• Business

    Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας: Σε τρεις αναδόχους έργο €110 εκατ. για τα νοσοκομεία

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Γιάννης Λουμάκης (Unisystems) - Αλέξανδρος Μπρέγιαννης (Nova ICT) - Αλέξανδρος Μάνος (Netcompany-Intrasoft)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Γιάννης Λουμάκης (Unisystems) – Αλέξανδρος Μπρέγιαννης (Nova ICT) – Αλέξανδρος Μάνος (Netcompany-Intrasoft)


    Σε τρεις αναδόχους κατέληξε μετά από αρκετούς μήνες το σημαντικό έργο της ΗΔΙΚΑ για την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων αξίας 112 εκατ. ευρώ.

    Το έργο «Βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων – αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών νοσοκομείων», το οποίο δημοσιεύτηκε από την ΗΔΙΚΑ στις 7 Ιουλίου, κατακυρώθηκε σε τρία σχήματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες μπήκαν και επίσημα οι υπογραφές.

    Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα του έργου κατακυρώθηκε στην ένωση εταιρειών «Netcompany Intrasoft – Computer Team» (55%-45%), το δεύτερο τμήμα του έργου κατακυρώθηκε στη Nova ICT και το τρίτο τμήμα στην ένωση εταιρειών «Uni Systems – ΟΤΕ» (67%-33%).

    Σε τι αφορά το έργο

    Η κυβερνητική απόφαση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ελήφθη πριν δύο χρόνια, λόγω της απουσίας διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στις υπηρεσίες υγείας και τις νοσοκομειακές μονάδες που περιέχουν τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών.

    Ακόμα και σήμερα, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, τα συστήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις, η ποιότητά τους δεν επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση τους από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

    Σχετικά με την Αναβάθμιση Ψηφιακών Υποδομών στα Νοσοκομεία, στόχος του έργου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών και η μετατροπή των νοσοκομειακών μονάδων του σε ένα σύγχρονο και «έξυπνο» περιβάλλον εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης.

    Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν σε λογισμικά εφαρμογών για α) την κάλυψη εθνικού επιπέδου αναφοράς ψηφιακής ετοιμότητας (NationalDigitalReadinessBaseline) και β) την υλοποίηση/προμήθεια λοιπών λογισμικών εφαρμογών για τις ανάγκες των μονάδων υγείας

    Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών προβλέπονται παρεμβάσεις για: α) δικτυακές και υπολογιστικές υποδομές, β) υποδομές ασφάλειας συστημάτων και δεδομένων, γ) εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής ενσύρματων δικτύων (LAN), δ) ασύρματα δίκτυο δεδομένων (WLAN), ε) συστήματα ενοποιημένης IP επικοινωνίας και στ) τυποποιημένα λογισμικά υποδομών.

    Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία είναι, από τις κεντρικές δεσμεύσεις της πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές με τις παραπάνω ψηφιακές παρεμβάσεις θα επιτευχθεί ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μείωση της γραφειοκρατίας με αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών, εξοικονόμηση πόρων και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες νοσηλείας και θεραπείας μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης δεδομένων των ασθενών από πολλαπλά επίπεδα του συστήματος υγείας.

    Στο πλαίσιο του προτεινόμενο έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας

    υγειονομικής περίθαλψης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία των νοσοκομείων που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

    Προσπάθεια ψηφιοποίησης υγείας

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ ο διαγωνισμός για την ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι ο δεύτερος σε διάστημα λίγων εβδομάδων που «βρίσκει» αναδόχους.

    Το έργο «Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας» το οποίο έχει αξία 61,4 εκατ. ευρώ, είναι από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά έργα που είχε στα «σκαριά» η ΗΔΙΚΑ και πλέον μετά από καθυστέρηση περίπου ενός έτους, κατέληξε στους αναδόχους.

    Το έργο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας, καθώς και των τηλεπικοινωνιών. Τα έργα με οριστικό ανάδοχο βρίσκονται σε προσυμβατικό έλεγχο από το Εκλεκτικό Συνέδριο, ενώ αυτά με προσωρινό ανάδοχο βρίσκονται στην φάση της κατάθεσης των δικαιολογητικών.

    Συγκεκριμένα για το πρώτο τμήμα οριστικός ανάδοχος είναι η ένωση εταιρειών «PwC – Initia, για το δεύτερο η Nova, για το τρίτο ο ΟΤΕ, για το τέταρτο η Unisystems για το πέμπτο η ένωση Nova – Real Consulting, για το έκτο IknowHow- Netcompany Intrasoft, για το έβδομο προσωρινός ανάδοχος είναι η Vodafone, για το όγδοο η προσωρινός είναι η Byte και για το ένατο επίσης προσωρινός είναι η Computer Team.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατασκευές: Τίθεται θέμα κύκλου στις κατασκευές και το ανεκτέλεστο

    Metlen: Από 2 Ιουλίου η διανομή μερίσματος €1,47/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ