Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις κυοφορείται αυτό το διάστημα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται –εκτός απροόπτου- να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο τονίζουν πως είναι κοινή επιθυμία των δυο πλευρών να υλοποιηθεί, λέγοντας πως θα στείλει ισχυρό σήμα για την στρατηγική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των δυο κρατών.

Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο έργο ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», στο οποίο συμμετέχει ενεργά η Fosun International.

Η επίσπευση του project, το οποίο φάνηκε να κολλάει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας λειτουργεί πολύ θετικά, αφού μια κινέζικη εταιρεία θα λάβει μέρος σε από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη!

Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μια «κακή απόφαση του ΣτΕ», η οποία θα σημάνει την κατάρρευση της επένδυσης στο Ελληνικό να οδηγήσει σε ματαίωση της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρόθεση των Κινέζων είναι να επενδύσουν περαιτέρω στην ελληνική αγορά, αφού η Ελλάδα είναι χώρα-κλειδί στη τροφοδοσία της Ευρώπης με κινέζικα προϊόντα.

«Το 2018 θα είναι η χρονιά των μεγάλων κινέζικων επενδύσεων. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν πως αρκετές φορές οι Κινέζοι αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω και να απέχουν από διαγωνισμούς, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέρα από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έχουν δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση του, στο στόχαστρό τους έχουν μπει και άλλες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρίσκεται σε διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης (πέρα από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης πωλείται και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου) και η «σιδηροδρομική Εγνατία».

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κίνα πριν από περίπου ένα χρόνο (Μάιος του 2017), κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε από τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες ανταπέδωσε, προσκαλώντας επίσημα τον Σι Τζινπίνγκ να έρθει στην χώρα μας.

Οι κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του  Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), με τίτλο «Κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η συνολική εικόνα των ελληνοκινεζικών σχέσεων» η κινεζική παρουσία στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως σε επενδύσεις σε υποδομές.

Εκτός από τον Πειραιά, που εξελίσσεται σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στην Ευρώπη και τον κόσμο, η επόμενη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα είναι η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον, κινεζική συμμετοχή καταγράφεται και στην κοινοπραξία υπό την Lamda Development για το Ελληνικό, το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Συγχρόνως, ένας αυξανόμενος αριθμός κινεζικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ και ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Κινέζους επενδυτές.

Επιπλέον, η China Development Bank έχει αποκτήσει πρόσβαση στην Ελλάδα, την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται αδύναμες να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών στη χώρα.

Συνολικά, με βάση το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, οι κινέζικες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 ανέρχονταν σε 1,1 δισ. ευρώ ενώ πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) τις ανεβάζει σε 4 δις. ευρώ (!), αν και μέρος του ποσού αφορά σε τραπεζικά δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρώσοι και Κινέζοι κυνηγούν ακίνητα στην Αθήνα-«Θα έχουμε τεράστιες αποδόσεις», λένε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Κινέζοι αγοράζουν τα παλιά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκλεισαν τέσσερα μεγάλα ελληνοκινεζικά deals