ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου της MIG, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των διοικητικών ηγετών της, συνιστά το μεγάλο deal της χρηματοδότησης με 300 εκατ. ευρώ, που αποφάσισαν να χορηγήσουν από κοινού τα funds Farallon και Oak Hill.
Πρόκειται για δύο διεθνούς εμβέλειας funds ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια που ανέρχονται συνολικά στα 30 δισ. δολάρια.
Η κίνησή τους, να γίνουν ισχυροί πιστωτές της MIG, αντανακλά το ενδιαφέρον που κεντρίζει ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, οι μεγάλες θυγατρικές του οποίου κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ακτοπλοΐα (Attica Group) και στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων (Vivartia).
Ως ενισχυτικό στοιχείο για την επιλογή των funds φαίνεται να λειτουργεί και η αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, κάτι που αποτελεί το πρώτιστο μέλημα της νέας κυβέρνησης που ήδη έχει δώσει τα πρώτα, φιλοεπενδυτικά της διαπιστευτήρια.
Καθοριστικό στοιχείο για τον συγκερασμό δυνάμεων του Farallon και του Oak Hill, διαδραμάτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG, Θανάσης Παπανικολάου, και ο Πρόεδρος του Ομίλου, Παναγιώτης Θρουβάλας.
Και οι δύο χειρίστηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο το ζήτημα της χρηματοδότησης, που έφερε στο ίδιο τραπέζι και τα δύο funds. Γεγονός που αποτελεί τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στους δύο «μνηστήρες» οι οποίοι έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για παράσχουν κεφαλαιακή στήριξη προς τον όμιλο της ΜIG.
Πλέον, οι επιμέρους λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν πλήρως και από την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) στη MIG, που αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 300 εκατ. ευρώ της συνολικής χρηματοδότησης δεν θα καταβληθούν ακριβώς κατά το ήμισυ από τα δύο funds, αλλά αναλογικά. Με το Farallon (το οποίο έχει ήδη «χτίσει» επενδυτική παρουσία στη χώρα, ελέγχοντας τη Euromedica) να είναι εκείνο που θα εισφέρει τα περισσότερα στη ΜIG.
Όπως όλα δείχνουν, η διάρκεια θα είναι για 4 με 5 χρόνια, ενώ σε ότι αφορά το επιτόκιο δανεισμού θα κινηθεί στα επίπεδα του 10% με 11%. Δηλαδή στο κάτω άκρο του επιτοκιακού εύρους που χορηγούνται τέτοιου είδους δανειοδοτήσεις από funds και οι οποίες κινούνται από το 10% έως το 15%.
Προφανώς για τα δεδομένα αυτά μέτρησε ιδιαίτερα η δυνατότητα του ομίλου να εκπληρώνει ομαλά τις υποχρεώσεις του, στηριζόμενος στα παραγόμενα, λειτουργικά του κέρδη.
Ενισχύεται το χρηματοοικονομικό προφίλ του ομίλου
Με τη χρηματοδοτική ενίσχυση που θα λάβει, η MIG θα αποπληρώσει θα αποπληρώσει στις 23 του μηνός του προσεχούς Οκτωβρίου, δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ. Το πρώτο, αφορά 142 εκατ. ευρώ προς το fund του Fortress, ενώ 86 εκατ. ευρώ είναι η οφειλή προς την τράπεζα Πειραιώς.
Τα επιπλέον κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού προφίλ του ομίλου και δη των κεφαλαίων κίνησης.
Αναμφίβολα με την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, η MIG αποκτά μεγαλύτερη επιχειρηματική ευελιξία, καθώς δεν «καίγεται» πιά για να προχωρήσει σε πωλήσεις των βαρύτιμων «ασημικών της και ειδικότερα εκείνου της Attica Group.
Το κορυφαίο διοικητικό δίδυμο του ομίλου (Παπανικολάου-Θρουβάλας) είναι εμφανές ότι θα επιδιώξει να δώσει προστιθέμενη αξία στις μεγάλες θυγατρικές του ομίλου, κάτι το οποίο θα ανεβάσει και τα μελλοντικά τιμήματα από πιθανούς υποψήφιους αγοραστές.
Εκ των πραγμάτων, τα δύο funds που θα εισφέρουν κεφάλαια στη MIG θα λάβουν ενέχυρα επί των θυγατρικών του ομίλου.
Θα έχουν επίσης και τη δυνατότητα μετατρεψιμότητας του δανείου, αλλά όπως είναι φυσικό αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρξει αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζονται, ούτε παραπέμπει σε ανακατατάξεις των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών. Με την τράπεζα Πειραιώς να είναι ο ισχυρότερος μέτοχος (31,19%) και συνάμα ο μεγαλύτερος πιστωτής από τα συνολικά δάνεια των 1,45 δισ. ευρώ που βαρύνουν τον όμιλο της ΜIG.
Στη διάρκεια της περσινής χρήσεις ο όμιλος της MIG ανέβασε τις πωλήσεις του κατά 13,3%, φτάνοντας στα 996,2 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη, πριν από φόρους τόκους και αποσβέσεις διαμορφώθηκαν στη χρήση του 2018 στα 109,6 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 11,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις πωλήσεις δύο πλοίων της ακτοπλοϊκής Attica. Mάλιστα ο όμιλος κατάφερε να πετύχει καθαρά κέρδη 53,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη ένα αποτελεσματικό δείγμα γραφής των Θανάση Παπανικολάου και Παναγιώτη Θρουβάλα που οδηγούν τη ΜIG στην «επόμενη μέρα» με ορθολογικές κινήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφ. Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης
- Μεσανατολικό: Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
- Φινλανδία: Το Ελσίνκι ερευνά μια διακοπή σε μια υποθαλάσσια γραμμή ενέργειας προς την Εσθονία
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια και η ευλογία του Θεού δίνουν λύση στα προβλήματα