• Business

    Q&R: Γιατί έπεσε άνω του 6% η μετοχή – Η έκδοση ομολογιακού και η κίνηση της Σωτηράκου

    Γιάννης Καραγεώργης-Σοφία Σωτηράκου

    Γιάννης Καραγεώργης-Σοφία Σωτηράκου


    Μάλλον με διστακτικότητα φαίνεται πως υποδέχτηκαν οι επενδυτές την αιφνιδιαστική ομολογουμένως κίνηση της βασικής μετόχους της Q&R Σοφίας Σωτηράκου-Τριάντη να ακυρώσει την ΑΜΚ και να την «αντικαταστήσει» σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

    Αυτή τη διάθεση δείχνει πάντως το ταμπλό, καθώς την Τετάρτη, εν αναμονή της Γενικής Συνέλευσης η οποία θα ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 30 εκατ. ευρώ, οι η μετοχή έκλεισε με άνοδο 12,2% στα 1,28 ευρώ. Ενώ χθες, μετά την ανακοίνωση για ΜΟΔ, οι επενδυτές μάζεψαν, ρίχνοντας το χαρτί 6,25% στα 1,2 ευρώ.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση, ο σκοπός της «αντικατάστασης» είναι για καλούς σκοπούς, καθώς θα χρηματοδοτηθούν πιο γρήγορα και άμεσα οι όποιες επενδύσεις-εξαγορές θελήσει να κάνει η εισηγμένη, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη κάλυψης της ΑΜΚ.

    Να θυμίσουμε εδώ, ότι η ΕΓΣ που έγινε χθες, αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όχι λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας όπως έγινε στην πρώτη, αλλά λόγω της πρότασης της κ. Σωτηράκου-Τριάντη. Η οποία και θα περάσει από τη Γενική Συνέλευση στις 3 Ιουλίου. Κάτι που βέβαια εγείρει ερωτήματα γιατί η διοίκηση δεν ενημέρωσε νωρίτερα, καθώς σίγουρα είχε λάβει εις γνώσιν της τους σκοπούς της βασικής μετόχου.

    Βέβαια η κίνηση αυτή από την άλλη δείχνει ότι η κ. Σωτηράκου δεν μπήκε για…πλάκα στην Q&R αλλά προτίθεται να βάλει λεφτά με στόχο να μεγαλώσει την εταιρεία. Αυτό βέβαια μένει να φανεί.

    Στα 19,1 το ομολογιακό

    Η κ. Σωτηράκου, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη CEO της εταιρείας, προχωρούνα αλλαγή πλεύσης για την Q&R μετά από την απόφαση για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

    Καθώς η βασική μέτοχος η οποία κατέχει 32% πρότεινε να αντικατασταθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 30 εκατ. ερυώ από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 19.1 εκατ ευρώ.

    Έτσι η  ΕΓΣ αναβλήθηκε για τις 3/7 μετά από αίτημα της κ. Σωτηράκου, καθώς στην επόμενη συνέλευση θα προτείνει όχι ΑΜΚ, αλλά μετατρέψιμο ομολογιακό, με την ίδια να είναι διατεθειμένη να καλύψει το οποίο ενδεχόμενο αδιάθετο υπόλοιπο. Η διάρκεια του ΜΟΔ θα είναι 18+6 μήνες παράτασης.

    Όπως ανέφερε και ο κ. Πασχαλάκης αλλά και ο εκπρόσωπος της κ. Σωτηράκου, ο λόγος που προτείνει αυτή τη μετατροπή είναι επειδή ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί οι εταιρείες στις οποίες προτίθεται να εξαγοράσει η Q&R. Καθώς επίσης και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να μην καλυφθεί η ΑΜΚ, αλλά και να αποφευχθεί το dilution του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας.

    Στις προθέσεις της βασικού μετόχου είναι να εκδοθεί η ΜΟΔ, με επιτόκιο ίσον με το euribor τριμήνου και η τιμή μετατροπής του ΜΟΔ θα προκύψει στο μέλλον από την αποτίμηση δυο ανεξάρτητων οίκων.

    Στο ΜΟΔ θα ισχύσει το δικαίωμα προτίμησης την παλαιών μετοχών πλην όμως η κ. Σωτηράκου προτίθεται να καλύψει το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης.

    Οι εξαγορές

    Ο CEO της εισηγμένης έχει κάνει ξεκάθαρο αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι εξαγορές αποτελούν πρωταρχικό στόχο.

    Οι εταιρείες που κοιτάει η διοίκηση δεν είναι μόνο εντός Ελλάδας καθώς προσανατολίζεται και σε εταιρείες του εξωτερικού. Όπως είπε προσφάτως και ο CEO της Q&R «αυτό που σίγουρα μας νοιάζει είναι οι εταιρείες που θα εξαγοράσουμε να είναι εξωστρεφείς, να έχουν δηλαδή δραστηριότητα σε πολλές αγορές», ενώ κοιτάνε αγορά πλειοψηφικού πακέτου.

    Μάλιστα στόχος είναι η πρώτη από αυτές να γίνει μέσα στο 2024, με στόχευση στην πληροφορική, την τεχνητή νοημοσύνη, το cyber security καθώς και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Q&R: Άκυρη η ΑΜΚ – Προτείνεται έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου €19,1 εκατ.

    Πασχαλάκης (Q&R): Τουλάχιστον μία εξαγορά μέσα στο 2024 – Κοιτάμε ευκαιρίες και στο εξωτερικό

    ΟΤΕ: Το «μπόνους» στους μετόχους, η αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom και οι αμοιβές του Μιχάλη Τσαμάζ



    ΣΧΟΛΙΑ