Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ, σε «ΒΒ-» από «Β+», με θετικές προοπτικές, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία κλίμακα.

Η αναβάθμιση του ΟΤΕ αντανακλά την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας τόσο στο δημοσιονομικό όσο και σε όρους ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και τη σχετική πολιτική σταθερότητα.

Ο οίκος S&P αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,0% το 2018 και στο 2,4% κατά μέσο όρο την τριετία 2018-2021.

Σύμφωνα με την S&P, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας προσφέρει ένα καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον για τον ΟΤΕ.

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

Για την αναβάθμιση της μετοχής, ο οίκος έλαβε υπόψη τις σταθερές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας, την ανθεκτική συνολική απόδοση και την επαρκή ρευστότητα.

Θετικό στοιχείο αποτελεί και η δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και το πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους.

ΟΤΕ ΤΑΙΠΕΔ

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί, επίσης, απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα ο όμιλος σε ένα υποθετικό σενάριο κρατικού οικονομικού κινδύνου. Ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ, η μείωση του κόστους και η ανθεκτική παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσουν την εταιρεία σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.

Οι θετικές προοπτικές για τον ΟΤΕ αντανακλούν τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα ο οίκος να αναβαθμίσει  εκ νέου την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ. Επιπλέον, ο ΟΤΕ μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί αν συνεχίσουν να υποχωρούν οι κίνδυνοι σε επίπεδο χώρας και αρθούν τα capital controls, ενώ η δέσμευση της Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει το 40% του ΟΤΕ, θα παίξει και αυτή ρόλο αν παραμείνει ισχυρή.

Αναβάθμιση και για τον ΟΠΑΠ

O διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε, ωστόσο, και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΠΑΠ, σε «Β+» από «Β», με σταθερές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες ότι ο OΠΑΠ θα πετύχει ισχυρή λειτουργική απόδοση τους επόμενους 12 μήνες. Όπως αναφέρει, επίσης, ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση του OΠΑΠ αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία αντανακλά κυρίως τη σταθερά βελτιούμενη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών του προοπτικών.

Σύμφωνα με την S&P, η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνουν ένα καλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον για τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η S&P βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΠΑΠ με «Β+», το οποίο περιορίζεται από το υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία παράγει περίπου το 95% των εσόδων της.

ΟΠΑΠ
Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ

Η εκτίμηση της S&P για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ υποστηρίζεται από το ισχυρό brand του ομίλου, τις αποκλειστικές άδειες για τη παροχή των τυχερών παιχνιδιών του και το ιστορικό υψηλών περιθωρίων κέρδους του ομίλου.

Η S&P εκτιμά πως η περιορισμένη μόχλευση και οι ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα πιθανό δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι ο OΠΑΠ θα συνεχίσει να σημειώνει καλές λειτουργικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, κυρίως λόγω της προοδευτικής ανάπτυξης των Virtual Sports, η οποία θα οδηγήσει σε ένα προσαρμοσμένο λόγο χρέους προς EBITDA 1,5x-2,0x. Το βασικό σενάριο της S&P προβλέπει επίσης ότι η διαβάθμιση του OΠΑΠ δεν θα μειωθεί κατά την ίδια περίοδο και ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα είναι θετικές για τον όμιλο.

Η S&P τονίζει ότι θα προχωρούσε εκ νέου σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του OΠΑΠ, εάν μειωνόταν το ρίσκο στην Ελλάδα, αρθούν τα capital controls και βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις οι οποίες να συμβαδίζουν με την βασική υπόθεση της S&P, οδηγώντας σε έναν αναπροσαρμοσμένο λόγο χρέους προς EBITDA 1,5x-2,0x και επαρκή ρευστότητα, σύμφωνη με το βασικό σενάριο του οίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΤΕ: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν σημαντικές προοπτικές για τη μετοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Τσαμάζ: Ο ηγέτης που θα βρίσκεται στο τιμόνι του ΟΤΕ για την επόμενη δεκαετία