της ACS να διαμορφώνονται στα 24,2 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι πέτυχε μια συμφωνία σχεδόν 15 φορές τα EBITDA. Με την διοίκηση της ACS να παραμένει ως έχει, μέχρι και εφόσον η GLS εξαγοράσει ολόκληρη της εταιρεία.

    Τα κεφάλαια που θα βάλει η Quest από την πώληση της ACS είναι πολύ πιθανόν να τα χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, τόσο στον κλάδο την πληροφορικής ο οποίος είναι και ο «πολλά υποσχόμενος» αλλά και στον λιανεμπόριο, όπως και έκανε πρόσφατα με την «προσθήκη» της «Μπενρουμπή».

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Quest Θεόδωρος Φέσσας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο, τόνισε ότι ο κλάδος πληροφορικής είναι από τους αναπτυσσόμενους και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς το 2024.

    Στην ίδια ΓΣ ο CEO κ. Απόστολος Γεωργαντζής είχε πει «θέλουμε εξαγορές που να δίνουν αξία και να μας δώσουν growth» είπε από την πλευρά του ο CEO του ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες στην Ελλάδα, με τον ίδιο να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία.

    Η πορεία της ACS

    Φέτος η ACS ποντάρει στον κλάδο των ταχυμεταφορών για περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών της σε μια αγορά με υψηλό ανταγωνισμό.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, μέλους του ομίλου Quest, με κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών και με μερίδιο στο εσωτερικό δίκτυο που προσεγγίζει το 25%, εκτιμά ότι φέτος θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των επενδύσεων στο νέο κέντρο διαλογής στο Αιγάλεω.

    Ο κύκλος εργασιών πέρυσι αυξήθηκε κατά 5,6% και ανήλθε σε 150,6 εκατ. ευρώ έναντι 142,6 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ebitda ανήλθαν στα 24,2 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. το 2022, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 19.6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.2%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της κλειόμενης χρήσεως 2023 ανήλθαν 14,9 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.

    Η εταιρεία κατά το 2023 προχώρησε στην αναβάθμιση των μηχανογραφικών της υποδομών και νέων λύσεων για τους πελάτες της, καθώς και σε ανάπτυξη του δικτύου των σημείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών του ηλεκτρονικού εμπορίου (e‐commerce) και την αυτοματοποίηση των παραδόσεων με την χρήση αυτοματοποιημένων θυρίδων (lockers) με στόχο την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά αυτή.

    Ποια είναι η GLS

    Η GLS δημιουργήθηκε στο Neuenstein της Γερμανίας το 1989 και η αρχική ονομασία της ήταν  German ParcelΔέκα χρόνια αργότερα, το 1999, η Royal Mail Group εξαγοράζει τη German Parcel και έτσι ιδρύθηκε η General Logistics Systems (GLS).

    Την τριετία 1999-2002 η GLS μεγαλώνει, κυρίως μέσα από εξαγορές αλλά και μέσα από τη δημιουργία θυγατρικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης.Σήμερα η GLS είναι  είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών δεμάτων, logistics και υπηρεσιών express, με δραστηριότητες παγκοσμίως, θυγατρική του ομίλου IDS, με παρουσία σε πάνω από 40 χώρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργαντζής (Quest) στο mononews για deal με Μπενρουμπή: Ισχυροποιείται η θέση του ομίλου στις ηλεκτρικές συσκευές

    Φέσσας: Με όχημα την πληροφορική η ανάπτυξη της Quest το 2024 – Οι εξαγορές και η Ρουμανία

    Γεωργαντζής (Quest): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2024 παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ