ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης, κατέθεσε την Κυριακή η δημοφιλής αλυσίδα καταστημάτων νεανικής ένδυσης Forever 21, προκειμένου να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της στο εσωτερικό.
Η εταιρεία σχεδιάζει να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων της σε Ασία και την Ευρώπη, αλλά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.
Συγκεκριμένα σε επιστολή της προς τους πελάτες της, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει πρόταση για να κλείσει τουλάχιστον 178 από τα 800 καταστήματα της, αν και και όπως αναφέρει «οι αποφάσεις για το ποια εγχώρια καταστήματα θα κλείσουν είναι σε εξέλιξη, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συνεχιζόμενων συζητήσεων με ιδιοκτήτες».
«Ωστόσο, αναμένουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των καταστημάτων θα παραμείνει ανοιχτός και θα λειτουργήσει όπως συνήθως και δεν αναμένουμε να βγούμε από σημαντικές αγορές στις ΗΠΑ» ανέφερε η εταιρεία.
Ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι έλαβε 275 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τους υφιστάμενους δανειστές του, μεταξύ των οποίο η με JPMorgan Chase Bank, αλλά και νέα κεφάλαια ύψους 75 εκατ. δολαρίων από την TPG Sixth Street Partners.
Με αυτά τα κεφάλαια, η Forever 21 δήλωσε ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στο κερδοφόρο βασικό μέρος των δραστηριοτήτων της.
Tόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό της εταιρείας κινούνται στην κλίμακα των 1 έως 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση στο Αμερικανικό Δικαστήριο Πτώχευσης.
«Έχοντας εξετάσει πολλές επιλογές, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να διακόψουμε τις δραστηριότητες στον Καναδά», δήλωσε ο Bradley Sell, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας του Forever 21 Canada. «Είχαμε ελπίδες για διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά μετά από χρόνια κακών επιδόσεων και προκλήσεων που διατυπώνονται από τις ανοιχτές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η λιανική βιομηχανία, οι καναδικές μας επιχειρήσεις απλά δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες».
Η αναπληρώτρια πρόεδρος, Linda Chang δήλωσε σύμφωνα με τους «The New York Times»:
«Αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε με αυτή τη διαδικασία είναι απλώς να απλοποιήσουμε τα πράγματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα. Πήγαμε από επτά χώρες σε 47 σε λιγότερο από έξι χρόνια και με την πολυπλοκότητα της βιομηχανίας λιανικής που είναι προφανώς μεταβαλλόμενη – υπήρξε μια ηπιότερη κίνηση στα εμπορικά κέντρα και οι πωλήσεις μετατοπίστηκαν περισσότερο στο διαδίκτυο».
Η Forever 21 ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1984 στην Καλιφόρνια, από μια οικογένεια μεταναστών από τη Νότια Κορέα. Τα ρούχα της απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό ενώ η εταιρεία έφτασε στο απόγειό της την περασμένη δεκαετία
Η Όμιλος απασχολεί περίπου 32.800 εργαζόμενους, ενώ το 2016 ο αριθμός τους έφτανε στους 46.000. Τα έσοδα της Forever 21 περιορίστηκαν στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι σε σχέση με τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τρία χρόνια.
Από τις αρχές του 2017, περισσότεροι από 20 αμερικανικοί όμιλοι λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Sears Holdings Corp. και της εταιρείας Toys ‘R’ Us, έχουν καταθέσει πτώχευση, καθώς ολοένα και περισσότεροι πελάτες μετακινούνται σε απευθείας σύνδεση με εμπόρους λιανικής πώλησης όπως η Amazon Inc.