Σημαντικά βελτιωμένο φαίνεται το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με την Price Waterhouse Coopers, καθώς οι φόβοι που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες για την εξέλιξη της χρονιάς έχουν υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για εξαγορές είναι υψηλό, και εμφανίζουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.

Τα παραπάνω ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της Price Waterhouse Coopers, που παρουσίασαν χθες τη σχετική μελέτη  για την πορεία των εξαγορών το 2022, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2021. Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης είναι πως μόλις η αξία των πέντε μεγαλύτερων Ε&Σ κατά το 2022 ανήλθε σε 4,25 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το σύνολο των Ε&Σ που καταγράφηκαν το 2021.

1

Αντίστοιχη είναι η πορεία του 2023, σημείωσαν τονίζοντας, ότι είναι εφικτό φέτος η αξία των εξαγορών στην Ελλάδα να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ, αφού αρκετές συμφωνίες είναι ήδη δρομολογημένες. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που πλέον προσεγγίζουν τη χώρα για να επενδύσουν, που είναι μεγάλου μεγέθους και μακροπρόθεσμοι επενδυτές της κατηγορίας της Macquarie.

Μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, όπως αυτή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας αναμένονται, όπως η συμφωνία για την πώληση της Enel Ελλάδος που εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ και της Enel Ρουμανίας επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Στα 2,5 δισ. ευρώ είναι η συναλλαγή για τα Sani Ikos ενώ όπως τόνισε  ο Γιώργος Μακρυπίδης, partner της PwC, οι εξαγορές στον κλάδο των ΑΠΕ που μας απασχολούν σήμερα φτάνουν τα 500 εκ. ευρώ.

Στις συμφωνίες που ήδη έχουν προγραμματιστεί για το 2023, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του deal της Εγνατίας και της ΛΑΡΚΟ, ενώ στον χρηματοοικονομικό τομέα αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς, η πώληση της HSBC στην Παγκρήτια και η πώληση της Aegean Baltic Bank.

Ο κλάδος της ενέργειας, τονίστηκε, προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυπίδης κάθε εβδομάδα έρχεται και ένας νέος επενδυτής.

Σταθερά ανοδική η πορεία της χώρας

Αναφερόμενος στην καλή πορεία της οικονομίας της χώρας και στο γεγονός ότι πλέον έχει κερδίσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών   ο Κυριάκος Ανδρέου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, σημείωσε, ότι η αναμονή των εκλογών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σχετικά με το  αν απασχολεί τους επενδυτές το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας στις εκλογές, ο κ. Μακρυπίδης απάντησε, ότι δε φαίνεται να επηρεάζονται από τέτοιους προβληματισμούς και αυτό αποδεικνύει είτε ότι έχουν προεξοφλήσει κάτι είτε δεν τους απασχολεί.

Για το Χρηματιστήριο, τόνισε ότι το 2023  “θα είναι η χρονιά του”, ενώ σημείωσε επίσης, ότι αν λάβουμε επενδυτική βαθμίδα θα μπούμε στα ραντάρ πολύ μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων.

O κ. Κυριάκος Ανδρέου, σημείωσε ότι έχει κλείσει το κενό εμπιστοσύνης και πλέον η χώρα έχει κερδίσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Επίσης, είπε ότι σήμερα υπάρχει πολύ καλό momentum και πολύ καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία για το 2023 και για να συνεχιστεί χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, μεταρρυθμιστική ατζέντα, και ταχείς ρυθμοί στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Η αξία αλλά και ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση μιας σειράς συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί από το 2021, οδήγησε σε άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και αυτό, σε πείσμα της αρνητικής συγκυρίας, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Συγχρόνως, το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καταδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, με τη χώρα μας να αποτελεί υψηλής διαβάθμισης επενδυτικό προορισμό. Αντίστοιχα, τμήμα της δυναμικής αυτής μεταφέρεται και στο τρέχον έτος, θέτοντας τις βάσεις για διατήρηση των υψηλών επιπέδων και εντός του 2023».

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: «Η δυναμική της αγοράς, ήταν εξαιρετικά έντονη το 2022, ως αποτέλεσμα τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων. Ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ήταν ο πρωταγωνιστής των ομολογουμένως εντυπωσιακών σε αριθμό και αξία συναλλαγών, ακολουθούμενος από τα Τρόφιμα και Ποτά, με τους δύο κλάδους να αντιστοιχούν αθροιστικά στο 50% περίπου της αξίας των συναλλαγών. Ακολουθούν οι Τηλεπικοινωνίες, η Τεχνολογία τα ΜΜΕ και η Ενέργεια, κλάδοι που αποτελούν και βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων, που πραγματοποιούν σημαντικές τοποθετήσεις σε μια σειρά από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση της μέσης αξίας των συναλλαγών θέτοντας αντίστοιχα τις βάσεις για μια εξίσου δυναμική πορεία εντός του 2023».

Διαβάστε επίσης

PwC: Χρονιά του Χρηματιστηρίου το 2023 – Ρεκόρ συναλλαγών το 2022 στα 10,4 δισ.