ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η στροφή στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί πλέον στοίχημα για κάθε σύγχρονη επιχείρηση παγκοσμίως. Η πληθώρα εργαλείων που δύναται να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους πελάτες τους αλλά και η πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους, αναμένεται να οδηγήσουν σε διαρκή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Τον δρόμο προς την ψηφιοποίηση έχουν πάρει και οι ελληνικές επιχειρήσεις, με ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να έχουν βάλει ως προτεραιότητα την τεχνολογική τους ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πολλοί επιχειρηματίες ακόμα δηλώνουν επιφυλακτικοί στις μεγάλες επενδύσεις.
Έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν δείχνει ότι όλο και λιγότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις σε εκτάσεις γης, κτίρια και μηχανήματα, με τον προσανατολισμό των επενδύσεων τους να επικεντρώνεται πλέον κυρίως στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα 6 στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να κάνουν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τάση η οποία πηγάζει και από τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λόγω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα το 61% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις του στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ένα ποσοστό της τάξεως του 37% να απαντά ότι θα τις διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022.
Για το 2021, αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει ότι το 56% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εκτιμούσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεών του στην τεχνολογία, με το 43% να προβλέπει ότι θα τις διατηρήσει σταθερές τους επόμενους 12 μήνες και ένα 1% να εκτιμά ότι θα κάνει μειώσεις.
Οι προσδοκίες και οι στρατηγικές για το 2023
Η έρευνα, η οποία περιγράφει τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για την πορεία των εταιρειών, επισημαίνει ότι με εξαίρεση τις επενδύσεις στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, «οι νέοι περιορισμοί στο οικονομικό περιβάλλον που τον τελευταίο καιρό εντείνονται, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η διάθεση για επενδύσεις να είναι μειωμένη».
Η έρευνα επίσης αναδεικνύει την στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον εσωστρεφείς. Αναδιοργάνωση διαδικασιών και ψηφιακός μετασχηματισμός, μείωση του κόστους τους, βελτίωση πρακτικών μάρκετινγκ και αποτελεσματικότητας πωλήσεων και επικέντρωση σε εγχώριες αγορές, είναι μερικές τακτικές που αναμένεται να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις μέσα στο 2023.
Επιπλέον η έρευνα διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις στις εγχώριες και διεθνείς χρηματαγορές φαίνεται να επηρεάζουν και την προτεραιότητα που αναμένεται να δώσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες. Εντούτοις, αναπτυξιακά εργαλεία και ευκαιρίες όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπτυξιακός νόμος φαίνεται να μην τυγχάνουν της προσοχής που θα αναμενόταν.
Τι φοβούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες
Είναι ενδεικτικό ότι τα προηγούμενα χρόνια, No1 κίνδυνος για την ανάπτυξη των εταιρειών ήταν η πανδημία. Ωστόσο σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει.
Η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων είναι υψηλά στη λίστα με τους μεγαλύτερους κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης βασικοί περιορισμοί αποτελούν η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες), οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι οποίοι δημιουργούν σημαντικά μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και η ενδυνάμωση του management φαίνεται να αφορούν ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ξεκινά το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ
ΗΠΑ: Κλείνουν σήμερα τα γραφεία του Twitter, ενόψει των μαζικών απολύσεων στην εταιρεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας