Στο άρθρο 11 περί χρεοκοπίας εντάχθηκε η Bird Global, η εταιρεία που κατέκλυσε με ηλεκτρικά πατίνια τα πεζοδρόμια των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει τωρα να πουληθεί δύο χρόνια μετά τη συγκέντρωση 414 εκατομμυρίων δολαρίων από τους μετόχους της.

Η εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι κατέγραψε περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην αναφορά της.

Η κατάθεση στο πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι προστατεύει την εταιρεία από τους πιστωτές ενώ αναπτύσσει ένα σχέδιο για να τους αποπληρώσει.

Βουτιά στη μετοχή

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα δανειστών της Bird συμφώνησε να δανείσει χρήματα στην εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για να πουληθεί σε μια καναδική εταιρεία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Η Bird εισήχθη στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια ενός κύματος συγχωνεύσεων, στις οποίες μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία συνδυάζεται με μια υπάρχουσα επιχείρηση προκειμένου να αποφύγει τις παραδοσιακές απαιτήσεις μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Έκτοτε, πολλές εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο ως εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Bird έκαναν “βουτιά” 97% φέτος, αρχικά καθώς πέρασε ο ενθουσιασμός για τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών, ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, όταν η μέση παγκόσμια κεφαλαιοποίησή της σε μια διαδοχική περίοδο διαπραγμάτευσης 30 ημερών, έπεσε κάτω από το όριο των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Παρκάρουν” μόνιμα τα ηλεκτρικά πατίνια

Μετά από την φρενίτιδα που βίωσε σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά των ηλεκτρικών πατινιών, το ενδιαφέρον έχει στραφεί αλλού, καθώς οι πόλεις επιβάλλουν κανονισμούς για τις κοινόχρηστες συσκευές, οι οποίες μερικές φορές αφήνονται εγκαταλελειμμένες στις γωνίες των δρόμων σε πόλεις με λιγότερους περιορισμούς.

Μάλιστα, στο Παρίσι νωρίτερα φέτος, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανεξέλεγκτη στάθμευση και ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των ηλεκτρικών πατινιών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company.

Πάνω από το ένα τρίτο των κορυφαίων 100 πόλεων έχουν απαγορεύσει τα πατίνια, κυρίως στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις που απορρίπτουν τα συγκεκριμένα οχήματα που λειτουργούν με μπαταρίες, περιλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, τη Φιλαδέλφεια, το Σίδνεϊ και το Τορόντο.

David Paul Morris/Bloomberg

Χρεοκοπία μετά από 6 χρόνια

Η Bird ιδρύθηκε το 2017 από ένα πρώην στέλεχος της Uber Technologies, τον Travis VanderZanden.

Η εταιρεία επιτρέπει στους πελάτες να ξεκλειδώνουν από απόσταση τα πατίνια και να τα νοικιάζουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή.

Το μοντέλο αντιγράφηκε ευρέως και μετέτρεψε τη Bird σε μια από τις πιο γρήγορες νεοφυείς επιχειρήσεις που έφτασαν σε ένα σημείο την αποτίμηση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ως μέρος της διαδικασίας πτώχευσης, η εταιρεία έχει καταθέσει πολλές προτάσεις που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς προσπαθεί να κλείσει μια συμφέρουσα πώληση και να καταλήξει σε ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών της.

Διαβάστε ακόμη:

Ναυτιλία: Οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις των Χούτι σε αριθμούς και το ράλι των ναυτιλιακών μετοχών

Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούτι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

BP: Αναστολή στις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – Άλμα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο