Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πτώχευσε και η Fieratex, αργός θάνατος της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα

Fieratex

Fieratex

To χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και μια ακόμη χρεοκοπία εταιρείας από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, γράφτηκε χθες στη γενική συνέλευση της Fieratex.

Η πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας των Αφών Ανεζουλάκη επικύρωσαν την απόφαση της 30ης Ιουλίου για την κήρυξη πτώχευσης και την ένταξη της εταιρείας στο πτωχευτικό νόμο 4738/2000.

Είναι η δεύτερη εταιρεία από τον κλάδο, μετά την Βαρβαρέσος που βρίσκεται σε δεινή θέση, δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην κλωστοϋφαντουργία και στο ένδυμα γενικότερα.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κιλκίς θα εξετάσει την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η διοίκηση στις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο, ένας κύκλος κλείνει οριστικά ενώ η Fieratex μπαίνει στη λίστα των εταιρειών που δεν άντεξαν την αποβιομηχάνιση της χώρας.

Να σημειωθεί ότι περασμένο τον Απρίλιο έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας λόγω μη δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν αφορούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπου ο τζίρος για το 2022 ήταν 25,9 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος σε σχέση με το 2021.

Τον Απρίλιο οι χρηματιστηριακές αρχές προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς δεν είχε δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις. Τελευταία φορά που το έκανε αυτή ήταν το α’ εξάμηνο του 2023 με τον τζίρο για το 2022 να είναι στα 25,9 εκατ. έναντι 26,2 εκατ. το 2021.

Η οικογένεια Ανεζουλάκη ίδρυσε την Fieratex (ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΒΑΦΕΙΑ ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ) το 1988. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Σάντα εκτείνονται σε 58.000 τ.μ. Η εταιρεία ήταν από τις κορυφαίες κλωστοϋφαντουργικές στην Ελλάδα με πάνω από 2000 εργαζομένους σε αυτοτελή τμήματα διοίκησης και διαχείρισης.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προbλήματα και είχαν δεκάδες εργαζόμενοι μείνει στο δρόμο. Στις 5 Ιουνίου οι 100 τελευταίοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναφέρουν τότε: «Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκ. € και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκ. €. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο».

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου η εταιρεία είχε χρέη ύψους 5,1 εκατ. στις τράπεζες (ληξιπρόθεσμα το 1,9 εκατ.), 820 χιλ. στον ΕΦΚΑ και άλλα περίπου 500 χιλ. στο Δημόσιο

Η κλωστοϋφαντουργία από το Κιλκίς παρουσίασε το 2023 τζίρο 18,9 εκατ. ευρώ έναντι 25,9  εκατ. ευρώ το 2022.

Μετά την Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, την γνωστή Κλωνατέξ της οικογένειας Λαναρά και τα Κλωστήρια Ναούσης που δεν υπάρχουν πια ήρθε πριν από μερικούς μήνες η ιστορική νηματουργία Βαρβαρέσος να βάλει λουκέτο και τώρα και η Fieratex να επικυρώσει τον… αργό θάνατο της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Η Βαρβαρέσος

Σοκ είχε προκαλέσει πριν από μερικούς μήνες στη Νάουσα η ανακοίνωση του λουκέτου της Βαρβαρέσος.

Η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία ιδρύθηκε το 1974 με βάση την «Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης Κλωστήρια – Βαφεία Ναούσης Γρηγόριος Βαρβαρέσος και Σια ΕΠΕ», που προϋπήρχε από το 1964, ενώ συνδέεται με το πρώτο κλωστήριο της οικογένειας στη Νάουσα, το 1908.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 7,03 εκατ. ευρώ με λειτουργικές ζημίες (EBITDA) ύψους 5,69 εκατ. ευρώ και τελικές ζημίες 8,57 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,47 εκατ. ευρώ έναντι 4,46 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, μειωμένος κατά 66,95%, τα αποτελέσματα προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του εξαμήνου 2023 ανήλθαν σε ζημίες 2,45 εκατ. ευρώ  και τελικά αποτελέσματα ζημίες 4,54 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΑΑ: Στα 97,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο εξάμηνο – Αύξηση 16,8% στα συνολικά έσοδα
Fourlis: Στα €257 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου στο εξάμηνο – Υπερδιπλασιασμός για τα ενοποιημένα ΕΒΙΤ
Euroxx Securities για ΟΠΑΠ: Kαθαρό μερισματικό παιχνίδι η μετοχή του