ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επί της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να πέσει και η τελευταία υπογραφή, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία και γραφειοκρατία δεκαετιών.
Η διαδικασία εισήλθε στη β’ φάση τον περασμένο Μάιο, αποτελώντας ένα από τα πρώτα παραδείγματα του συστήματος της «Συμφωνίας Πλαίσιο», δηλαδή της ανάθεσης των επιμέρους τμημάτων του έργου σε έναν οικονομικό φορέα ανά τμήμα.
Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού ανατέθηκε στην κοινοπραξία των Netcompany-Intrasoft/Profile Software, μετά από απόφαση του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς ήταν η μόνη που είχε καταθέσει πρόταση γι’ αυτό το τμήμα, με την προσφορά να ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα τμήματα «κατανέμονται» σε Wind/Iron Mountain (2ο τμήμα), Uni Systems/Onex (3ο τμήμα), ΟΤΕ (4ο τμήμα) και Vodafone/Cosmos Business Systems/ Geoanalysis /Q&R (5ο τμήμα). Οι τελευταίες τέσσερις κοινοπραξίες έχουν οριστεί ως προσωρινοί ανάδοχοι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα τμήματα, εκτός του πρώτου, είχε καταθέσει προσφορά και η κοινοπραξία των Globitel/Master/Όμιλος Μυτιληναίου.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους/αναδόχους, συνθήκη που βοηθάει το Ελληνικό Κτηματολόγιο να «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες.
Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στο ποσό των 309.876.742,76 ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, η αξία μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 500 εκατ. ευρώ. Το έργο εμπίπτει στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, το έργο αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο μέσω του διαδικτύου θα έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.). Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.000.
Πως μοιράζονται τα τμήματα
Η Συμφωνία Πλαίσιο υποδιαιρείται σε 5 τμήματα, που αντιστοιχούν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας:
1) Υποθ. Καλλιθέας, Υποθ. Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσοι, Υποθ. Αθηνών
2) Κρήτη, Αττική
3) Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, υπόλοιπο Αθηνών εκτός Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών
4) Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
5) Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία
Ενδεικτικά, τα βιβλία που απαρτίζουν το σύστημα και πρόκειται να ψηφιοποιηθούν είναι:
1. Αλφαβητικά ευρετήρια
2. Βιβλία μεταγραφών (µερίδων)
3. Αρχεία τίτλων μεταγραφών
4. Βιβλία υποθηκών
5. Αρχεία υποθηκών
6. Βιβλία κατασχέσεων
7. Αρχεία κατασχέσεων
8. Βιβλία διεκδικήσεων
9. Αρχεία διεκδικήσεων
10. Βιβλία εκθέσεων
11. Βιβλία Ενεχύρων
12. Αρχεία Ενεχύρων
Η διάρκεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι 36 μήνες και η παρούσα σύμβαση υπόκειται σε παράταση (3+3 έτη). Συνεπώς, μπορεί να υπερβεί το χρόνο λήξης της συμφωνίας-πλαίσιο έως και το 2027.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν